27.01.2017 Don't Mess with Cats - Bad Boys Go Sit on a Cactus!

Ακούστε Ζωντανά!
1 Καλησπέρα, καλά μου σπίρτα!  Πως ήταν η εβδομάδα σας μακριά μου; Σας έλειψα καθόλου ή ούτε καν;  Εσείς μου λείψατε πάντως και δεν ξέρω, αν θα σας το συγχωρήσω αυτό. Θα πρέπει να το σκεφτώ.

Τελικά το μικρόφωνο είναι πολύ εθιστικό έρχομαι να ομολογήσω. Λίγες μέρες μακριά σας και γέμισε το στόμα μου λογάκια, σαν την Λολίτσα, την ηρωίδα της παιδικής ιστοριούλας και τώρα, ποιος σας γλυτώνει τώρα.

Θα θυμάστε όσοι παρακολουθήσατε την εκπομπή της προηγούμενης εβδομάδας, ότι ασχοληθήκαμε με τα καλά παιδιά, ένα θέμα το οποίο μονομερώς και πολύ περιληπτικά ακουμπήσαμε και το οποίο άφησε στο τέλος ένα μεγάλο ερωτηματικό. Εντάξει με τα καλά παιδιά. Το καταλάβαμε. Είναι τα αγόρια που δεν χαλάνε ποτέ χατίρι, λένε σε όλα ναι, τα καλύτερα φιλαράκια, που θα σου φτιάξουν τον ανδριάντα και θα σε βάλουν επάνω, αλλά όταν έρθει η ώρα τα κορίτσια να διαλέξουν, τα καλά παιδιά μένουν στον προθάλαμο, δίνοντας προτεραιότητα στα κακά παιδιά.

Το ερώτημα που δεν απαντήθηκε ήταν σε σχέση με τα κακά παιδιά. Άκρες μέσες τα πιάσαμε, αλλά το θέμα ήταν πολύ μεγάλο. Τι γίνεται με τα κακά παιδιά; Σε τι οφείλεται η επιτυχία που έχουν με τις γυναίκες; Γιατί σβήνουν όλες στο πέρασμα τους; Βασικό ερώτημα, στο οποίο πολλές φορές ούτε οι ίδιες οι γυναίκες δεν μπορούν να απαντήσουν.

Έπειτα, πως περιγράφει κανείς ένα κακό παιδί; Τι σημαίνει κακό παιδί; Πόσο κακό δηλαδή; Υπάρχουν διαβαθμίσεις; Πως μετριέται το κακό; Κι ύστερα, τι λέει η επιστήμη για το φαινόμενο; Πως εξηγείται οι κακοί, οι αλητάμπουρες να νικάνε κατά κράτος τα καλά παιδιά;


Αυτά και άλλα πολλά θα αναλύσουμε ή θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε σ’ αυτή την εκπομπή, γι αυτό σας θέλω συγκεντρωμένους. Αφήστε λοιπόν ότι κάνετε, γιατί το θέμα θέλει την αμέριστη προσοχή σας. Σας δίνω λίγο χρόνο να ετοιμαστείτε, όσο δηλαδή κρατάει το επόμενο μουσικό κομμάτι. Α, και κάνετε εγγραφή στο site! Πως θα σχολιάσετε αυτά που ακούτε, αν δεν έχετε κάνει εγγραφή; Θέλω γνώμες. Άντε, μην κάθεστε, έχουμε δουλειά απόψε!

2 Για να το πιάσουμε σωστά το θέμα, να δούμε πρώτα, ποιος ενδιαφέρεται να μάθει για τα κακά αγόρια. Για αρχή πιστεύω ότι πρώτοι στη σειρά των ενδιαφερομένων είναι τα καλά παιδιά, στα οποία έχουν δείξει αρκετές φορές την εξώπορτα, εξ αιτίας κακών αγοριών. Όταν έχεις κάνει τα πάντα για το κορίτσι, έχεις γίνει θυσία και χαλί να σε πατάει κι αυτή πάει και μπλέκει με τον πρώτο τυχόντα, ο οποίος παρεμπιπτόντως την έχει και γραμμένη, εεε, μια απορία σου μένει, μην πω και δύο, τι από αυτά που έκανες για χάρη της ήταν λάθος.

Κι έπειτα είναι οι ίδιες οι εκπρόσωποι του γυναικείου πληθυσμού, οι ίδιες οι γυναίκες. Όταν έχεις σχέση με κάποιον, που σου κάνει την ζωή κόλαση κι εσύ δεν λες να ξεκολλήσεις και να δώσεις ένα τέλος στο μαρτύριο, σίγουρα θέλεις να ξέρεις, γιατί συμβαίνει αυτό. Μιλάμε δηλαδή για τοξικές σχέσεις, οι οποίες ενώ σε κάνουν δυστυχισμένο, εν τούτοις δεν μπορείς να αποκολληθείς.

Θα έχετε ακούσει που λένε «δεν ξέρω γιατί μου συμβαίνει αυτό, καταλαβαίνω ότι είναι λάθος, αλλά δεν μπορώ να κάνω αλλιώς». Θα κάνω μια μικρή παρακαμπτήριο, από αυτές που συνηθίζω, να το εξηγήσω αυτό, πως γίνεται. Πως γίνεται δηλαδή να ξέρουμε, να αναγνωρίζουμε ότι κάτι είναι λάθος, αλλά να το συνεχίζουμε, υπακούοντας σε μια εσωτερική παρόρμηση, την οποία δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε. Το θέμα αυτό το εξήγησε πολύ καλά ο Thomas Anthony Harris στο βιβλίο του «Είμαι οκ, είσαι οκ». Θα προσπαθήσω να σε μεταφέρω την ιδέα πολύ συνοπτικά, χωρίς να μπω σε εξαντλητικές λεπτομέρειες.

Λέει λοιπόν ο Harris ότι μέσα σε κάθε άνθρωπο συνυπάρχουν 3 ταυτότητες, το παιδί, ο ενήλικος και ο γονέας. Ο ενήλικος εαυτός είναι αυτό που όλοι ξέρουμε και αναγνωρίζουμε. Είναι το ενήλικο – λογικό κομμάτι μας, αυτό με το οποίο σκεφτόμαστε και βγάζουμε λογικά συμπεράσματα, σαν ώριμοι ενήλικες. Το λέει η λέξη άλλωστε.

Ο γονέας είναι η ταυτότητα εκείνη που μας βγαίνει αυθόρμητα, όταν βρισκόμαστε κάτω από συνθήκες κρίσης. Όπως το λέει και η λέξη, η ταυτότητα αυτή είναι μια κόπια του γονέα μας και βγαίνει όταν έχουμε δεχτεί πολύ μεγάλη πίεση, σχεδόν ανακλαστικά, δηλαδή δεν το ελέγχουμε. Έχετε ακούσει που λένε, όταν τρελαίνομαι γίνομαι ίδια η μάνα μου ή ο πατέρας μου; Ε, αυτό είναι και όταν πάρει το τιμόνι ο γονέας, τότε ο ενήλικός μας πάει περίπατο ή κοιτάζει αλλού.

Το παιδί τώρα μέσα μας, αχ, αυτό το παλιόπαιδο τα κάνει όλα! Το παιδί είναι μια συλλογή από εμπειρίες που είχαμε ως παιδιά, από την εποχή ακόμα που ο λόγος και η λογική δεν είχαν αναπτυχθεί επαρκώς. Σαν αποτέλεσμα το παιδί είναι γεμάτο συναισθήματα και αισθήματα, τα οποία δεν έχουν καμία συνοχή, καμία λογική εξήγηση, όμως είναι εκεί και επηρεάζουν την ζωή μας και τα θέλω μας και την καθημερινότητα μας, με τρόπο καθοριστικό. Λέμε λοιπόν, «δεν ξέρω γιατί αντιδρώ έτσι, γιατί το κάνω αυτό, ξέρω ότι είναι λάθος, αλλά κάτι μέσα μου δεν μ’ αφήνει, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς».

Κάτι ανάλογο συμβαίνει λοιπόν και με τις τοξικές σχέσεις. Το ξέρουμε ότι μας κάνουν κακό, το ξέρουμε ότι είναι λάθος, έχει φροντίσει ο ενήλικος να μας πληροφορήσει γι αυτό, αλλά συνεχίζουμε το λάθος, γιατί κάπου εκεί εμπλέκεται το παιδί μέσα μας και οι εσωτερικές του ανάγκες, οι οποίες δεν μας είναι πολύ σαφείς και μας υπαγορεύουν το λάθος. Σας μπέρδεψα; Δεν είναι παράξενο. Υπόσχομαι να μην το ξανακάνω, αν δεν είναι εντελώς απαραίτητο.

3 Θα κάνω τώρα μία πολύ γρήγορη αναδρομή στην προηγούμενη εκπομπή, για όσα κεραμιδόγατα δεν παρακολούθησαν. Είπαμε λοιπόν την προηγούμενη Παρασκευή, ότι ενώ τα καλά παιδιά μεταχειρίζονται τις γυναίκες με τον τρόπο που θα ήθελαν εκείνες να τις μεταχειρίζονται και ενώ τις λατρεύουν, δεν τους χαλάνε χατίρια και είναι ιππότες και περιποιητικοί μαζί τους, οι γυναίκες φαίνεται να δείχνουν μια προτίμηση στα κακά αγόρια, τα οποία δεν τους δίνουν τίποτε από όλα αυτά, περιορίζοντας το εκάστοτε καλό παιδί στο ρόλο του αδελφικού φίλου και ραγίζοντας του βέβαια έτσι την καρδιά, διότι το καλό παιδί άλλα περίμενε.

Θα ήταν πολύ απλοϊκό να πούμε ότι οι γυναίκες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους προτιμούν τα κακά παιδιά, έχουν όλες συλλήβδην ψυχολογικά προβλήματα, όπως θα ήταν παρατραβηγμένο να πούμε ότι πρέπει να τις κακομεταχειρίζεσαι για να τις έχεις στα πόδια σου. Για τον λόγο αυτό θα εστιάσουμε περισσότερο στα θετικά σημεία ενός κακού αγοριού, υποθέτοντας ότι μάλλον αυτά είναι που προσελκύουν τις γυναίκες και τρώνε κόλλημα.

Θεωρώ πολύ σημαντική την προηγούμενη διευκρίνιση, γιατί όπως είπα το θέμα είναι πολύ μεγάλο και έχει άπειρες προεκτάσεις, σχεδόν όσος είναι ο πληθυσμός της γης. Κάθε ένας από μας έχει τους δικούς του λόγους να θέλει ή να μην θέλει κάτι. Δεν θα φτάσουμε στα άκρα, να εξετάσουμε την περίπτωση της Πατρίσια Χιρστ, της κόρης πολυεκατομμυριούχου, η οποία ερωτεύτηκε τους απαγωγείς της, όπως δεν θα ασχοληθούμε και με τις περιπτώσεις των πολύ κακών παιδιών, δηλαδή με τις εγκληματικές φυσιογνωμίες, που έχουν βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο. Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν από μόνες τους η κάθε μία ξεχωριστά, ένα πολύ ιδιαίτερο και δύσκολο κεφάλαιο, το οποίο θα αφήσουμε στους ειδικούς, διότι μπλέκει και η ψυχιατρική εκεί και το θεωρώ εξυπνακισμό έστω και να προσπαθήσει κανείς να ερμηνεύσει τα ιατρικά αυτά φαινόμενα.

Για την ώρα λοιπόν θα περιοριστούμε να εξετάσουμε το μέσο κακό παιδί, το παιδί της διπλανής πόρτας που λέμε καμιά φορά, τον ωραίο συμμαθητή στο φροντιστήριο, τον αλητάμπουρα του τρίτου, τον μηχανόβιο, τον γοητευτικό trainer στο γυμναστήριο, πρόσωπα δηλαδή που συναντάμε καθημερινά και τα οποία σαρώνουν ανάμεσα στον γυναικείο πληθυσμό, αφήνοντας σωρεία θυμάτων θηλυκού γένους στο πέρασμα τους. Όχι τώρα, σε λίγο. Έχετε υπομονή ελπίζω. Κεραμιδόγατα είμαστε.

Και να μην ξεχνιόμαστε, μπαίνουμε και κάνουμε εγγραφή στο site του Spirto Web Radio. www.spirtowebradio.com είναι, μπαίνετε, κάνετε εγγραφή και μπορείτε μετά να σχολιάζετε αυτά που λέμε. Άντε, δεν θέλω μονόλογο. Αν ήθελα μονόλογο θα έκανα διάλεξη, όχι εκπομπή! Κουνηθείτε!

4 Πριν προχωρήσουμε στα χαρακτηριστικά του κακού παιδιού, θα κάνουμε πρώτα μια σύντομη αναφορά σε κάποια επιστημονικά – βιολογικά δεδομένα, τα οποία επιχειρούν να εξηγήσουν την μοιραία έλξη που ασκούν τα κακά παιδιά στις γυναίκες από την σκοπιά την δική τους. Υποστηρίζουν λοιπόν οι βιολόγοι, ότι αυτή η έλξη που ασκούν τα κακά παιδιά στις γυναίκες, έχει να κάνει με ένα μείγμα ορμονικών, ψυχολογικών και εξελικτικών αιτίων.

Να το κάνουμε πιο απλό, μας λένε ότι η ωορρηξία και οι αντίστοιχες ορμόνες που την προκαλούν, κάνουν τις γυναίκες να βρίσκουν τους σέξυ ατίθασους άντρες πιο κατάλληλους από τα αξιόπιστα καλά παιδιά. Οι ορμόνες που προκαλούν την ωορρηξία, σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε το 2014, κάνουν τις γυναίκες λανθασμένα να νομίζουν ότι τα κακά παιδιά, τα sexy alpha males, όπως τα αποκαλούν, είναι καταλληλότερα για να γίνουν καλοί μπαμπάδες, σε σύγκριση με τους σαφέστατα πιο αξιόπιστους ανταγωνιστές τους, τα καλά παιδιά.

Αυτή η έρευνα συνδυάστηκε με μια άλλη που έγινε από αμερικανικό πανεπιστήμιο, στην οποία έδειξαν στις συμμετέχουσες προφίλ σέξυ ανδρών και προφίλ θεωρητικά αξιόπιστων ανδρών, σε περιόδους υψηλής και χαμηλής γονιμότητας. Ρώτησαν λοιπόν τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ποιους θεωρούσαν πιο αξιόπιστους, για να ανταπεξέλθουν στα συνήθη καθήκοντα, δηλαδή στο καθάρισμα, στο μαγείρεμα, στα ψώνια και στην φροντίδα παιδιών. Απίστευτο, αλλά τα alpha males υπερίσχυσαν στις προτιμήσεις των γυναικών και ψηφίστηκαν ως πιο κατάλληλοι για πατεράδες.

Κάτω λοιπόν από κριτήρια που συσχετίζονταν με τις περιόδους γονιμότητας, βρέθηκε ότι οι γυναίκες θεωρούσαν πιο κατάλληλα τα σέξυ κακά παιδιά σε περιόδους υψηλής γονιμότητας, ενώ αντίθετα, σε περιόδους χαμηλής γονιμότητας, οι προτιμήσεις τους ξαναγύριζαν στα καλά παιδιά. Απίστευτο αλλά αληθινό.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychology Today, έλεγε ότι τα κακά αγόρια έχουν τα χαρακτηριστικά της Σκοτεινής Τριάδας (Dark Triad) όπως την αποκαλούν οι ψυχολόγοι, δηλαδή χαρακτηριστικά από τον ναρκισσισμό, τον μακιαβελισμό και την ψυχοπάθεια. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από μια άλλη έρευνα που έγινε το 2013, η οποία έδειξε ότι οι γυναίκες προσελκύονται από τις ψυχοπαθητικές προσωπικότητες της Σκοτεινής Τριάδας, διότι και οι τρεις τύποι αυτοί παρουσιάζουν έντονο το στοιχείο της αυτοπεποίθησης και της κυριαρχίας, σε υπερθετικό βαθμό, ενώ παράλληλα έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους.

Με λίγα λόγια, τα κακά παιδιά, διαθέτοντας σε αφθονία τα χαρακτηριστικά του κυριάρχου, καθώς και μια αίσθηση μεγαλοσύνης για τον εαυτό τους, καταφέρνουν να πείσουν τον γυναικείο πληθυσμό ότι είναι πιο κατάλληλοι να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της πατρότητας και πιο ικανοί να προστατέψουν την οικογένεια τους.

Αλλά τώρα πάμε σε αρχέτυπα, που είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας, από την προϊστορική εποχή ακόμα, και το πράγμα αρχίζει να γίνει πολύ δύστροπο, για να το παρακολουθήσουμε σε επίπεδο εκπομπής. Η ουσία και αυτό που κρατάμε από όλα αυτά, είναι ότι οι νάρκισσοι έχουν μια προτεραιότητα στις προτιμήσεις των γυναικών. Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλους τους νάρκισσους. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός νάρκισσος έχει οποιαδήποτε προτεραιότητα στα μάτια οποιασδήποτε γυναίκας, πλην της δικής του. Μην τρελαθούμε κιόλας!

5 Ένα άλλο εύρημα σύμφωνα με το Psychology Today πάντα, έδειξε ότι οι γυναίκες προτιμούν τα κακά αγόρια όταν πρόκειται για πρόσκαιρες σχέσεις, παρά τα καλά παιδιά. Αυτό οφείλεται στο ότι τα κακά παιδιά εκτός από αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα, έχουν και την τάση να παίρνουν ρίσκα, έτσι η σχέση μαζί τους είναι πιο ενδιαφέρουσα και περιπετειώδης, παρά το ότι τα κακά παιδιά υστερούν σε θέματα μακροχρόνιας δέσμευσης.

Αντίστοιχα τα καλά παιδιά ξαναπαίρνουν την θέση τους στο στερέωμα, όταν τα κορίτσια αποφασίσουν, πως ήρθε ο καιρός να νοικοκυρευτούν και να κάνουν οικογένεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα καλά παιδιά είναι έτοιμα να δώσουν όρκους αιώνιας αγάπης, πίστης και αφοσίωσης με το κάθε κορίτσι που γνωρίζουν, αλλά σίγουρα οι πιθανότητες τους να το κάνουν αυτό και να δεσμευτούν δια βίου, είναι σαφέστατα πιο πολλές από αυτές των κακών αγοριών, τα οποία ούτε καν.

Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες τείνουν να στρέφονται στα κακά παιδιά, όταν αισθάνονται τον κίνδυνο να τις περιτριγυρίζει έστω και σε θεωρητικό επίπεδο. Έδειξαν λοιπόν εικόνες στις συμμετέχουσες που περιείχαν σκηνές βίας, π.χ. ληστεία, βιασμό κλπ. Στην πλειοψηφία τους λοιπόν οι συμμετέχουσες θεώρησαν τα κακά παιδιά, σαν πιο κατάλληλα για να τις προστατέψουν σε τέτοια περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Αυτό όλο μου θυμίζει ένα πείραμα που έγινε στην Σουηδία, το οποίο μάλιστα καταγράφτηκε σε βίντεο και αναρτήθηκε στο Youtube. Έκαναν λοιπόν το εξής: Έβαλαν σε διάφορα σημεία της πόλης ένα αυτοκίνητο, με σκούρα τζάμια και έβαλαν μέσα ηθοποιούς, οι οποίοι έκαναν το αυτοκίνητο να ταρακουνιέται, σαν να γινόταν μέσα πάλη. Παράλληλα, οι γυναίκες ηθοποιοί έβγαζαν πνιχτές, απεγνωσμένες κραυγές και ζητούσαν βοήθεια, σαν να έπεφταν θύματα βιασμού.

Το πείραμα έγινε σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης, αλλά και σε πιο ερημικές τοποθεσίες και σκοπός ήταν να δουν την αντίδραση του διερχόμενου κόσμου. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι ενώ όλοι όσοι περνούσαν από το σημείο, έδειξαν να αντιλαμβάνονται το περιστατικό, ότι δηλαδή μια γυναίκα βρισκόταν σε κίνδυνο και καλούσε σε βοήθεια, ελάχιστοι ήταν εκείνοι οι οποίοι υποκινήθηκαν να σπεύσουν να βοηθήσουν. Ούτε τις αρχές κάλεσαν να επέμβουν ούτε οι ίδιοι έκαναν κάτι να βοηθήσουν. Στην πλειοψηφία τους, συνέχισαν τον δρόμο τους, σαν να μην συνέβαινε τίποτα. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που ανακατεύτηκαν και μάλιστα ένας από αυτούς, άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και έσυρε έξω τον άντρα ηθοποιό και του όρμησε. Με δυσκολία κατάφεραν να τον πείσουν ότι ήταν ένα πείραμα και να τραβήξουν τον δυστυχή από τα χέρια του.

Οι περισσότεροι περαστικοί, λογικά σκεπτόμενοι, έδειξαν να εκτιμούν περισσότερο την δική τους ασφάλεια και απέφυγαν να μπλέξουν και μόνο μερικοί τρελοί όρμησαν χωρίς να υπολογίσουν τον κίνδυνο. Θα με βρίσκατε υπερβολική αν έλεγα ότι αυτοί οι τελευταίοι ήταν κακά παιδιά; Βρίσκετε ότι αδίκως οι γυναίκες στο πείραμα θεώρησαν τα κακά παιδιά ως πιο κατάλληλους να τις σώσουν σε περιστατικά βίας; Να το σκεφτούμε λίγο αυτό.

6 Αυτό που πιστεύουν οι γυναίκες για τα κακά παιδιά και την συμπεριφορά τους μπροστά στον κίνδυνο, συνδέεται με αρχέτυπα, που είναι βαθιά ριζωμένα μέσα μας. Από την προϊστορική εποχή ακόμα, οι γυναίκες έδειξαν την προτίμηση τους στα επιθετικά, πολεμοχαρή αρσενικά της φυλής, γιατί φαίνονταν πιο ικανά να αντιμετωπίσουν τους κάθε είδους κινδύνους, που εκείνη την εποχή τουλάχιστον ήταν πολλοί. Δεν είναι δηλαδή γνώρισμα της σύγχρονης γυναίκας η προτίμηση αυτή, αλλά έλκει την καταγωγή από πολύ παλιά, από την εποχή των σπηλαίων ακόμα.

Αυτό όλο εξηγεί και μια συμπάθεια, να το πω έτσι, που δείχνουν κάποιες γυναίκες σήμερα στην στολή και στους στρατιωτικούς. Αυτό συνδέεται επίσης και με την προτίμηση που δείχνουν οι γυναίκες στους ψηλούς άντρες, επειδή συμπεραίνουν ότι ψηλότερος σημαίνει δυνατότερος, ταχύτερος, εξυπνότερος, άσχετο ότι αυτά μπορεί στην πραγματικότητα να μην ισχύουν. Όλα αυτά δεν είναι παρά μια εκτίμηση και μια εικασία που κάνουν οι γυναίκες. Εκτιμούν δηλαδή ότι ένα κακό παιδί, λογικά θα είναι καλύτερα σε θέση να τα βάλει με τους κακούς και να την προστατέψει, από ένα καλό παιδί, αλλά τίποτα δεν αποκλείει να κάνουν λάθος στις εκτιμήσεις τους. Για προσδοκία πρόκειται. Εκτιμούν ότι αν είναι κάποιος ψηλός, θα είναι και πιο δυνατός και πιο έξυπνος και πιο γενναίος και και και. Στην πράξη είναι πολύ πιθανό να μην ισχύει τίποτα από αυτά και ο τύπος μπορεί να είναι ψηλός μεν, αλλά παντελώς ηλίθιος ή κότα.

Πάνω στο θέμα αυτό πάντως, ο Oscar Wilde έλεγε, ότι οι γυναίκες προτιμούν την σκληρότητα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, γιατί έχουν πρωτόγονα ένστικτα και μπορεί μεν οι άντρες να τις χειραφέτησαν, όμως στο βάθος τους παραμένουν πάντα οι σκλάβες, που ψάχνουν τον αφέντη, ο οποίος θα ρυθμίσει τα αισθήματα τους και τα πάθη τους και θα γίνει ο κυρίαρχος που θα κατευθύνει την ζωή τους. Λίγο τραβηγμένο μου ακούγεται, για να το γενικεύσουμε, αλλά ναι, σε κάποιο ποσοστό των γυναικών παίζει κι αυτό το ενδεχόμενο.

Τελευταίο και αρκετά ενδιαφέρον από επιστημονικής πλευράς, οι αριθμοί λένε ότι οι νάρκισσοι για τους οποίους λέγαμε πριν, απαντώνται πιο συχνά ανάμεσα στους άντρες παρά ανάμεσα στις γυναίκες. Έτσι, για να μην λέτε δηλαδή, ότι μόνο οι γυναίκες είναι ψυχοπαθείς. Σαν αποτέλεσμα, από στατιστικής πλευράς και μόνο αν το εξετάσει κανείς, είναι πιο πιθανό να σου τύχει ένας νάρκισσος, δηλαδή ένα κακό αγόρι παρά ένα καλό παιδί. Είναι γύρω μας παντού και να θέλεις δηλαδή να τους αποφύγεις, δεν μπορείς! Να δεις, πως το λέει αυτό το τραγούδι, πατεράδες κλειδώστε τα κορίτσια σας, γιατί απόψε θα βγω. Κάτι τέτοιο. Το ακούμε.

7 Πριν λοιπόν αρχίσουμε να καταριόμαστε τις γυναίκες και να λέμε ότι δεν ξέρουν τι θέλουν, πάμε να δούμε πρώτα τι βρίσκουν οι γυναίκες στα κακά αγόρια. Ναι, οι γυναίκες δεν ξέρουν τι θέλουν, αλλά οκ. Θα έχετε ακούσει εκείνο το ανέκδοτο που λέει, πώς για να κάνεις μια γυναίκα ευτυχισμένη πρέπει να είσαι Φίλος, Εραστής, Αδελφός, Πατέρας, Μάγειρας, Ηλεκτρολόγος, Υδραυλικός κλπ κλπ, πενήντα ιδιότητες συνολικά, χωρίς να αποκλείεται και όταν ακόμα είσαι όλα αυτά που θέλει, να την κοπανήσει με τον πρώτο τυχόντα λεβεντομάγκα, σεσημασμένο, αλητόβιο που θα συναντήσει και γι αυτό ο Θεός είπε στον Αδάμ «Αγάπα την γυναίκα σου» και όχι «Κατάλαβέ την».

Κακίες, κακίες. Τέλος πάντων, για να καταλάβουμε τι βρίσκουν οι γυναίκες στα κακά αγόρια, θα χρειαστεί παράλληλα με τα θετικά να δούμε, τι δεν θέλουν οι γυναίκες. Βασικό κι αυτό. Δεν μπορώ να σκεφτώ μια γυναίκα, που να θέλει να την δέρνουν και να την κακομεταχειρίζονται. Πολλοί άντρες μπορεί να φαντάζονται το κακό αγόρι της καρδιάς της σαν ένα σκληρό τύπο με δερμάτινο και Harley Davidson, που πυροβολεί, όποιον τον κοιτάξει στα μάτια πάνω από μία φορά ή σαν ένα τύπο που θα σκότωνε την γιαγιά του, αν το αυγό δεν ήταν αρκετά μελάτο, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Για αρχή λοιπόν, όσοι φιλοδοξούν να γίνουν κακά αγόρια, δεν χρειάζεται να παρατήσεις τη σχολή στο πανεπιστήμιο και να μπεις δυο-τρεις φορές φυλακή ή να σε πιάσουν για παραχάραξη, για να αρέσεις στις γυναίκες ούτε είναι απαραίτητο να μπεις σε συμμορία και να πουλάς κοκαΐνη και προς θεού, ξεχάστε αυτά που βλέπουμε στις ταινίες. Ξεχάστε τα στερεότυπα James Dean και Marlon Brando. Αν επιμένουμε στα παραδείγματα από τις ταινίες, ας μείνουμε τουλάχιστον στο προφίλ του κακού αγοριού, που αναδεικνύεται στο Grease. Bad boy ήταν και ο Rhett Butler στο όσα παίρνει ο άνεμος. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω.

Εδώ θα χρειαστεί να κάνουμε και μια άλλη διευκρίνιση. Είναι άλλο πράγμα το κακό αγόρι και άλλο πράγμα ο κακός άνθρωπος. Το πιάνουμε; Να το ξαναπώ. Άλλο πράγμα ο τύπος που κάνει κακό στους ανθρώπους γύρω του και άλλο πράγμα το κακό αγόρι, που δεν μασάει. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις που γυναίκες προτίμησαν τον πρώτο, τον γκάνγκστερ και τον serial killer, αλλά είπαμε αυτές είναι ψυχιατρικές περιπτώσεις και σίγουρα τους λείπει κάποια βίδα, αν όχι περισσότερες, οπότε δεν μας αφορούν εμάς τις υπόλοιπες.

Το ότι τα λέμε κακά αγόρια, δεν σημαίνει ότι είναι παλιάνθρωποι, με την συνήθη έννοια που δίνουμε στον όρο. Μπορείς μια χαρά να είσαι κακό αγόρι και παρ’ όλα αυτά να παραμένεις ένα καλός άνθρωπος. Άλλη υπόθεση αν θα υιοθετήσεις κάποια από τα θετικά χαρακτηριστικά των κακών παιδιών, καθαρά και μόνο για να αυξήσεις τις πιθανότητες σου να σου κάτσει καμία και να κοιμηθείς επί τέλους κάποια στιγμή και σε κανένα άλλο κρεβάτι εκτός από το παιδικό σου, χωρίς το αρκουδάκι σου.

8 Μετά τις αναγκαίες διευκρινήσεις, που μας απασχόλησαν, να δούμε τώρα με τι μοιάζει εξωτερικά ένα κακό αγόρι. Αν εμπιστευτούμε την αναζήτηση στο Google, θα μας πουν ότι το κακό αγόρι είναι ένας τύπος με συνήθως φθαρμένο δερμάτινο και σκισμένα τζην, άπλυτος αξύριστος, αχτένιστος κλπ. Όχι, παιδιά, μην το κάνετε. Αν σκέφτεστε να εκδράμετε στο Μοναστηράκι και να ξεπαραδιαστείτε για φθαρμένα δερμάτινα και σκισμένα, ξεβαμμένα, φορεμένα τζην, ξεχάστε το. Το fake ουδείς εκτίμησε ούτε και οι γυναίκες.

Ναι, αναμφισβήτητα τα κακά αγόρια έχουν ένα ιδιαίτερο στυλ ντυσίματος, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι τα κακά αγόρια δεν ακολουθούν τα trends. Φτιάχνουν trends. Πιστεύω να καταλαβαίνετε την διαφορά. Επειδή ακριβώς δεν δίνουν καμία σημασία σε πράγματα που δεν έχουν καμία σημασία, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα κακά αγόρια δεν δίνουν σημασία στο ντύσιμο και την μόδα. Αν νοιώθουν άνετα με μια φανέλα κι ένα τζην, φανέλα και τζην θα είναι, άσχετα τι επιτάσσει η μόδα. Δεν είναι περίεργο, που τα τελευταία πενήντα-εξήντα χρόνια σήμα κατατεθέν του κακού αγοριού είναι πάντα η φανέλα με το τζην και το δερμάτινο. Είναι επειδή δεν τους νοιάζει. Με καταλαβαίνετε;

Έπειτα αυτό που εμείς βλέπουμε σαν εξωτερική εμφάνιση, δεν είναι μόνο του. Πάει πακέτο με την αυτοπεποίθηση που διαθέτουν άφθονη τα κακά παιδιά. Μπορεί ενδυματολογικά να περιορίζονται σε μια άσπρη στενή φανέλα λαιμόκοψη, ένα τζην κι ένα δερμάτινο, αλλά είναι ο τρόπος που το υποστηρίζουν αυτό και το κάνουν δικό τους, που τους κάνει να σαρώνουν, όχι τα ίδια τα ρούχα.

Αν λοιπόν δεν είναι, στιλιστικά μιλώντας, ο τύπος σας τέτοιος, αν νοιώθετε πιο άνετα μέσα σ’ ένα πουκάμισο κι ένα όχι τόσο σκισμένο τζηνάκι, αν προτιμάτε τα μοκασίνια από τις μπότες, προς θεού, μην το αλλάξετε. Άσε δε που με τις ακραίες στυλιστικές επιλογές, όπως δηλαδή περίεργα κουρέματα, μοϊκάνες, αλυσίδες, μπότες με καρφιά και άλλα τέτοια, μόνο σε καρνάβαλο θα προσομοιάζετε, αν δεν είναι του τύπου σας αυτά.

Προσωπικά μπορώ να σας εγγυηθώ, ότι αν την πάτε κάπου καλά να φάτε, ντυμένος με σκισμένα ρούχα, αναμαλλιασμένος και με λασπωμένα παπούτσια, και την κάνετε ρεζίλι, όσο αντισυμβατικό και επαναστατικό κι αν σας φαίνεται το στυλάκι αυτό, εκείνη μάλλον δεν θα σας ξαναμιλήσει, για τα επόμενα 10 χρόνια.

Λυπάμαι αν σας χαλάω το concept παιδιά, αλλά ΔΕΝ είναι το ντύσιμο που τραβάει τις γυναίκες στα κακά παιδιά. Με το να μοιάζετε εξωτερικά με κακό αγόρι δεν σημαίνει ότι είσαστε κιόλας. Τα ρούχα δεν κάνουν τον παπά, νόμος αυτό και με το να ζωγραφίσεις σε έναν γάιδαρο μαύρες ρίγες, όχι, δεν έγινε ζέμπρα.

9 Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσεχθεί, είναι το θέμα της συμπεριφοράς. Όχι, δεν χρειάζεται να μεταχειρίζεστε άσχημα τις γυναίκες, για να σας λατρέψουν. Αν αυτό είναι που σκέφτεστε, στοπ! Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη παραδοχοϋπόθεση που μπορείτε να κάνετε και σίγουρα δεν θα σας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο κρεβάτι της, αν το υιοθετήσετε αυτό. Το ότι το προφίλ του καλού αγοριού δεν σας βοήθησε μέχρι τώρα, δεν αποτελεί αυτό λόγο, να πάτε στο άκρο αντίθετο.

Ωραία, της στήσατε ανδριάντα και δεν απέδωσε. Νομίζετε ότι με το να την βρίζετε και να της φέρεστε προσβλητικά και με το να την ταπεινώνετε, θα φτάσετε εκεί που θέλετε; Για ξανασκεφτείτε το. Δοκιμάστε να το κάνετε και πείτε μου.

Ακούστε, σε αυτά τα ζητήματα, έχει πάντα σημασία σε ποιον απευθύνεσαι. Αν η γυναίκα στην οποία απευθύνεστε, έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και άλυτη διένεξη με το πατρικό της πρότυπο, τότε ναι, μπορεί αν την μεταχειριστείτε σαν σκουπίδι, να σας κάτσει. Όμως αυτή είναι η γυναίκα που θέλετε; Για να το σκεφτούμε λίγο.

Μια γυναίκα, αν δέχεται να της φέρονται σαν σκουπίδι, τότε οι πιθανότητες να είναι όντως σκουπίδι, είναι πάρα πολύ μεγάλες. Μια γυναίκα που είναι υγιής συναισθηματικά, όμορφη μέσα κι έξω, έχει πολύ καλύτερα πράγματα να κάνει στην ζωή της, από το να χάνει τον χρόνο της με άντρες που την μεταχειρίζονται σαν σκουπίδι. Υγιής συναισθηματικά σημαίνει επίσης ότι ξέρει την αξία της, έχει επίγνωση του πόσο μετράει και δεν θα κάτσει να σπαταλάει τον πολύτιμο εαυτό της, δίπλα σε ένα τύπο που την βρίζει και την προσβάλει και που ξεκάθαρα δεν την εκτιμάει.

Μπορεί με το να είσαι καλό παιδί, να σε είδε σαν φίλο και αδελφό και δεν τα κατάφερες να σε δει ερωτικά και να την ρίξεις στο κρεβάτι. Κάνοντας όμως αυτό, μιλώντας της άσχημα, προσβλητικά και ταπεινώνοντας την θα την χάσεις ολωσδιόλου και από φίλη σου. Αυτό θέλεις; Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια γυναίκα θα πέσει για ένα κακό παιδί, αλλά το να την μεταχειρίζεσαι σαν σκουπίδι, δεν είναι ένας από αυτούς.

Αν είσαι ένα από τα καλά παιδιά, που ξέρουν να μιλάνε όμορφα, χωρίς να προσβάλουν, μην, για όνομα του θεού, μην προσπαθήσεις να το αλλάξεις αυτό, μόνο και μόνο για να δείξεις ότι δεν μασάς και ότι δεν κωλώνεις. Αυτό που θα καταφέρεις στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα είναι να δείξεις ότι είσαι για πολλές σφαλιάρες.

10 Πάμε τώρα να δούμε τα θετικά σημεία στα κακά παιδιά. Αυτά που κάνουν την δουλειά δηλαδή, που μαγεύουν τις γυναίκες και τις ρίχνουν στα πόδια τους. Μην γελιόμαστε παιδιά, από την εποχή των σπηλαίων ακόμα, δύναμη ψάχνουν οι γυναίκες. Θα το δείτε. Μετά το πατριαρχικό πρότυπο, ψάχνουν εναγωνίως εκείνο το αρσενικό που θα παίξει γι αυτές τον ρόλο του εκλιπόντος πατέρα. Αρχηγό θέλουν και ηγεσία. Δεν σας το χαλάω, δεν είναι spoiler αυτό που σας λέω, αλλά θα το δείτε και θα συμφωνήσετε μαζί μου.

Ο κάθε άνθρωπος θα συμφωνήσουμε πιστεύω, έχει τις απόψεις του, είτε είναι καλό είτε είναι κακό παιδί. Είτε είσαι ο τύπος που της φέρνει λουλούδια στο δεύτερο ραντεβού είτε είσαι ο τύπος που δεν τον νοιάζει αν έρθει στο δεύτερο ραντεβού, γιατί έχει άλλες δέκα στην ουρά, που περιμένουν τηλέφωνο του. Η μόνη διαφορά ανάμεσα στους δύο είναι, ότι το καλό παιδί δύσκολα θα μοιραστεί την γνώμη του ανοιχτά με μια γυναίκα, από φόβο μήπως αυτό την απωθήσει.

Αυτό που ξεχνάμε όμως είναι, ότι οι γυναίκες δεν εκτιμούν τους άνδρες που τους χαϊδεύουν τα αυτιά και είναι πρόθυμοι να συμφωνήσουν μαζί τους, με ότι και να πουν. Ένας από τους κύριους λόγους που οι γυναίκες προτιμούν τα κακά παιδιά είναι γιατί έχουν ….εεεε …. Πως το λένε τώρα αυτό; Έχουν τα μπαλάκια τέλος πάντων να πουν ανοιχτά την γνώμη τους και δεν φοβούνται την διαφωνία.

Εδώ υπεισέρχονται δύο χαρακτηριστικά των κακών παιδιών. Το ένα είναι ότι δεν φοβούνται. Δεν τα νοιάζουν οι συνέπειες, αν θα την δυσαρεστήσουν δηλαδή ή όχι. Δεν φοβούνται, τέρμα. Δεν φοβούνται μην τους φύγει και την χάσουν. Όχι μόνο επειδή έχουν άλλες δέκα που περιμένουν, αυτό που λέγαμε πριν, αλλά επειδή απλά δεν φοβούνται. Κα καμία να μην είχανε στην ουρά να τους περιμένει, πάλι το ίδιο θα έκαναν.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι είναι εκνευριστικά ειλικρινείς. Τα κακά αγόρια δεν θα προσπαθήσουν να ντύσουν την γνώμη τους με ωραία χρώματα και λουλουδάκια, για να περάσει. Θα στην πουν, όποια είναι, κι ότι βρέξει ας κατεβάσει, δεν θα κωλώσουν. Αν δεν σου αρέσει η γνώμη τους, είναι πρόβλημα σου, όχι δικό τους. Με καταλαβαίνετε; Δεν τους νοιάζει πως θα το δεις.

Έπειτα να μην ξεχνάμε ότι οι διαφωνίες είναι και το αλατοπίπερο σε μια σχέση. Αν λοιπόν διαφωνείς με το κακό αγόρι, αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω , που θα κάνει την σχέση μαζί του πιο ενδιαφέρουσα. Τι να το κάνεις να συμφωνεί ο άλλος συνέχεια, να σου λέει ναι ναι ναι. Γυρνάς από το άλλο πλευρό και σε παίρνει κι ο ύπνος έτσι!

11 Και για να μην χάσουμε την επαφή μας με τα προηγούμενα, βλέπετε πουθενά μέχρι εδώ κακομεταχείριση; Βλέπετε πουθενά να την έβρισε, να την έδειρε, να την ταπείνωσε ή γενικά να την κακομεταχειρίστηκε; Όχι! Όχι ακόμα, γιατί δεν χρειάστηκε, θα πουν μερικοί. Σας ακούω! Είναι σαν να σας ακούω κι ελπίζω να αστειεύεστε. Γιατί αν σοβαρολογείτε σας βλέπω να περνάτε το υπόλοιπο της ζωής σας στο σπίτι της μητέρας σας, με την μητέρα σας μοναδική γυναίκα στη ζωή σας, να σας πλένει, να σας μαγειρεύει και να σας νοικοκυρεύει, αγκαλιά με το αρκουδάκι σας, γιατί άλλη αγκαλιά δεν θα δείτε ούτε με κιάλια. Γι αυτό δώστε προσοχή σε αυτά που σας λέω και μην αυθαδιάζετε. Περιμένετε να τελειώσει η προπόνηση που σας κάνω και μετά αυθαδιάζετε.

Μιλήσαμε στην προηγούμενη εκπομπή, για το συναισθηματικό τραινάκι που σε υποβάλει το κακό αγόρι. Κακά τα ψέματα, οι γυναίκες είναι κατά κύριο λόγο συναισθηματικά και σε δεύτερη φάση λογικά όντα. Η λογική έπεται, δεν προηγείται. Κάθε τι που κάνει μια γυναίκα οριοθετείται και υποκινείται από το συναίσθημα, με την λογική απλά να συμμετέχει κι αυτό μόνον όταν συμμετέχει, δηλαδή όχι πάντα.

Οι άντρες αντίθετα κυριαρχούνται από την λογική και σπάνια θα κάνουν πράγματα έξω από αυτήν. Όμως ένας άντρας που συμφωνεί πάντα μαζί της, με ότι λέει, ένας που λογικά πάντα κινούμενος, δεν παίρνει ρίσκα στη ζωή και ο οποίος αναλώνεται να σκέφτεται πρακτικά ζητήματα, την σύνταξη του στα 65 ας πούμε, αντί να την φιλάει με πάθος, πόσο πιθανό είναι να υποκινήσει δυνατά συναισθήματα μέσα της; Καθόλου πιθανό. Το μόνο που ξυπνήσει μέσα της, θα είναι η βαρεμάρα και η επιθυμία να βρεθεί κάπου, αρκετά χιλιόμετρα μακριά του, πολύ μακριά του όμως.

Το κακό αγόρι αντίθετα, θα ξυπνήσει μέσα της ότι υπάρχει κι ότι δεν υπάρχει. Ναι, κι ότι δεν υπάρχει. Μαζί του θα βιώσει αισθήματα, που δεν ήξερε καν ότι υπάρχουν ή ότι είναι ικανή γι αυτά και χωρίς να είναι σίγουρο ότι είναι οπωσδήποτε καλά τα αισθήματα αυτά. Μπορεί να ξυπνήσει μέσα της το πάθος, αλλά μπορεί να ξυπνήσει και το απύθμενο μίσος, την ζήλια κι ένα σωρό άλλα αρνητικά αισθήματα.

Με το κακό αγόρι δεν θα ξέρει ποτέ τι της ξημερώνει κι ούτε θα μπορέσει ποτέ να είναι 100% σίγουρη τι θα της συμβεί την επόμενη μέρα. Γεμάτος εκπλήξεις το κακό παιδί, θα την έχει πάντα με τις μηχανές ανάμενες. Αυτό όμως είναι εκείνο που της δίνει την έξαψη και την κάνει να νοιώθει ζωντανή. Αυτό έχει ανάγκη κι εκείνος της το δίνει χωρίς τσιγκουνιές. Πώς να μην τον λατρέψει μετά; Ποια θα του γλυτώσει;

Σκέφτηκα θα γλυτώσει και θυμήθηκα άλλο τραγούδι, για τα κακά αγόρια. Είμαι δημόσιος κίνδυνος λέει, γι αυτό κλειδώστε τις κόρες σας, κλειδώστε τις γυναίκες σας, κλειδώστε την πίσω πόρτα σας και τρέξτε να σωθείτε. TNT - ACDC

12 Αυτοπεποίθηση, λέγεται το επόμενο χαρακτηριστικό του κακού αγοριού. Είναι ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του και ένα από εκείνα στα οποία καμία γυναίκα δεν μπορεί να αντισταθεί. Δεν έχει σημασία αν είναι παντελώς ηλίθιος. Σημασία έχει πως ότι κι αν είναι, έχει εμπιστοσύνη σ’ αυτό. Οκ, λίγο τρελό ακούγεται αυτό, να εμπιστεύεται την βλακεία του. Τέλος πάντων, έχει τεράστια αυτοπεποίθηση και ύφος 40 καρδιναλίων τουλάχιστον. Εμπιστεύεται τον εαυτό του και όλο του το πακέτο και κάθε κίνηση που κάνει, κάθε λέξη που λέει, γίνεται με τον αέρα του ανθρώπου που ξέρει τι κάνει και τι λέει.

Πως επικοινωνεί την αυτοπεποίθηση του; Μα, με ύφος 40 καρδιναλίων, τι ρωτάτε; Οκ, αστειεύομαι. Η ουσία είναι ότι διοχετεύει προς τα έξω την αυτοπεποίθηση του, με τον τρόπο που διαχειρίζεται την ζωή του και τα θέλω του, ακόμα και με τον τρόπο που στέκεται ακίνητος. Έχει τόση αυτοπεποίθηση όση του επιτρέπει να κάνει αυτό που θέλει, όταν το θέλει, να λέει αυτό που θέλει, αρέσει δεν αρέσει.

Έπειτα, θυμηθείτε αυτά που λέγαμε πριν. Λέγαμε ότι το κακό αγόρι δεν φοβάται τις συνέπειες. Ένας από τους λόγους που δεν τις φοβάται είναι επειδή έχει αυτοπεποίθηση ότι αυτό που κάνει/λέει/σκέφτεται, είναι σωστό και άρα συνέπειες δεν υπάρχουν. Και αν υπάρξουν συνέπειες, πάλι αυτό δεν έχει καμία επιρροή στην αυτοπεποίθηση του. Ένα κακό αγόρι δεν πιστεύει ότι μια αποτυχία οφείλεται στον ίδιο. Αποδίδει την ενδεχόμενη αποτυχία του στους άλλους, που δεν εκτίμησαν όσο έπρεπε αυτό που είπε/έκανε/σκέφτηκε.

Σκεφτείτε αυτό που είπα πιο πριν. Ένας άνθρωπος που δείχνει να ξέρει τι λέει, τι κάνει και τι σκέφτεται, είναι αναμφίβολα ένας άνθρωπος με ισχυρό χαρακτήρα, σιδερένια θέληση και ακλόνητα πιστεύω, αν μη τι άλλο. Τι είναι λοιπόν; Αρχηγός! Κι εμείς τι κάνουμε; Του καθόμαστε! Το κακό αγόρι έχει τόση αυτοπεποίθηση, που μπορεί να έχει όποια σχέση θέλει.

Η αυτοπεποίθηση, μεταξύ άλλων, είναι δείκτης του πόσο κάποιος αγαπάει και εκτιμάει τον εαυτό του και αυτό που είναι. Μαθηματικά λοιπόν, όταν αγαπάς και εκτιμάς τον εαυτό σου, λογικό είναι να σε αγαπήσουν και οι άλλοι γύρω σου, εν προκειμένω οι γυναίκες. Αυτό εξηγείται εύκολα. Έχουμε πει πόσο πολύ μας επηρεάζουν οι γνώμες και πόσο πολύ εμπιστευόμαστε τους opinion leaders. Ένας κάποιος, όταν μιλάει με αυτοπεποίθηση, λογικό είναι να τον εμπιστευτούμε ότι μάλλον θα πρέπει να ξέρει, τι λέει.

Με τον ίδιο τρόπο ένας κάποιος που πιστεύει ότι είναι όμορφος και ερωτεύσιμος και φέρεται ανάλογα, λογικό είναι πάλι να μας επηρεάσει και να σκεφτούμε ότι κάτι παραπάνω θα ξέρει από εμάς. Παιχνίδια του μυαλού είναι αυτά, αλλά ας μην επαναλαμβανόμαστε, είμαστε μυστήρια πλάσματα, γνωστό αυτό.

13 Έπειτα είναι και το άλλο. τα κακά αγόρια μυρίζουν φασαρία από μακριά, με το που τους βλέπεις. Είναι μπελάς και φαίνονται. Θυμάστε το τραγούδι της Taylor Swift, I knew you were trouble, when you walked in? Δεν μιλάει για ένα καλό παιδί, που θα την εξασφαλίσει αυτήν και τα παιδιά τους. Μιλάει για ένα κακό παιδί που μυρίζει φασαρία από μακριά, από την πρώτη στιγμή που τον βλέπει και σχεδόν κάθε γυναίκα μπορεί να ταυτιστεί με αυτό και αυτός είναι ο λόγος επιτυχίας του τραγουδιού αυτού.

Αυτό είναι και το εντυπωσιακό με τις γυναίκες. Έχουν μια τρομερή ευαισθησία και μια διαίσθηση και νοιώθουν πότε κάποιος έχει δυνατότητες και τι μπορεί να κάνει, πέρα κι έξω από αυτό που βλέπουν μπροστά τους την συγκεκριμένη στιγμή. Δεν βλέπουν το τι είναι το εκάστοτε κακό παιδί, αλλά το τι μπορεί να γίνει. Βλέπουν δηλαδή το δυναμικό που κουβαλάει μέσα του και το οπλοστάσιο που διαθέτει κι όταν λέω οπλοστάσιο, μην πάει ο νους σας στο πονηρό, παλιόγατα, για την εσωτερική δύναμη μιλάω.

Με κάποιο μυστήριο τρόπο δηλαδή, οι γυναίκες διαισθάνονται από την πρώτη στιγμή που βλέπουν κάποιον, πριν ακόμα έχουν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν, τι είναι ικανός να κάνει και μέχρι που μπορεί να φτάσει κι εκεί είναι που τσιμπάνε και πέφτουν. Αντιλαμβάνονται ενστικτωδώς ότι ο άντρας αυτός που στέκεται μπροστά τους, θα τους εξασφαλίσει το πάθος και την αναστάτωση, τον ενθουσιασμό και την περιπέτεια που θα γεμίσει την ζωή τους.

Ο λόγος που οι γυναίκες πέφτουν λοιπόν είναι, γιατί τα κακά αγόρια τα υπόσχονται όλα αυτά και άλλα ακόμα, πριν ακόμα ανοίξουν το στόμα τους, με το που τους βλέπεις. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το περιγράψω αυτό το ιδίωμα που έχουν τα κακά παιδιά, γι αυτό θα αφήσω το τραγούδι που λέγαμε να το κάνει αυτό, γιατί το κάνει πολύ καλά. Άκρες μέσες θα σας το μεταφέρω.

Λέει λοιπόν, ότι της έρχονται στο μυαλό όλες οι μνήμες που της άφησε αυτός, αλλά αυτός δεν έρχεται πίσω. Να πω εδώ ότι πάει από το πρώτο πρόσωπο στο δεύτερο εναλλάξ.  Το ήξερα λέει ότι θα συμβεί αυτό, από την πρώτη στιγμή που τον είδα, χωρίς να έχει πει τίποτα ή να έχει κάνει τίποτα, αλλά ήταν το feeling που τον συνόδευε ( Η αύρα που λέμε). Το πιο τρελό ακόμα είναι, ότι δεν ξέρω αν θα ξανανιώσω έτσι ποτέ ούτε αν θα έπρεπε. Ήξερα ότι ο δικός του κόσμος έτρεχε υπερβολικά γρήγορα και καιγόταν με εκτυφλωτικό φως και αναρωτιόμουνα, πως γίνεται ο διάβολος να σε πηγαίνει σε κάποιον που μοιάζει με άγγελο όταν σου χαμογελάει; Μάλλον το ήξερε αυτό, όταν με είδε. Έχασα την ισορροπία μου. Το χειρότερο δεν ήταν που τον έχασα αλλά που έχασα εμένα. Με βρήκες, αλλά μάλλον δεν σε ένοιαζε και μάλλον μου άρεσε αυτό. Και όταν έπεσα για τα καλά, έκανες ένα βήμα πίσω, χωρίς εμένα. Αλλά το λάθος ήταν δικό μου. Γιατί ήξερα ότι ήσουν μπελάς, μπελάς από την στιγμή που μπήκες. Ντροπή μου! Με πέταξες σε μέρη που δεν είχα πάει ποτέ, μέχρι που με παράτησες. Δεν θα με δει να κλαίω. Κάνει πως δεν ξέρει ότι αυτός είναι η αιτία. Έμαθα ότι προχώρησε κι εγώ όλο κι όλο θα είμαι μια ακόμα διαβάθμιση στην ζώνη του. Τώρα το καταλαβαίνω. Είχε ήδη φύγει όταν με συνάντησε και καταλαβαίνω τώρα ότι το αστείο ήμουν εγώ. Και τότε έρχεται και φωλιάζει ο φόβος, ότι ποτέ δεν αγάπησες εμένα ή εκείνη ή οποιονδήποτε ή οτιδήποτε.

Συγκινήθηκα τώρα με αυτό το τελευταίο, το ποτέ δεν αγάπησες. Ακούστε και το τραγούδι.

14 Συνεχίζοντας λοιπόν την περιγραφή του κακού παιδιού, ένα κακό παιδί έχει πολλές γυναίκες στην ζωή του. Δηλαδή τι πολλές; Όλες τις έχει, άμα θέλει και μάλιστα στα πόδια του. Το να λέμε ότι μια γυναίκα θέλει να έχει 100% την βεβαιότητα, ότι δεν θα την εγκαταλείψεις και θα την αγαπάς για πάντα, είναι ένας μύθος. Οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να τους το λες και να το υπόσχεσαι, αλλά στην πραγματικότητα, αν αντιληφθούν ότι αυτό το λες επειδή δεν έχεις επιλογές, τότε χάθηκε το παιχνίδι.

Θυμάστε τι λέγαμε την προηγούμενη Παρασκευή. Αν σε θεωρήσει δεδομένο και προβλέψιμο, χάθηκε η παρτίδα, μαζί και τα αισθήματα που έχει για σένα. Λένε ότι αυτός είναι ίσως ένας από τους λόγους που πολλές γυναίκες κάνουν σχέση με παντρεμένους. Είναι επειδή μια γυναίκα θέλει να ξέρει ότι ο σύντροφος της έχει εναλλακτικές και ότι σε κάθε περίπτωση έχει ζήτηση. Περίπου το ίδιο με αυτό που λέγαμε πριν, ότι η γνώμη των άλλων έχει σημασία στην διαμόρφωση των συναισθημάτων μας. 

Έχει σημασία δηλαδή να ξέρεις ότι ο άλλος είναι μαζί σου επειδή θέλει να είναι μαζί σου και επειδή σε διάλεξε ανάμεσα σε άλλες και όχι επειδή δεν μπορεί να βρει κάτι άλλο. Με δυο λόγια, το να είσαι μαζί με έναν άντρα που έχει επιλογές, αλλά διαλέγει εσένα, σε κάνει να νοιώθεις ιδιαίτερη, ξεχωριστή. Σου δίνει επί πλέον αξία σε σένα την ίδια και στην σχέση σου και το να κάνεις σχέση με έναν άντρα που δεν έχει εναλλακτικές, σε κάνει να νοιώθεις ότι εσύ είσαι το βόδι, η χαζή που την τουμπάρισε και του έκατσε.

Κι ερχόμαστε τώρα στο θέμα της πρόκλησης, που αποτελεί ένα κακό αγόρι για μια γυναίκα. Ένας άντρας που έχει άφθονες επιλογές και δεν έχει δυσκολία με τις γυναίκες, και που οι γυναίκες κάνουν ουρά έξω από την πόρτα του, είναι μια πρόκληση για μια γυναίκα, όπως και να το κάνουμε. Είμαστε φτιαγμένοι για να κατακτούμε βουνοκορφές όχι για σαμαράκια του δρόμου. Όσες περισσότερες επιλογές έχει ένας άντρας, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον κάνεις να σε προσέξει και να κάνεις σχέση μαζί του. Αυτή είναι η πρόκληση που παρουσιάζουν τα κακά αγόρια και αυτή είναι η νίκη που προσδοκούν οι γυναίκες, όταν πάνε και μπλέκουν με τα κακά παιδιά.

Που ακριβώς είναι η πρόκληση με τα καλά παιδιά; Το ότι συμφωνούν πάντα μαζί σου και κάνουν ότι θέλει η μικρή πριγκίπισσα δεν φαίνεται και τόσο ενδιαφέρον. Το ότι δεν διακινδυνεύεις ποτέ να σε παρατήσουν ούτε κι αυτό παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον. Το ότι δεν έχουν καθόλου μυστήριο επάνω τους και τους διαβάζεις σαν ανοιχτό βιβλίο ούτε κι αυτό λέει κάτι. Αντίθετα, όλα αυτά είναι ο ορισμός της βαρεμάρας και της ρουτίνας σε μια σχέση.

Για να το συγκρίνουμε αυτό με ένα κακό αγόρι που ούτε που του περνάει από το μυαλό, ότι χρειάζεται να κάνει αυτά που υπόσχεται! Ποιος πότε ποτέ είπε ότι μπορεί να προβλέψει ένα κακό αγόρι; Εδώ ούτε τα ίδια τα κακά αγόρια δεν μπορούν να προβλέψουν τους εαυτούς τους, πόσο μάλλον οι άλλοι. Και σε έχουν εσένα να επιμένεις να τους μάθεις. Κι εσύ κολλάς. Κι όσο πιο πολύ το μυστήριο γύρω τους, όσο πιο λιγομίλητοι, μυστικοπαθείς και ελάχιστα ανοιχτοί είναι, τόσο πιο πολύ κολλάς.

15 Είπαμε πριν ότι τα κακά παιδιά θα σου πουν την γνώμη τους είτε σου αρέσει είτε όχι. Είπαμε επίσης στην προηγούμενη εκπομπή, ότι είναι τρομερά ειλικρινείς, γιατί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Αν σε απάτησε, παραμυθάκια και ιστοριούλες δεν έχει. Θα στο πει ή θα το καταλάβεις και το πρόβλημα θα είναι δικό σου, αν δηλαδή τα σηκώνεις αυτά ή όχι και αν είσαι διατεθειμένη να το καταπιείς.

Στα πλαίσια αυτά και για όλους αυτούς τους λόγους, το κακό παιδί δεν νοιάζεται για το τι πιστεύουν οι άλλοι. Καθόλου. Ξέρει τι πιστεύει αυτός και αυτό του φτάνει. Θα κάνει αυτό που νομίζει, χωρίς να τον απασχολεί τι θα πουν ή τι θα σκεφτούν οι άλλοι. Είναι ένα δείγμα της ανεξαρτησίας και της δύναμης που κρύβουν μέσα τους αυτά τα αγόρια, που τους επιτρέπει να βάζουν τους όρους τους.

Η κριτική δεν τους αγγίζει. Τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Θα τους δεις να γελάνε αμήχανα με τα κομπλιμέντα. Γιατί; Γιατί δεν τους λες κάτι καινούριο, κάτι που δεν το ξέρουν ήδη, αλλά και δεν τους νοιάζει κιόλας.

Ένα κακό αγόρι ξέρει κάθε στιγμή προς τα πού πηγαίνει και τι θέλει ή δεν θέλει να κάνει και αντίθετα με τα καλά παιδιά, δεν αφήνει τους άλλους να του υπαγορεύουν τα θέλω του. Οδηγεί, δεν οδηγείται. Είναι αρχηγός και σαν ακόλουθος, δεν τα πάει πάρα πολύ καλά. Μπορεί να το κάνει για κάποιο διάστημα, αλλά συνήθως όχι για πολύ, γιατί η φιλοσοφία του είναι My Way or the Highway. Ή θα κάνω δηλαδή αυτό που θέλω ή αλλιώς υπάρχει και ο αυτοκινητόδρομος, δηλαδή φεύγω.

Το κακό αγόρι δεν θα αλλάξει τα πλάνα του επειδή μπήκε μια όμορφη γυναίκα στην ζωή του, όπως θα συνέβαινε με ένα καλό παιδί. Οφείλει εκείνη να προσαρμοστεί επάνω του, όχι αυτός σ’ εκείνη. Δεν έχει λόγους δηλαδή. Αν αυτή δεν συμφωνεί ή κάτι δεν της αρέσει, κρίμα. Η έξοδος είναι από κει. Δεν φοβάται να την χάσει, γιατί προτεραιότητα τα κακά παιδιά δίνουν στα θέλω τους και όχι στα θέλω των άλλων. Αν τα θέλω των άλλων συμπίπτουν με τα δικά του, τότε καλώς.

Πώς να αντισταθείς τελικά σε έναν άνθρωπο που κουμαντάρει τόσο καλά τον εαυτό του; Και για ποιο λόγο μια γυναίκα θα ήθελε στην θέση αυτού του ανεξάρτητου, ανένταχτου, ατίθασου άντρα, να συμβιβαστεί με ένα καλό παιδί, που θα το σέρνει με το λουράκι του σκύλου; Μπορεί να μην ξέρεις τι σου ξημερώνει με τα κακά παιδιά και με τα πλάνα τους και τα θέλω τους από την ζωή, αλλά μήπως αυτό δεν είναι που κάνει την σχέση μαζί τους τόσο ενδιαφέρουσα; Ποιος θέλει να ξέρει, που θα κάνει διακοπές του χρόνου το καλοκαίρι ή αν θα κάνει διακοπές;

16 Ένας ακόμα λόγος που οι γυναίκες θέλουν τα κακά παιδιά είναι γιατί τα κακά παιδιά θα τις οδηγήσουν στην περιπέτεια, στο ζην επικινδύνως. Με ένα καλό παιδί, η μεγαλύτερη περιπέτεια στην οποία μπορείς να ελπίζεις, είναι να κλείσεις διακοπές σε ξενοδοχείο, πληρώνοντας δωμάτιο με θέα και να σε βάλουν σε δωμάτιο με θέα την αυλή. Αυτό όμως δεν είναι το είδος της περιπέτειας που θα έκανε μια γυναίκα να σ’ ερωτευτεί.

Τι θα γινόταν όμως π.χ. με ένα απρογραμμάτιστο ταξίδι οδικώς; Ή με μια περιοδεία της Ασίας με σάκο; Ή με μια περιήγηση της Ευρώπης με μηχανή; Αυτές οι περιπέτειες θα την έκαναν να ουρλιάξει από χαρά. Αυτές τις περιπέτειες θέλουν να δοκιμάσουν οι γυναίκες. Αυτό το καλό παιδί δεν θα το κάνει ποτέ, ενώ το κακό παιδί θα το κάνει και μάλιστα δεν θα την ρωτήσει καν. Βλέπετε την διαφορά;

Ποιο καλό παιδί θα της δώσει την χρυσή ευκαιρία να ταξιδέψει με την μηχανή κάτω από καταρρακτώδη βροχή στην εθνική οδό, με το νερό να περνάει μέσα από τα νάυλον και να φτάνει μέχρι το κόκαλο; Ποιο καλό παιδί ποτέ θα την βάλει να καθίσει πάνω στο καπό του αυτοκινήτου, με μείον υπό το μηδέν, για να μην γλιστράνε οι ρόδες του αυτοκινήτου πάνω στον πάγο, με τον γκρεμό δίπλα της, σε απόσταση αναπνοής; Ποιος θα την πήγαινε σε συνάντηση μηχανόβιων και θα την έβαζε να κοιμηθεί στο αντίσκηνο υπό βροχή, με μια λίμνη νερού και βατράχια από κάτω; Ποιος πότε θα της φορέσει νάυλον πάνω από το καλό της μαύρο φόρεμα και τις γόβες και θα την πάει παραμονή Πρωτοχρονιάς με την μηχανή στο ρεβεγιόν, με την χιονοθύελλα να μαίνεται γύρω-τριγύρω; Ποιος θα την πάει διακοπές στα βράχια, κάτω από τον ήλιο και θα την αφήσει νηστική μια μέρα, φέρνοντας της αχινούς να φάει; Ή ποιος θα πιάσει ένα ψαράκι 6 εκατοστά και θα το ψήσει με τον αναπτήρα, να της το προσφέρει;

Καταλάβατε ασφαλώς, ότι μιλάω για προσωπικές εμπειρίες. Γιατί ναι, και αυτό εδώ το κεραμιδόγατο, αν θέλετε το πιστεύετε, όσο μυαλωμένο κι αν είναι, έπεσε θύμα της γοητείας ενός κακού παιδιού και δεν της έφτανε αυτό, αλλά πήγε και το παντρεύτηκε κιόλας στο τέλος. Είναι αυτό που λέμε, ποτέ μην λες ποτέ. Εγώ πάντως την τελευταία φορά που είπα στη ζωή μου «αυτό αποκλείεται να το κάνω», όχι μόνο το έκανα, αλλά τον παντρεύτηκα κιόλας κι έκανα και τρία παιδιά μαζί του, οπότε από τότε προσέχω πλέον τι λέω. Θυμάστε τι είπαμε για το σύμπαν, ε; Αυτό που φοβάσαι περισσότερο, εκεί επάνω θα πάει και θα σε σπρώξει κι όλα τα άλλα που λέμε είναι για τον … κλίβανο.

17 Όλα αυτά που λέγαμε σήμερα, μου έφεραν ασυναίσθητα στο μυαλό ένα άλλο αστείο τραγουδάκι, το Johnny get angry, Johnny be mad, όπου η κοπέλα τον παροτρύνει να τσαντιστεί και να γίνει ένας αγριάνθρωπος των σπηλαίων και να της δείξει με τον τρόπο αυτό ότι νοιάζεται γι αυτήν. Kinky θα πείτε, αλλά ναι, είναι γυναίκες με οιδιπόδεια, τα οποία δεν βρήκαν ποτέ τον δρόμο τους και που νοιώθουν ότι τις αγαπάς μόνο όταν τις κακομεταχειρίζεσαι. Βάλε και λίγο από Electra Syndrome κι έδεσε το πράγμα. Αλλά αυτό είναι θέμα άλλης εκπομπής και όχι μόνο μίας. Επιφυλάσσομαι λοιπόν.

Τελειώνοντας, θα προσθέσω κι ένα τελευταίο που κρύβουν οι σχέσεις με τα κακά αγόρια, για μας τις γυναίκες. Ανάμεσα σ’ άλλα είμαστε και ρεφορμίστριες και μάνες και τροφοί. Είναι μέσα στην φύση μας, να θέλουμε να σώσουμε τον κόσμο, να τον γαλουχήσουμε και να τον διαπαιδαγωγήσουμε κι ανάμεσα σ’ αυτούς και τα κακά παιδιά. Το εγώ μας φουσκώνει όταν έχουμε μια ευκαιρία να νουθετήσουμε έναν αδιόρθωτο χαρακτήρα και να τον φέρουμε στον ίσιο δρόμο κι αυτό είναι μια ακόμη πρόκληση για μας. Να καταφέρουμε δηλαδή αυτό που δεν κατάφερε η μάνα του.

Ιησούς Χριστός θα έλεγα, αλλά εντάξει, σε κάποιες περιπτώσεις παίζει κι αυτό. Από δύσκολο ως αδύνατο, αλλά δεν μπορείς και να το αποκλείσεις. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Κάνοντας μια σύνοψη των όσων είπαμε απόψε, αλλά και στην προηγούμενη εκπομπή, νομίζω γίνεται σαφές, ότι ο λόγος που οι γυναίκες πάνε και στουκάρουν πάνω στα κακά παιδιά, δεν είναι επειδή είναι κακά και αλήτες, επειδή ντύνονται σαν παρηκμασμένοι ρόκερς ή επειδή τις μεταχειρίζονται σαν σκουπίδια και τις βάζουν να κοιμούνται στο χαλάκι τους σκύλου, που λέγαμε ή επειδή έχουν ποινικό μητρώο.

Όλα αυτά συνοψίζονται στα εξής : Δεν το νοιάζει το κακό παιδί να σε ευχαριστήσει, γιατί είναι δική σου υπόθεση το αν σ’ ευχαριστεί να είσαι μαζί του. Δεν θα ζητήσει την γνώμη σου, γιατί έχει δική του. Δεν θα αλλάξει τον δρόμο του για σένα και τα πλάνα του, είναι δική σου δουλειά αυτό. Και τέλος, για να μην μείνει να αιωρείται, δεν θα σε βάλει να κοιμάσαι στο σπιτάκι του σκύλου, αν δεν είναι εντελώς απαραίτητο. Εξ άλλου, που θα βάλει τον σκύλο να κοιμηθεί μετά; Προτελευταίο μουσικό κομμάτι παιδιά.

18 Η εκπομπή μας έφτασε στο τέλος της, παίδες. Εμείς θα ανανεώσουμε όπως πάντα τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης ανάμεσα μας και το ραντεβού μας, για την επόμενη Παρασκευή, στις 7 το βράδυ. Εγώ θα σας πω καληνύχτα στο σημείο αυτό, θυμίζοντας σας μόνο ότι η εκπομπή Don’t Mess with Cats αναμεταδίδεται σε επανάληψη το Σάββατο στις 10 το πρωί, αχάραγα.

Εσείς δεν φεύγετε, μένετε εδώ και ακούμε Μιχάλη Μαυροβουνιώτη και Ρεμπέτικους Δρόμους στις 9. Όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν εγγραφή στο site του spirto web radio, μπορούν να το κάνουν τώρα, στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο εκπομπές. Μπορείτε μετά να συμμετέχετε ενεργά στις εκπομπές του Spirto Web Radio, παραθέτοντας τα σχόλια σας και τις απόψεις σας. Η γνώμη σας μας ενδιαφέρει.

Μπορείτε να δείτε και τις υπόλοιπες προγραμματισμένες εκπομπές στο Σπιρτολόγιο, εκεί που λέει Πρόγραμμα. Επί τροχάδην, Σπιρτόκουτο, κάθε Δευτέρα βράδυ στις 9, Νόστος-Wolf Approved, Τετάρτη και Κυριακή στις 9, Γιάννης Ιωάννου, κάθε Πέμπτη στις 10, Βιβή Μιχαήλ, κάθε Πέμπτη στις 8, Νανά Τσούμα, κάθε Τετάρτη στις 7, Μιχάλης Μαυροβουνιώτης, κάθε Παρασκευή στις 9, Κωνσταντίνος RVS, κάθε Τρίτη στις 9, το Κεραμιδόγατο, εγώ δηλαδή, κάθε Παρασκευή στις 7.

Δεν ξεχνάμε ότι το Spirto Web Radio και οι παραγωγοί του, σας κρατούν συντροφιά 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα, με εκπομπές καθημερινά και με την καλύτερη μουσική, τώρα και με τις αγαπημένες σας εκπομπές, αν τις χάσατε, σε επανάληψη, τις πρωινές ώρες, 10 με 2. Την χάσατε; Την έχουμε. Το ζητήσατε – έγινε.

Αν τώρα είσαστε τύπος που του αρέσει η μουσική, αν οι μουσικές σας γνώσεις ξεπερνούν τον μέσο όρο, αν έχετε άνεση λόγου και χιούμορ, είσαστε ετοιμόλογοι και δεν κολλάτε, τότε ίσως υπάρχει ένας ρόλος για σας, από την θέση του ραδιοφωνικού παραγωγού στο Spirto Web Radio. Μπείτε στο site του σπίρτου www.spirtowebradio.com κι εκεί θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες, πως θα γίνετε our next crazy diamond. Στο Spirto Web Radio ξέρουμε καλά, ότι όλα τα διαμάντια, ήταν κάποτε άνθρακες.

Ένα τελευταίο μουσικό κομμάτι. Καληνύχτα, Σπίρτα.
19







Comments


DON'T MESS WITH CATS - THEY ARE LIONS IN DISGUISE
Live On Air: κάθε Παρασκευή στις 7 το βράδυ
On Replay: Σάββατο πρωί στις 10, αχάραγα με τον πρώτο καφέ. Bring the cake!
Όλες οι αναρτήσεις και το περιεχόμενο εδώ, γρατζουνίστηκαν responsibly από το * Κεραμιδόγατο
Όσοι δεν πρόλαβαν τις ζωντανές εκπομπές, οι εκπομπές διατίθενται στο Mixcloud, σε πακέτο για το σπίτι ;-)


Forget Me Not - Ακολουθήστε το Κεραμιδόγατο:


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ