10.02.2017 Don't Mess with Cats On Valentines Day

Ακούστε Ζωντανά!

1. Καλησπέρα, αγαπημένα σπίρτα!
Λίγες μέρες έμεινα μακριά σας και νάτο το στερητικό. Θα αποφύγω πάντως να ρωτήσω, αν σας έλειψα κι εγώ, γιατί μπορεί να μου πείτε όχι τόσο και να μην μπορώ να το διαχειριστώ μετά.

Η οικογένεια είναι ο λόγος που βρέθηκα μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά σας, οπότε ελπίζω να είσαστε επιεικείς μαζί μου. Σας σκεφτόμουν όμως εκεί μακριά στα ξένα που ήμουνα, μη νομίζετε. Σκεφτόμουν όμως εσάς και την εκπομπή μας, την τελευταία πιο ειδικά, που μιλήσαμε για τα κακά παιδιά και την ακαταμάχητη έλξη που ασκούν επάνω στις γυναίκες. Κι εκεί στα ξένα που βρισκόμουν, είχα μια αποκάλυψη, κάτι που ξέχασα να σας πω, αλλά θα σας το πω τώρα. Κρατηθείτε λοιπόν! Τα κακά παιδιά δεν έχουν ηλικία. Είναι όσο είναι.

Αφορμή για την αποκάλυψη αυτή ήταν το ταξίδι μου, όπου στο αεροδρόμιο καθώς καθόμουν περιμένοντας, έχοντας άπειρο χρόνο στην διάθεση μου, παρατηρούσα τους επιβάτες και προσπαθούσα να τους κατατάξω σε καλά ή κακά παιδιά. Επαγγελματική διαστροφή θα το έλεγε κανείς, σκέτη διαστροφή το λέω εγώ.

Παρατήρησα λοιπόν ότι μερικοί είχαν όλα τα χαρακτηριστικά του κακού παιδιού και την γοητεία, κι ας ήταν υπερήλικες. Μπορεί λίγο να σας μπέρδεψα στην προηγούμενη εκπομπή και να σχηματίσατε στο μυαλό την εικόνα του κακού παιδιού – αλητάμπουρα – πιτσιρικά, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα κακά παιδιά μπορεί μια χαρά να έχουν γκρίζους κροτάφους και όχι μόνο αυτό, αλλά μερικές φορές γίνονται ακόμα πιο γοητευτικά μεγαλώνοντας και τελικά πιο επικίνδυνα.
Το νου σας λοιπόν.


Κατά τα άλλα, μπήκαμε σιγά-σιγά για τα καλά στον Φεβρουάριο και οι γιορτές που τόσο μας απασχόλησαν αποτελούν πλέον μακρινό παρελθόν και η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου που πλησιάζει, είναι μια ακόμα διακριτική υπενθύμιση, ότι είναι καιρός να ξεστολίσουμε πια το σπίτι.

Παραμονές του Αγίου Βαλεντίνου πλέον και οι ερωτευμένοι ανά τον κόσμο ετοιμάζονται να γιορτάσουν το δώρο της φύσης, τον έρωτα. Πολλές οι κακίες που κυκλοφορούν για το θέμα της γιορτής, εμένα δεν θα με βρουν σύμφωνη. Μου αρέσουν οι γιορτούλες και οι ευκαιρίες που μας δίνουν, να βγούμε λίγο από την πεζή καθημερινότητα μας. Μικρές εξάρσεις χαράς, που σπάζουν την μονοτονία του κάθε μέρα φακές. Έτσι το βλέπω.

2. Κάποιος, λένε οι κακές γλώσσες, να μάθει επί τέλους σκοποβολή στο χαζό παχουλό παιδί με τα βέλη, τον έρωτα, γιατί πολλά λάθη κάνει και αστοχίες και μετά μπερδευόμαστε σε σχέσεις που δεν υπάρχουν και άντε τα δάκρυα, άντε οι απογοητεύσεις και που θα πάμε έτσι;

Τυφλό θα είναι, λένε άλλοι, αλλά αν ο έρωτας ήταν τυφλός, πως εξηγείται η προτίμηση που δείχνουν όλοι στα σέξυ εσώρουχα;

Εντελώς εγκυκλοπαιδικά πάντως να σας πω, έτσι για να ξέρετε, ότι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου καθιερώθηκε σαν γιορτή των ερωτευμένων κάπου εκεί στον 14ο αιώνα. Ξεκίνησε σαν χριστιανική γιορτή και μια δημοφιλής αγιογραφική αναφορά του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης αναφέρει ότι φυλακίστηκε επειδή πάντρευε Ρωμαίους στρατιώτες με Χριστιανές, κάτι το οποίο τότε απαγορευόταν, καθώς ο χριστιανισμός ήταν υπό διωγμό ως γνωστόν. Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων αλλά μόνο μετά τον 18ο αιώνα πήρε έκταση και εξελίχθηκε σταδιακά διεθνώς σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες.

Πάντως να ξέρετε ότι και στην αρχαιότητα υπήρχαν γιορτές ανάλογες, όπως στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπου από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου, γιόρταζαν τα Λουπερκάλια προς τιμή του θεού Φαύνου (του Πάνα των Ελλήνων). Οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, καμία σχέση με τον σημερινό εορτασμό, ενώ τα νεαρά αγόρια, άκουσον άκουσον, χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις νεαρές κοπέλες.

Αυτό λίγο σε kinky με μαστίγιο μου κάνει, αλλά το παρακάμπτω, καθότι θεωρώ τους Ρωμαίους απολίτιστους, πριν μας γνωρίσουν.

Μία ανάλογη γιορτή πάντως υπήρχε και στην Αρχαία Αθήνα τον μήνα Γαμηλιώνα –έλεος, τι ονόματα είναι αυτά;- ο οποίος αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου, τα Θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ήρας. Θεογάμια, μάλιστα, τι να πω τώρα; Προφητικοί πάντως οι Έλληνες, παρατηρούμε ότι για μια ακόμη φορά προηγούνται της εποχής τους.

Ο δικός μας ο Πλάτωνας πάντως έλεγε ότι ο έρωτας είναι σοβαρή διανοητική ασθένεια. Δεν τον αδικώ. Μας αποβλακώνει ο έρωτας, δεν συμφωνείτε;

3. Πάντως υπάρχει και ο αντίλογος στον Πλάτωνα. Ο έρωτας είναι το μόνο παιχνίδι, όπου μπορούν και οι δύο να παίξουν και να κερδίσουν. Αλήθεια, έτσι είναι.

Υπερεκτιμημένος; Ίσως! Ίσως όμως και όχι. Η αληθινή αγάπη δεν συνοδεύεται από μπάνερς και φωτεινές επιγραφές που αναβοσβήνουν. Αν πάλι εσύ επιμένεις να ακούς μελωδίες, καλύτερα να επισκεφτείς ωριλά, να δει τα αυτιά σου, λένε οι πιο ψύχραιμοι.

Σύμβολο του έρωτα η καρδούλα, ένα από τα πιο δημοφιλή σχήματα, που έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις παγκοσμίως, με επόμενα στην σειρά τα αστεράκια και μετά όλα τα άλλα.

Ιστορικά είναι δύσκολο να βρούμε άκρες, πως προέκυψε το σχήμα της καρδιάς, όπως το γνωρίζουμε όλοι σήμερα. Κάποιοι λένε ότι ξεκίνησε από τα φύλα του κισσού, ενώ άλλοι λένε ότι συσχετίζεται με τις ανατομικές μας λεπτομέρειες. Λίγο χαζό μου ακούγεται αυτό πάντως.

Μια άλλη εκδοχή παραπέμπει σε ένα φυτό που χρησιμοποιούσαν στους ρωμαϊκούς αλλά και στους αρχαιοελληνικούς χρόνους για αντισύλληψη, το σίλφιουμ, του οποίου το σχήμα μοιάζει εκπληκτικά με αυτό της καρδιάς, μάλιστα στην αρχαία Κυρήνη που πλούτισε από την παραγωγή του δημοφιλούς φυτού, είχαν νομίσματα με το σχήμα της καρδιάς σκαλισμένο επάνω.

Τελικά η απάντηση μπορεί να είναι πολύ πιο απλή. Μελετητές απέδωσαν το σχήμα της καρδιάς σε περιγραφές του Γαληνού και του Αριστοτέλη, τις οποίες στην συνέχεια προσπάθησαν να αποδώσουν καλλιτέχνες γραφιστικά, κατά τον μεσαίωνα, καταλήγοντας στο σχήμα που αναγνωρίζουμε όλοι σήμερα. Έτσι, με τον συσχετισμό της καρδιάς με τα συναισθήματα και τις πηγές ευχαρίστησης, κατέληξε το σχήμα της να αποτελεί σύμβολο του ρομαντισμού και των ερωτευμένων. Χαριτωμένο.

4. Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που χάνουν το νόημα της γιορτής και εστιάζουν στο οικονομικό σκέλος του εορτασμού. Πάνω από 141 εκατομμύρια κάρτες ανταλλάσσονται την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στην Αμερική μόνο. Βάλτε τώρα με το νου σας, τι γίνεται σε διεθνές επίπεδο και αυτό μιλώντας μόνο για ενήλικους, χωρίς δηλαδή τις κάρτες που ανταλλάσσουν τα παιδιά σε επίπεδο τάξης στα σχολεία. Σύμφωνα με μια έρευνα του Hallmark, η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη από πλευράς ανταλλαγής καρτών, μετά τα Χριστούγεννα.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι αντιστοιχούν 119 αδέσμευτοι άντρες, ηλικίας 20 ετών, σε κάθε 100 αδέσμευτες γυναίκες ίδιας ηλικίας, πράγμα που εξηγεί την ζήτηση που υπάρχει, αλλά και το ενδιαφέρον. Αυτά στην Αμερική. Στα Ισπανόφωνα κράτη, αντιστοιχούν 153 άνδρες σε κάθε 100 γυναίκες. Ασιάτες 132 άνδρες, μαύρη φυλή 120 άνδρες για κάθε 100 γυναίκες.

Αν όμως δούμε τα αντίστοιχα νούμερα σε μεγαλύτερες ηλικίες, θα δούμε να αλλάζουν εντυπωσιακά. Π.Χ. Άνδρες μαύρης φυλής 65 χρονών και πάνω αντιστοιχούν μόνο 33 σε κάθε 100 γυναίκες ίδιας φυλής και ηλικίας. Ισπανόφωνοι, 38 άνδρες ανά 100 γυναίκες και Ασιάτες, 28 άνδρες ανά 100 γυναίκες. Τι απέγιναν οι υπόλοιποι; Να υποθέσουμε ότι νοικοκυρεύτηκαν ή ότι τον κλαίγανε τον μακαρίτη;

Οκ, ας μην γινόμαστε απαισιόδοξοι μέρες που είναι. Μάλλον θα άλλαξαν κατηγορία τα παιδιά. Αυτό θα είναι. Η ουσία είναι ότι τα ποσοστά ευνοούν τις γυναίκες, οι οποίες είναι σαφώς λιγότερες από τους συνομήλικους τους άνδρες σε νεαρές ηλικίες, οπότε εδώ καταλαβαίνουμε, ότι ο αγώνας είναι άνισος και θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από μια κάρτα, για να την κερδίσουν. Φαντασία και λεφτά να υπάρχουν κι όλα γίνονται.

Είναι εντυπωσιακό πάντως το πόσο πολλοί άνθρωποι πασχίζουν με κάθε μέσο να βγάλουν τα μάτια τους μόνοι τους, λες και δεν έχουν αρκετά προβλήματα στη ζωή και πρέπει να ερωτευτούν κιόλας. The poor wish to be rich, the rich wish to be happy, the single wish to be married, and the married wish to be dead

5. Συνεχίζοντας με τα νούμερα, 904 ο αριθμός των επιχειρήσεων γνωριμιών, στα οποία περιλαμβάνονται και τα dating sites, για Αμερική μιλάμε ακόμα. Σ’ αυτά απασχολούνται περί τα 4300 άτομα και ο τζίρος τους για τις υπηρεσίες τους αυτές ανέρχεται στα 489 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το αποτέλεσμα; 2,2 εκατομμύρια γάμοι ετησίως στην Αμερική, το οποίο αναλύεται στους 6000 γάμους ημερησίως. Μέσος όρος ηλικίας γάμου στους άνδρες τα 28 χρόνια, με τον μέσο όρο στις γυναίκες τα 26 χρόνια. Βέβαια αυτά διαφοροποιούνται χρόνο με τον χρόνο, αλλά και από περιοχή σε περιοχή. Για παράδειγμα οι πιο βόρειες πολιτείες, που είναι πιο εκβιομηχανισμένες, έχουν υψηλότερους μέσους όρους ηλικίας γάμου, από τις νοτιότερες, αγροτικές περιοχές, ό που οι μέσοι όροι πέφτουν στα 22 χρόνια για τις γυναίκες και στα 24 για τους άντρες.

Είναι ενδιαφέρον το ότι ο άνθρωπος δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, με αυτά που έχει, πράγμα που λέγαμε και σε προηγούμενες εκπομπές. Θα θυμάστε, εκεί που λέγαμε για το σύμπαν. Οι φτωχοί εύχονται να γίνουν πλούσιοι. Οι πλούσιοι εύχονται να είναι ευτυχισμένοι. Οι αδέσμευτοι εύχονται να βρουν την αδελφή ψυχή να δεσμευτούν. Και οι παντρεμένοι εύχονται μόνο να πεθάνουν ή τέλος πάντων να βρεθεί κάποιος φιλεύσπλαχνος να τους σκοτώσει.

6. Κι ερχόμαστε στον πρωταγωνιστή της ημέρας. 241 εργαστήρια παραγωγής σοκολάτας, με 43000 εργαζόμενους, 515 εργαστήρια άλλων γλυκών, με 22000 εργαζόμενους, 13,9 δισεκατομμύρια ο τζίρος σε σοκολάτες, με 6 δισεκατομμύρια τον τζίρο από άλλα γλυκά.

Και λουλούδια, πολλά! 397 εκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν σε λουλούδια, προσέξτε, για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μόνο μιλάμε και μόνο για Αμερική, έτσι; Να σας πω πόσα από αυτά ήταν για τριαντάφυλλα και πόσα για τουλίπες; Δεν χρειάζεται νομίζω. Η ουσία είναι ότι απασχολήθηκαν στην διεκπεραίωση 21,667 ανθοπωλεία και 109,915 υπάλληλοι.

Και κοσμήματα! 28,772 jewelry stores in the United States in 2004. Το 2006, πουλήθηκαν $2.6 billion δολάρια, για Αμερική μιλάμε πάντα και πάντα για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Ίσως όχι τόσα πολλά όσα οι σοκολάτες, αλλά εντάξει, τα κοσμήματα εμπεριέχουν και ένα βαθμό δέσμευσης, δεν είναι το ίδιο.

7. Τι είναι όμως αυτό το ευτραφές μωράκι με τα βέλη, που η παράδοση το θέλει να μας κάνει άνω κάτω; Η ιστορία του ξεκινάει από πολύ παλιά, από την μυθολογία. Γιος της Αφροδίτης, θεός κι ο ίδιος, ο Έρωτας, το μικρό μωράκι είναι η μασκώτ της ημέρας.

Προσομοιάζει σε χερουβίμ αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Πρώτος ο Ησίοδος αναφέρει για την θεότητα αυτή στην Θεογονία, αγνώστου πατρότητας, άλλοι λένε ότι ήταν παιδί της Νύχτας και του Έρεβους, άλλοι λένε της Αφροδίτης και του Άρη, με δημοφιλέστερο το τελευταίο.

Οι πιο διεστραμμένες εκδοχές τον θέλουν γιο της Αφροδίτης και του Δία, αλλά αυτό κάνει τον Δία πατέρα του και παππού του ταυτόχρονα και μπλέκει το πράγμα, όχι ότι οι αρχαίοι θεοί φημίζονταν για τις ομαλές σχέσεις τους.

Εφοδιασμένος με χρυσά αλλά και με μολυβένια βέλη, τα μεν για να ανάβει το πάθος,. Τα δε για να το αντιστρέφει, έπαιζε με ανθρώπους και θεούς, πολύ ωραίος λένε, δεν μπορούσε να του αντισταθεί κανείς, ούτε άνθρωπος ούτε θνητός, μέχρι που την πάτησε ο ίδιος με την Ψυχή και έκτοτε έμειναν μαζί.

Αργότερα στους Ελληνιστικούς χρόνους, άλλαξε προφίλ και τον παρουσίασαν σαν ένα κακομαθημένο παλιόπαιδό, που σκάρωνε ιστορίες, παίζοντας με τα αισθήματα του κόσμου. Ως κακομαθημένο παλιόπαιδό, πήγε να σκαρώσει κάτι στην Ψυχή ώστε να την κάνει να ερωτευτεί ένα τέρας, αλλά όπως το συνηθίζει, έκανε λάθος, τα μπέρδεψε και τελικά την ερωτεύτηκε αυτός, διότι ως γνωστόν, όλα εδώ πληρώνονται.  Όχι, που θα την γλύτωνε!

8. Να πούμε τώρα λίγα πράγματα για το φιλί. Αναγνωρίσιμο διεθνώς το ερωτικό φιλί, υπάρχουν εν τούτοις πολιτισμοί, που δεν το είχαν ανάμεσα στις συνήθειες τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι και τόσο αυθόρμητο και έμφυτο, όπως πιστεύαμε.

Μια πολύ διαδεδομένη αντίληψη είναι ότι το φιλί είναι μια συνήθεια που προέρχεται από τις μητέρες που μασούσαν στους προϊστορικούς χρόνους την τροφή, για να την δώσουν στα παιδιά τους ή ότι αποτελεί μια συνήθεια περιποίησης, κάπως όπως τα γατιά και άλλα ζώα γλύφουν τα μικρά τους, για να τα καθαρίσουν.

Ανεξάρτητα πάντως από την ιστορία πίσω από το φιλί, το φιλί είναι μια συνήθεια καθαρά ανθρώπινη, που δεν συναντάται σε κανένα άλλο είδος στον πλανήτη. Όλα τα άλλα είδη είτε χρησιμοποιούν την γλώσσα είτε την μύτη είτε τις κεραίες, πάντως δεν φιλιούνται.

Επίσης αυτοί οι άλλοι τρόποι, που χρησιμοποιούν τα ζώα, δεν έχουν την ίδια συναισθηματική αξία που έχει το φιλί για μας. Έχουν κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα και μόνο το φιλί ανάμεσα σε ανθρώπους δυναμώνει τις σχέσεις, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και το δέσιμο.

Οι πιο παλιές αναφορές στο ερωτικό φιλί βρίσκονται στο Κάμα Σούτρα, δηλαδή στον 2ο αιώνα, όπου εκεί αφιερώνεται ένα ολόκληρο κεφάλαιο στους διάφορους τρόπους φιλιού.

Στην Ελλάδα λένε, μάθαμε το φιλί από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την εκστρατεία στις Ινδίες. Πάντως υπάρχουν αναφορές και στον Όμηρο για το φιλί, σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης, χωρίς να ξεκαθαρίζει κάτι για το ερωτικό κομμάτι.

9. Στο φιλί αναφέρεται και ο Ηρόδοτος, λέγοντας ότι ήταν συνήθεια των Περσών, οι οποίοι φιλούσαν στο στόμα τους ομόβαθμούς τους και στο μάγουλο τους κατώτερους τους στην ιεραρχία. Λέει επίσης για τους Αιγύπτιους, οι οποίοι τσαντίστηκαν λέει με τον στρατό των Ελλήνων, που έσφαξαν και έφαγαν την ιερή τους αγελάδα και αρνήθηκαν να τους φιλήσουν στο στόμα. Δόξα σοι δηλαδή.

Πάντως και στην Παλαιά διαθήκη υπάρχουν αναφορές στο φιλί και μάλιστα και στο ερωτικό. Καλά, με τους Ρωμαίους το ερωτικό φιλί έλαβε την θέση που του αξίζει. Δεν ξέρω λεπτομέρειες, τι ακριβώς κάνανε στα ρωμαϊκά όργια, αλλά από φιλιά άλλο τίποτα. Τότε αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο ανάμεσα στο φιλί από ευγνωμοσύνη και στο γεμάτο πάθος ερωτικό φιλί.

Πάντως το φιλί χρησιμοποιήθηκε εκτός από ένδειξη ευγνωμοσύνης και για διάφορους άλλους λόγους, σε μια εποχή που ο αναλφαβητισμός θέριζε, όπως για παράδειγμα για να κλείσει συμφωνίες, εξ ου και η φράση και το γνωστό τραγούδι seal with a kiss. Έτσι άρχισε και η συνήθεια να φιλιούνται τα ζευγάρια κατά την τελετή του γάμου, σε επισφράγιση, μια συνήθεια που συνεχίζεται και σήμερα.

Αργότερα στους χριστιανικούς χρόνους, το φιλί άλλαξε χαρακτήρα και δινόταν υπό τύπον μεταβίβασης ζωογόνου αναπνοής, από τον έναν στον άλλον ή για να δηλώσει σεβασμό στο αξίωμα κάποιου και υποταγή, όπως π.χ. το φιλί στο ρούχο του μονάρχη.

Μετά την πτώση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, το φιλί μυστηριωδώς εξαφανίζεται, για να εμφανιστεί ξανά, 1000 χρόνια μετά, στην διάρκεια της ρομαντικής περιόδου, αρχής γενομένης από το φιλί ανάμεσα στον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, ένα από τα πρώτα ρομαντικά φιλιά, ως ένδειξη αγάπης.

10. Συνεχίζοντας την περιήγηση μας με το φιλί και την ιστορία του, μπορεί να φαίνεται απίστευτο σε μας τους δυτικούς, αλλά το φιλί ακόμα και σήμερα δεν συνηθίζεται σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της γης, που αριθμεί πάνω κάτω στο 10%, πράγμα που μας κάνει να υποψιαζόμαστε ότι το φιλί τελικά είναι πολιτιστικό – κοινωνικό και όχι ανθρωπολογικό στοιχείο, συνυφασμένο δηλαδή με την ανθρώπινη φύση.

Πρώτος ο Δαρβίνος ήταν αυτός που παρατήρησε σε πληθυσμούς της Νέας Ζηλανδίας την συνήθεια, αντί για φιλί να τρίβουν τις μύτες τους και τα μέτωπα τους, υπό μορφή χαιρετισμού.

Βέβαια τα νούμερα αλλάζουν καθώς οι διάφοροι πολιτισμοί δέχονται επιρροές από την δύση, με τις ταινίες και τα μήντια και μοιραία ενσωματώνουν μαζί με άλλα και το φιλί στην καθημερινότητα τους. Ακόμα και σήμερα θα δούμε στην Ταϋλάνδη να ανταλλάσσουν μια βαθειά εισπνοή, ακουμπώντας απλά την μύτη τους πάνω στα μάγουλα τους.

Και μιλώντας για πολιτισμούς, ερχόμαστε στο κατ’ εξοχήν ερωτικό φιλί, το γαλλικό, όπου συμμετέχει και η γλώσσα. Οκ, χρωστάμε κάποια πράγματα στους γάλλους και απ’ ότι φαίνεται και το φιλί, το οποίο έγινε γνωστό στους υπόλοιπους εμάς, από τι άλλο, από τους στρατιώτες πάλι, που επέστρεφαν στις πατρίδες τους από την Γαλλία, μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, κάνοντας μας να απορούμε που στο καλό το έμαθαν αυτό.

Στην Ιαπωνία το φιλί εθεωρείτο μέχρι πρόσφατα διαδικασία καθαρά ερωτική, αποκλειστικά για την κρεβατοκάμαρα και το έβρισκαν πολύ σοκαριστικό σε δημόσιους χώρους και μόνο τα τελευταία χρόνια, νεαρά ιδίως ζευγάρια φιλιούνται δημόσια. Εύγε στα παιδιά!

11. Ένα τελευταίο που υποστηρίζουν οι βιολόγοι, είναι ότι το φιλί είναι ένας τρόπος μέσα από την ανταλλαγή σάλιου, να διαπιστώσουν οι ενδιαφερόμενοι αν υπάρχει βιολογική συμβατότητα ανάμεσα τους, κάτι το οποίο θα τους εξασφαλίσει ισχυρούς απογόνους. Ναι, θα πείτε σας το χαλάω και σας καταστρέφω όλο τον ρομαντισμό και το εορταστικό κλίμα, αλλά δεν μπορώ να μην σας το πω.

Μας δίνει λένε το φιλί την δυνατότητα να τσεκάρουμε τα αντισώματα του αντίθετου φύλου, γιατί ασυνείδητα οι άνθρωποι επιδιώκουμε να ζευγαρώσουμε με άτομα, που έχουν διαφορετικά αντισώματα από εμάς. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά που θα βγουν από την σχέση αυτή, θα έχουν πλήθος από διαφορετικά αντισώματα και άρα θα είναι πιο ισχυρά. Φιλιόμαστε λοιπόν.

Παρατηρώντας πάντως την ποικιλία φιλιών ανά τον κόσμο και την διάδοση της συνήθειας παγκοσμίως, φαίνεται ότι μας διακατέχει μια έμφυτη ανάγκη να κλειδώσουμε τα χείλη μας με κάποιον που αγαπάμε και νοιαζόμαστε πολύ. Είτε είναι ανθρωπολογικό στοιχείο συνδυασμένο με την εξέλιξη του ανθρώπου είτε όχι, αποτελεί βασικό στοιχείο της ερωτικής μας ζωής και της συναισθηματικής ισορροπίας ανάμεσα μας.

Φαίνεται λοιπόν, ότι το σημερινό ερωτικό φιλί είτε ρομαντικό είτε παθιασμένο, δαγκωτό που λέμε, με γλώσσα ή χωρίς, είναι κάτι που ήρθε και θα μείνει και αυτό δεν το λες κακό. Άπειρες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φιλιά έχουν άμεση σύνδεση με το ανοσοποιητικό μας κι όσο κι αν φαίνεται παράξενο, για μια συνήθεια που διαμορφώθηκε μέσα στους αιώνες, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που φιλιούνται συχνά, έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό, μεγαλύτερα επίπεδα ικανοποίησης στην ζωή τους γενικά και χαμηλότερα επίπεδα στρες, σε σχέση με αυτούς που δεν.

Άντε λοιπόν, φιληθείτε, μην κάθεστε, είναι θέμα υγείας, δεν παίζουμε μ’ αυτά. Κι όσοι είναι μόνοι, να τα αφήσουν αυτά που ξέρουν. Οι φτηνές δικαιολογίες ότι και φέτος ξεχάστηκες και δεν βρήκες ούτε φέτος ταίρι, είναι απλά φτηνές δικαιολογίες.

12. Λένε πάντως οι επικριτές της γιορτής ότι αν δεν σε σκοτώσει η μοναξιά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, γιορτές που κλασσικά μας θέλουν με φίλους, συγγενείς, κόσμο και δικούς μας ανθρώπους, έρχεται η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου να σκοτώσει τους λίγους επιζώντες.

Είναι αλήθεια ότι μια γιορτή του έρωτα, όσο νάναι επιτείνει το αίσθημα της μοναξιάς σε όσους έτυχε ή από καθαρή σύμπτωση ή από επιλογή, να είναι μόνοι. Εδώ όμως τώρα παίζει ρόλο η ιδιοσυγκρασία του καθενός και ο αστερισμός του. Η παγκόσμια γιορτή των ερωτευμένων κάνει το Φλεβάρη το χειρότερο μήνα γι' αυτόν ή αυτήν που η αγάπη του/ης δεν είχε Happy End. Το να βλέπεις ζευγαράκια χαρούμενα να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται, ανθοδέσμες, μπαλόνια και αρκουδάκια με I love you είναι από καταθλιπτικό έως εξοργιστικό. Το θέμα όμως είναι πως αντιδράς; Το αφήνεις να σε πάρει από κάτω; Να δούμε λοιπόν, πως αντιμετωπίζουν τον έρωτα τα διάφορα ζώδια. Πάμε μια γρήγορη ματιά.

Κριός
Όταν ο Κριός ερωτεύεται όσο απίστευτο κι αν ακούγεται φοράει ροζ γυαλιά και γίνεται από τα πιο ρομαντικά ζώδια του ζωδιακού. Θα δώσει μάχη, θα διεκδικήσει και δε θα υποχωρήσει αν δεν καταφέρει στο τέλος να είναι με το άτομο που του έκλεψε την καρδιά. Εντούτοις, όταν το καταφέρει, ντρέπεται και δεν το δείχνει γιατί φοβάται μήπως φανεί ευάλωτος κι όχι τόσο σκληροπυρηνικός όσο θέλει να δείχνει. Τον τρώει έπειτα η έμφυτη αγωνία μήπως χάσει την ελευθερία του αλλά ο ίδιος γίνεται αρκετά κτητικός.

Ταύρος
Είναι λίγο παλιομοδίτης στην έρωτα, ένα μείγμα συναισθηματισμού αλλά και σταθερότητας και παρότι δείχνει αρκετά συγκροτημένος τρέφει βαθιά αισθήματα αγάπης και αναζητά την εξασφάλισή τους μέσω πράξεων. Αν κολλήσει με κάποιο άτομο δεν πρόκειται να πάει παρακάτω και με περίσσεια υπομονή και σθένος θα το πάει μέχρι τέλους, Γενικά, πάντως, περιμένει αποδείξεις γι' αυτό και παίρνει πολύ χρόνο στον Ταύρο να δώσει την καρδιά του, όμως αν αντέξει η άλλη πλευρά την αναμονή θα ανταμειφθεί με πίστη και αφοσίωση.

Δίδυμοι
Ένας Δίδυμος θα κινηθεί έμμεσα, επιδιώκοντας πρώτα την φιλική επαφή. Ο έρωτάς του βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στην σωστή επικοινωνία γι' αυτό και θα θελήσει να συζητήσει αρκετά με το αντικείμενο του πόθου του, να μοιραστεί τις ιδέες και τις απόψεις του κι αν υπάρχει συμβατότητα, τότε θα δεθεί ουσιαστικά. Παρά το ό, τι δείχνει, ένας Δίδυμος ψάχνει ασυνείδητα το άλλο του μισό και δε θα ησυχάσει αν δεν το βρει, ακόμα κι αν του πάρει χρόνια.

Καρκίνος
Ένας Καρκίνος γνωρίζει αμέσως τι χρειάζεται ένα άλλο άτομο από μια ερωτική σχέση, γιατί «πιάνει» αυτή την ανάγκη διαισθητικά. Γι' αυτόν ο έρωτας είναι σοβαρή υπόθεση και συχνά επιδιώκει την επισημοποίηση, καθώς είναι από τα ζώδια που έχουν στενή επαφή με την παράδοση. Οπότε δεν θα είναι απίθανο, αν από τους πρώτους μήνες το μυαλό του αρχίσει και δημιουργεί εικόνες για γάμο και παιδιά. Αναστατώνεται αρκετά αν υπάρχουν εντάσεις με το ταίρι του κι είναι από εκείνους που θα πέσει στα πατώματα αν επέλθει χωρισμός, ενώ θα κάνει πολύ χρόνο να τον ξεπεράσει.

Λέων
Για το Λέοντα ο έρωτας είναι ένα αναζωογονητικό παιχνίδι, απαραίτητο για την αυτοπεποίθησή του. Από τη στιγμή που θα κερδίσει την καρδιά ενός ατόμου θα πάρει και το είδος της προσωπικής επιβεβαίωσης που κατά βάθος αναζητά και θα απελευθερώσει όλη του τη δυναμική. Όταν ερωτεύεται γίνεται παιδί, χαίρεται και καμαρώνει για το ταίρι του, είναι γενναιόδωρος συναισθηματικά και υλικά και θέλει να το ζήσει με όλο του το είναι.
13.
Παρθένος
Σε αντίθεση με κάποια άλλα ζώδια η Παρθένος προτιμά τις ήρεμες σχέσεις από τις παθιασμένες γιατί δεν μπορεί να χειριστεί εύκολα τις έντονα συναισθηματικές καταστάσεις. Αναζητά περισσότερο την αμοιβαία αγάπη και εμπιστοσύνη από έναν έρωτα που τρελαίνει και αποσυντονίζει. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν ερωτοχτυπιέται κιόλας κι αυτό θα γίνει εμφανές, όταν πρόθυμα θα ανατρέψει το πρόγραμμά του, θα εγκαταλείψει την εργασία του για να βρεθεί με το άτομο που θέλει, ενώ στο μυαλό του υπάρχει μόνο αυτό. Χαρακτηριστική επίσης είναι η αμηχανία από την οποία διακατέχεται στο πρώτο ραντεβού, αν θρέφει πολλά συναισθήματα.

Ζυγός
Ένας Ζυγός υπάρχει για τον έρωτα και θα περάσει τη ζωή του αναζητώντας τον ιδανικό, εκείνον που θα οδηγήσει σε μια όμορφη, ρομαντική και μακρόχρονη σχέση. Πάντα θα αισθάνεται ελλιπής όντας μόνος, αφήνοντας τους φίλους και την οικογένεια να αναρωτιούνται το γιατί και θα περιμένει χρόνια μέχρι να συναντήσει το κατάλληλο πρόσωπο. Όταν ερωτευτεί και βρει ανταπόκριση γίνεται χαλί, δείχνει με άνεση τα συναισθήματά του, διατηρώντας ταυτόχρονα την προσωπικότητά του ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει η συμβίωση, ως επιστέγασμα της ευτυχίας.

Σκορπιός
Όπως όλα έτσι και στον έρωτα για το Σκορπιό δεν υπάρχει μέση οδός. Αν ερωτευτεί θα το ζήσει παράφορα και παθιασμένα. Είναι κτητικός από την αρχή, θέλει την απόλυτη αφοσίωση και απαιτεί ανταπόδοση σε όλα όσα προσφέρει αλλιώς δεν υπάρχει νόημα να είναι μαζί με κάποιο άτομο. Το θέμα είναι ότι δίνει πάρα πολλά, ψυχή και σώμα, αν και σε δόσεις, διατηρώντας παράλληλα το μυστήριο και την αγωνία, γι' αυτό αν δεν είναι αποφασισμένη η άλλη πλευρά να ζήσει το απόλυτο, καλό θα ήταν να μην ενδώσει στα αλλεπάλληλα κρούσματα του σεξουαλικού αυτού ζωδίου.

Τοξότης
Ο Τοξότης όταν ερωτεύεται γίνεται αφόρητα πιεστικός μέχρι να καταφέρει να κερδίσει την καρδιά του ατόμου που θέλει. Είναι εκείνος που θα τρέξει νύχτα να το βρει, θα διανύσει χιλιόμετρα μέσα σε μια ώρα μόνο και μόνο για να το δει μια στιγμή. Οι φήμες τον θέλουν άπιστο, στις περισσότερες των περιπτώσεων όμως δεν είναι και γίνεται κτητικός (περίεργο αλλά αληθινό), αν και ο ίδιος θέλε να έχει ελευθερία κινήσεων και χώρου, χωρίς να σημαίνει ότι θα κάνει κάτι πονηρό, απλά για να νιώθει ότι δεν περιορίζεται. Το κακό είναι ότι ακόμα κι αν ο Τοξότης έχει βρει την αγάπη του, πολλές φορές δείχνει αδιάφορος κι όταν κινδυνεύει να τη χάσει, τότε κινητοποιείται.

Αιγόκερως
Για τον Αιγόκερω ο έρωτας είναι μια μορφή απελευθέρωσης. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, όταν πέσει στα δίχτυα του, χάνει το νου του και μαζί την φαινομενική ψυχρότητα και στωικότητα που τον χαρακτηρίζει. Βέβαια το να σπάσει κάποιο άτομο το εξωτερικό, σκληρό περίβλημά του και να καταφέρει να κερδίσει την καρδιά του δεν είναι εύκολη υπόθεση, μιας και έχει δημιουργήσει διάφορα «υποστρώματα» για την προστασία του. Όταν όμως ερωτευτεί και καταλάβει ότι τα αισθήματα είναι αμοιβαία, θα εκδηλώσει το συναισθηματικό του κόσμο σε όλο του το μεγαλείο και θα παραμείνει πιστός.

Υδροχόος
Για τον Υδροχόο, όπως περίπου και για το Δίδυμο, έρωτας και φιλία πάνε χέρι-χέρι. Όταν ερωτεύεται θέλει να βρίσκεται μόνο με το συγκεκριμένο άτομο που μπορεί να συζητήσει τα πάντα, να τον κατανοήσει, να του αφιερώσει χρόνο, να αναλύσει τις ιδέες και τις θεωρίες του, σαν να είναι μια κλειστή παρέα. Παρ' όλα αυτά ο έρωτας του δημιουργεί μια σύγχυση, συναισθήματα που παλεύει να διαχειριστεί, γι' αυτό στην αρχή αντιδρά αλλοπρόσαλλα. Όσο πιο πολλά νιώθει, τόσο περισσότερο αποστασιοποιείται γιατί φοβάται να μη χάσει το μυαλό και την ανεξαρτησία του.

Ιχθύες
Ο Ιχθύς όταν ερωτευτεί απελευθερώνει τη φαντασία του κι εύκολα μπορεί να προσδώσει σε ένα άτομο αξίες που δεν υφίστανται, όχι μόνο γιατί έτσι το βλέπει αλλά γιατί έτσι θέλει να το ζήσει. Αναζητώντας το ιδανικό όμως εύκολα θα παραμυθιαστεί με κάτι άλλο που θα προσπαθήσει να το φέρει στα δικά του μέτρα γι' αυτό και συχνά γίνεται θύμα της αγάπης του. Θα δώσει πολλά, ίσως περισσότερα από αυτά που θα εισπράξει και μετά θα συνειδητοποιήσει ότι δεν άξιζε τον κόπο. Ανάλογα με το σθένος του, είτε θα στραφεί προς ένα άλλο έρωτα, είτε θα μείνει με αυτόν που έχει, επιλέγοντας το ρόλο του μάρτυρα.

14.  Χωρίσατε και είστε στα πατώματα; Έχετε καταναλώσει ό, τι υπάρχει στο ψυγείο, τα ράφια και τις κάβες; Θέλετε στα καλά καθούμενα να βάλετε τα κλάματα; Περνάτε από την δυστυχία στο θυμό και θέλετε να κάνετε κακό στον πρώην σας; Θέλετε να πάρετε εκδίκηση; Στοπ! Αφήστε τα χαρτομάντιλα και τα καψουροτράγουδα και ριχτείτε στη μάχη. Κάντε ολική επαναφορά με μια νέα εμφάνιση, συνήθειες ή ακόμα και έρωτα, ανάλογα με αυτά που προστάζει το ζώδιό σας. Γιατί, η μεγαλύτερη εκδίκηση είναι να είστε καλύτεροι και πιο ευτυχισμένοι από πριν. δωσ' τους να καταλάβουν ότι δε μασάς!

Πως αντιδρούν τα ζώδια στον χωρισμό; Διαφορετικά.

Κριός λοιπόν.
Σταματήστε να τρώγεστε με το σκέφτεστε διαρκώς «έπρεπε να είχα πει αυτό» ή «έπρεπε να είχα κάνει το άλλο». Πάει, πέρασε, τέλος. Κλείστε ραντεβού στο κομμωτήριο και αλλάξτε κουπ, χρώμα ή μήκος στα μαλλιά σας. Με το που θα βγείτε, θα δείτε τα βλέμματα να πέφτουν πάνω σας και θα νιώσετε αυτόματα πιο ανανεωμένοι από ποτέ και με την αυτοπεποίθηση στα ύψη.

Αντί να κάθεσαι να φουσκώνεις και να ξεφουσκώνεις από τον καημό ή τα νεύρα και να σκέφτεσαι πως αν τον/ην πετύχεις πουθενά θα του/ης σπάσεις τα μούτρα που σε παράτησε, πλύσου, ντύσου, στολίσου και βόλταρε γιατί σαν και σένα υπάρχουν αρκετά άτομα εκεί έξω. Όλο και κάποιον/α θα βρεις που τα έχει πάρει με όλες αυτές τις επιθέσεις έρωτα που δέχεται από όλες τις πάντες. Το μότο σου πρέπει να είναι το «έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια», ενδεχομένως και πιο ζουμερά γι' αυτό ξεκίνα την αναζήτηση.

Ταύρος
Ήρθε η ώρα να μαζέψετε τις σοκολάτες, τα μπισκότα, τις γκοφρέτες κι ό, τι άλλο γλυκό υπάρχει γύρω σας και δίπλα σας. Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και παρατηρήστε το πρόσωπό σας. Είχατε σπυράκια και ταλαίπωρο δέρμα πριν; Μήπως παχύνατε κιόλας; Μια καλή αποτοξίνωση και αλλαγές στο μακιγιάζ ίσως κάνουν το θαύμα τους μέσα σας και έξω σας.

Εσύ πρέπει να έχεις στο κεφάλι σου συνεχώς το «Είμαστε κι εμείς που, αντί για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, περιμένουμε την Τσικνοπέμπτη»... Πάρε λοιπόν δυο-τρεις κολλητούς σου και πηγαίνετε σε μια ταβέρνα της αρεσκείας σας. Φάτε τον άμπακο, πιείτε και ξεχάστε τα σεκλέτια σας και τις θερμίδες (αν είστε γυναικοπαρέα).

15.

Δίδυμοι
Ε όχι που θα κάτσετε να μαραζώσετε για κάποιο άτομο που στο κάτω- κάτω δεν ήταν κι απόγονος του Αϊνστάιν. Εντάξει, μπορεί να σας τράβηξε το μυαλό του αλλά κι εσείς δεν είστε του πεταματού. Και μυαλό έχετε και γρήγορα αντανακλαστικά. Μήπως να πηγαίνατε μια εκδρομή να ξελαμπικάρετε παρέα με δυο - τρεις κολλητούς σας. Άλλωστε ποτέ δεν ξέρετε τι (ή ποιον) θα συναντήσετε στο ταξίδι σας!

Λοιπόν άσε κάτω τα τηλέφωνα, κλείσε τους υπολογιστές, σταμάτα να στέλνεις μηνύματα και συνάντησε από κοντά κάποιους δικούς σου ανθρώπους. Θα γελάσεις, θα κουτσομπολέψεις και έτσι θα περάσει η ώρα σου ευχάριστα και δίχως ίχνος σκέψης του λεγάμενου ή της λεγάμενης που σε παράτησε. Άσε που μπορεί να μάθεις και πικάντικες λεπτομέρειες από το χωρισμό κάποιου κοινού γνωστού ή το κέρατο που έχει φάει και δεν το έχει πάρει χαμπάρι. Θα μακαρίζεις την τύχη σου μετά κι όσο στοίχημα πας.

Καρκίνος
Καθαρίστε τα ντουλάπια! Όλο και κάτι θα βρείτε που θα το έχει ξεχάσει στο σπίτι σας. Αντί να πάρετε τηλέφωνο δήθεν μου να τον πληροφορήσετε, μόνο και μόνο για να τον ξαναδείτε, πετάξτε τα! Τον ίδιο δρόμο φροντίστε να ακολουθήσουν κι όλα τα ενθύμια της προηγούμενης κοινής σας ζωής. Ναι, είναι βαρύ αλλά πρέπει να το κάνετε α μ έ σ ω ς!

Η καλύτερη λύση είναι η αγκαλιά της οικογένειάς σου. Επισκέψου (αν μένεις μόνος/η) το πατρικό σου σπίτι ή μίλα στη μητέρα σου. Μαγειρέψτε μαζί και πάνω από την κατσαρόλα πες της τι σου έκανε το αχρείο αυτό πρόσωπο που μέχρι πρότινος έπινες νερό στο όνομά του. Πριν το καταλάβεις θα κάνετε κόμμα οι δύο σας και θα τον στολίσετε δεόντως. Βέβαια υπάρχει κι η περίπτωση να σου πει το κλασικό «στα έλεγα εγώ αλλά με ακούς; δε με ακούς»... Συμβουλή: Τα τραγούδια του Καζαντζίδη όπως και άλλα παρόμοια κοψοφλεβίτικα απαγορεύονται διά ροπάλου.

Λέων
Μην αφήσετε ένα χωρισμό να σας καταβάλει. Ξεχάστε τον πληγωμένο σας εγωισμό και σκεφτείτε ότι με τούτα και με κείνα χάνετε τη λάμψη σας και γίνεστε ένας από τους πιο συνηθισμένους ανθρώπους. Πάρτε φόρα και αρχίστε την αναδόμηση. Μαλλιά, καθαρισμό προσώπου και κάποιο ρούχο που τονίζει τα χαρακτηριστικά σας είναι μια καλή αρχή. Και μην ξεχνάτε: σας αξίζουν τα καλύτερα!

Είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, κλείσε από τώρα ραντεβού για κομμωτήριο εκείνη την ημέρα. Κάνε μια θεαματική αλλαγή στο μαλλί, σε κούρεμα ή βαφή και θα ψηλώσεις δέκα πόντους από αυτοπεποίθηση. Μόλις τελειώσεις, συνάντησε μια φίλη ή ένα φίλο σου να πηγαίνετε σε ένα κοκτέιλ μπαρ για να το παίξετε κι εσείς πρωταγωνιστές του Sex and the city, τρώγοντας finger foods, πίνοντας Cosmopolitan, Μαργαρίτες ή ό,τι άλλο και φλερτάροντας ασύστολα. Προπαντός, κόψε το δράμα γιατί έχεις στενάχωρη καρδιά και ντέρτια δεν χωρούνε και επιβεβαιωμένα κανείς δεν πέθανε από ένα χωρισμό (τουλάχιστον πρόσφατα).

16.
Παρθένος
Απομακρύνετε κάθε είδους συναίσθημα, βάζοντας μπροστά τη λογική σας. Αναλύστε μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τα πάντα γύρω από τον πρώην σας και σταθείτε περισσότερο στα ελαττώματά του. Είδατε; Ήταν πιο πολλά από τα προτερήματα. Τι θέλατε εσείς μαζί του; Δε νιώθετε ήδη πιο καλά, πιο υγιείς και πιο ανάλαφροι;

Θα ήθελες πολύ να δώσεις σε όλους αυτούς που κυκλοφορούν με τις ανθοδέσμες να φάνε ένα – ένα τα λουλούδια ή να τους σταματήσεις και να τους κάνεις μάθημα ότι αυτή είναι μια ξενόφερτη γιορτή κι αν θέλουν ας περιμένουν μέχρι τις 3 Ιουλίου που είναι του Αγίου Υακίνθου που είναι ο εγχώριος Άγιος του Έρωτα αλλά επειδή θα κινδυνέψεις, καλύτερα να το αποφύγεις. Αν μπορείς φύγε αυτό το τριήμερο κάνοντας μια μίνι αποτοξίνωση από όλους και όλα ή πήγαινε σε ένα σπα ή για μασάζ. Αν δε γίνεται κι η παρέα σου είναι πιασμένη γέμισε ένα ποτήρι με κόκκινο κρασί, βάλε την αγαπημένη σου μουσική και ξεκίνα να διαβάζεις το βιβλίο που δεν έχεις προλάβει να ανοίξεις από τις πολλές δουλειές κι έχει πιάσει ένα δάχτυλο σκόνη.

Ζυγός
Μην κάθεστε μέσα να κλαίτε τη χαμένη σας αγάπη. Βγείτε, διασκεδάστε, μην αφήσετε πρόσκληση και πρόταση να πάει χαμένη και προς Θεού, μην μένετε μόνοι για πολλές ώρες. Κι εννοείται, ψωνίστε! Ανάλογα με το πόσα χρήματα διαθέτετε βέβαια αλλά και ένα εσώρουχο, μια μπλούζα, ένα κραγιόν μπορεί να αλλάξει τελείως τη διάθεσή σας. Αν η τσέπη σας το σηκώνει μια μέρα σε spa θα σας ξανανιώσει.

Αν είσαι γυναίκα, όλο και κάποια φίλη θα έχεις που βρίσκεται στην ίδια μοναχική φάση με σένα, οργάνωσε μια βραδιά beauté. Φτιάξτε μαλλιά, νύχια, κάντε μάσκες προσώπου και γελάστε, κοροϊδεύοντας η μία της άλλης τα χάλια που είχατε με το συγκεκριμένο έρωτα. Καλό θα ήταν να αποφύγεις να κυκλοφορήσεις εκείνη τη μέρα γιατί θα βλέπεις τα ζευγαράκια να χαριεντίζονται και θα πέσεις πάλι στα πατώματα. Αν είσαι άντρας, πάρε το μπάκουρο κολλητό σου και πηγαίνετε σε μέρη πολυσύχναστα. Σίγουρα εκεί θα υπάρχουν κάποιες ραγισμένες καρδιές για να παρηγορήσετε.

Σκορπιός
Οι σκέψεις εκδίκησης και μίσους πλημμύριζαν το μυαλό σας και σας τύφλωναν αλλά τελικά μήπως δίνετε περισσότερο αξία σε αυτό το άτομο, αφού ασχολείστε τόσο πολύ μαζί του; Ήρθε η ώρα της αναγέννησής σας και τουλάχιστον εσείς το έχετε στο αίμα σας. Από την κορυφή μέχρι τα νύχια μπορείτε κάλλιστα να γίνετε ολοκαίνουργιοι. Και μετά να παρακαλάτε να συναντηθούν οι δρόμοι σας για να δει τι έχασε.

Το καλύτερο φάρμακο για σένα είναι το καθαρό, ατόφιο σεξ, χωρίς συναισθήματα και δεσμεύσεις. Γι' αυτό πρέπει από τώρα να βγεις από τη σπηλιά σου και να αρχίσεις το κυνήγι. Έτσι θα νιώσεις και πάλι ζωντανός και θα εξυπηρετήσει και το στόχο σου. Γιατί πώς να το κάνουμε, δεν υπάρχει καλύτερη εκδίκηση από το να εμφανιστείς στα στέκια που συχνάζατε με τον/ην πρώην σου με άλλη κατάκτηση, έστω και προσωρινή. Το μόνο που οφείλεις να κάνεις είναι να ξεκαθαρίσεις στο υποψήφιο άτομο ότι δεν ενδιαφέρεσαι για κάτι παραπάνω. Όχι επειδή πληγώθηκες εσύ, να κάνεις ράκος αυτό που δε σου φταίει...

17.

Τοξότης
Καταρχήν, σταματήστε τα ποτά και τα ξενύχτια. Τίποτα δεν θεραπεύεται με υπερβολές. Επίσης μην πιάνετε όλους τους φίλους και τους γνωστούς να τους λέτε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια για τον πρώην σας γιατί στο τέλος θα σας αποφεύγουν όλοι. Ρίξτε το στην πλάκα, αποκτήστε νέα ενδιαφέροντα και γνωρίστε καινούργια άτομα γιατί στο κάτω κάτω ο έρωτας με έρωτα περνάει!

Εκτός από του Αγίου Βαλεντίνου, είναι και απόκριες, μην το ξεχνάς! Τι καλύτερο λοιπόν από το να κάνεις ένα πάρτι-μασκέ να μαζέψεις όσους φίλους και γνωστούς έχεις και να το κάψετε. Πάρε εσύ 2 μπουκάλια ποτό να υπάρχουν και πες στους υπόλοιπους ότι είναι ρεφενέ και να φέρουν ό, τι πίνουν, ώστε να μην ξοδευτείς. Διάλεξε ξεσηκωτική μουσική, στόλισε το σπίτι με σερπαντίνες και θα ξεχάσεις στο πι και φι την καψούρα σου. Άσε που στο τέλος της βραδιάς μπορεί ήδη να την έχεις αντικαταστήσει.

Αιγόκερως
Το να σας καταπίνει ένας χωρισμός και να χάνετε τον αυτοέλεγχο και στοιχεία της προσωπικότητάς σας είναι ήδη ένα μεγάλο πλήγμα για σας. Αν δεν έχετε ήδη επανέλθει, αντιμετωπίζοντας το ρεαλιστικά, τότε ήρθε η στιγμή να αρχίσετε να ανεβαίνετε επίπεδο. Τονώστε την αυτοπεποίθησή σας με ένα νέο μακιγιάζ, αναδεικνύοντας τα μάτια σας, ρούχα ή παπούτσια ή ένα κλασάτο αξεσουάρ που σας κάνει περήφανους κι ανώτερους σαν άτομα.

Η λύση θα ήταν να δούλευες αυτή τη μέρα αλλά όχι, δε σου προτείνουμε το εύκολο και συνηθισμένο. Το καλύτερο θα ήταν να πήγαινες κάπου πολύ κυριλέ. Να ντυθείς grande να πάρεις ένα δυο άτομα μαζί σου, επίσης καλοντυμένα και να πας για ποτό σε εκείνο το roof garden του τοπ ξενοδοχείου που με τον/ην ανεπρόκοπο/η που είχες μπλέξει δεν είχες περάσει ούτε απ' έξω. Εναλλακτικά κλείστε τραπέζι σε ένα ακριβό ρεστοράν και κατακρίνετε ή σαρκάστε τα χάλια όλων όσων θα σαλιαρίζουν και δεν καταλαβαίνουν πόσο γελοιοποιούνται που το παίζουν τζόβενα.

Υδροχόος
Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται και τώρα θα τους χρειαστείτε. Βγείτε μαζί τους, ξεκινήστε μια νέα δραστηριότητα ή κάντε ένα πάρτι για το χωρισμό, διακωμωδώντας τον πρώην και γελώντας ακόμα και με τον εαυτό σας. Όλα αυτά βέβαια αν δεν έχετε ήδη φύγει... στο μέλλον. Αφού βιώνετε τον έρωτα εγκεφαλικά γιατί όχι και το χωρισμό;

Βασικά για σένα δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη πρόταση, είτε γιατί δεν σε άγγιζε ποτέ η συγκεκριμένη γιορτή, είτε γιατί ήδη έχεις προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, γιορτάζεις την ελευθερία σου και σκασίλα σου που δεν κατάλαβε ο/η πρώην τι έχασε. Παρ' όλα αυτά αν είσαι φρεσκοχωρισμένος/η ή μόνος/η και υπό την επήρεια να ακολουθήσεις το παράδειγμα του Κριού. Συνεννοήσου με τα παιδιά, τα φιλαράκια τα καλά, ριξ' το στις μπαρότσαρκες και το φλερτ και κάνε πράξη τη θεωρία «ο έρωτας με έρωτα περνάει».

Ιχθύες
Αν παρακαλέσατε αρκετά, αν κλάψατε, αν πονέσατε, αν το ρίξατε στο ποτό και δεν καταφέρατε να επανασυνδεθείτε, τότε πρώτα απ' όλα πρέπει να το πάρετε απόφαση ότι τελείωσε. Σηκωθείτε από το κρεβάτι σας, κάντε ένα αφρόλουτρο ή μπάνιο με άλατα. Πετάξτε όλα τα αγαπησιάρικα DVD που βλέπατε αγκαλιά και αν μπορείτε ξεκινήστε μαθήματα χορού ή γιόγκα που θα σας βοηθήσουν πολύ να συνέλθετε.

Είσαι το μόνο ζώδιο που θα πεθάνει από τη στενοχώρια και τη θλίψη αυτή τη μέρα. Αλλά μην υποκύψεις! Καλό θα ήταν να μη μείνεις μόνος/η αν πιστεύεις ότι θα μάτια σου θα βγουν από το κλάμα και θα γίνεις ντίρλα, πνίγοντας τον πόνο σου στο ποτό για να μη σκέφτεσαι το άτομο που σε πλήγωσε. Αν δεν έχεις πολλές επιλογές επειδή γνωστοί και φίλοι σου είναι σε σχέση, προμηθεύσου με όσες περισσότερες κωμωδίες μπορείς και βάλε το DVD να παίζει. Στην πρώτη θα είσαι κάπως αλλά σιγά-σιγά θα αρχίσεις να γελάς. Μετά τις τρεις που θα δεις θα κουραστείς και θα σε πάρει ο ύπνος. Εναλλακτικά βγες έξω και ψάξε τον... Ζυγό να σε παρηγορήσει!

18. Ερωτικός Οδηγός επιβίωσης για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πλησιάζει! Δε χρειάζεται να σε πιάνει θλίψη αν δεν έχεις σχέση, ακόμη κι αν έχεις χωρίσει πρόσφατα.

Μια μέρα είναι και θα περάσει κι αυτή! Μπορείς πολύ εύκολα, να περάσεις καλά αυτή την ημέρα αρκεί να πιστέψεις το εξής : “Μέρα είναι θα περάσει! Δεν έχω κανένα πρόβλημα που είμαι single». Εξάλλου δεν είσαι και ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη, που αυτή την ημέρα αισθάνεσαι «κάπως» γιατί δεν έχεις βρει ακόμα το άλλο σου μισό … Υπάρχουν πολλά άτομα ακριβώς σαν εσένα, που ψάχνουν τον μεγάλο έρωτα … για αυτό μην χάνεις χρόνο και μην κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια.

1. Το αν έχεις ή δεν έχεις σχέση να ξέρεις ότι σίγουρα δεν σε προσδιορίζει ως άτομο και προσωπικότητα. Είσαι αυτόνομο άτομο και δεν χρειάζεται να υπάρχεις μέσα από μια σχέση

2. Αν έχεις χωρίσει σχετικά πρόσφατα και υποφέρεις , δεν χρειάζεται να υποκρίνεσαι ότι είσαι καλά … Βίωσε αυτό που νιώθεις, δεν είναι κακό και αν έχεις φίλους που βιώνουν ανάλογες καταστάσεις περάστε τη μέρα μαζί. Η θλίψη μοιρασμένη γίνεται μισή. Αλλά μέσα στον πόνο σου και λίγο αισιοδοξία δεν βλάπτει. Μη ξεχνάς ότι η ζωή κάνει κύκλους και η σημερινή σου στεναχώρια θα είναι το αυριανό σου χαμόγελο!

3. Σκέψου το πρακτικό μέρος της υπόθεσης! Κατά βάθος , όλοι ξέρουμε ότι η γιορτή του Βαλεντίνου είναι μια καθαρά εμπορική γιορτή αλλά επιμένουμε να τη γιορτάζουμε. Εσύ, τουλάχιστον για φέτος, δε θα μπεις καθόλου σε έξοδα!!! Ξόδεψε τα χρήματα σου μόνο για χατίρι σου!!! Εκείνη τη μπλουζίτσα που είχες βάλει στο μάτι μήπως ήρθε ο καιρός να την αποκτήσεις!!

4. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, καλύτερα να αποφύγεις την επίσκεψή σου σε μέρη που υπάρχουν ερωτευμένα ζευγαράκια, καρδούλες, κεράκια, αγκαλίτσες κτλ Μπορείς να μείνεις σπίτι με φίλους , να δείτε ένα DVD με άφθονο γέλιο και παραγγείλετε κάτι σε....κοψίδια! Εντελώς αντί ρομαντικό και επαναστατικό. Καλό είναι να μείνεις μακριά από καταστάσεις που μπορεί να σε κάνουν να νιώσεις άσχημα ή να σου θυμίσουν αυτά που με κόπο παλεύεις να ξεχάσεις.

5. Μπορείς να βρεθείς με αγαπημένα σου πρόσωπα, φιλικά ή άτομα της οικογένειας σου και να περάσεις όμορφες, ζεστές και οικείες στιγμές μαζί τους που θα σε χαλαρώσουν και θα σε ηρεμήσουν! Γιορτή των ερωτευμένων… γιορτή της αγάπης! Τι καλύτερο να περάσεις με ανθρώπους που γνωρίζεις και αγαπάς ίσως και μια ζωή!

6. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μία καλή ευκαιρία για φλερτ και ερωτικές γνωριμίες …. Ντύσου, στολίσου και βγες με φίλες/φίλους να διασκεδάσεις. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν κι άλλες αδελφές ψυχές μόνες εκείνη την ημέρα. Ίσως λοιπόν να είναι το τυχερό σου…!!!

7. Ακόμα και αν φετινή γιορτή των ερωτευμένων, σε βρίσκει σε φάση μοναξιάς, να σκέφτεσαι έναν έρωτα που έληξε άδοξα … είναι μία καλή ευκαιρία για σένα, να εκφράσεις τα συναισθήματά σου προς το άτομο που σε ενδιαφέρει … και ότι γίνει!
Εν κατακλείδι, δε χρειάζεται να δώσεις τεράστιες διαστάσεις στη συγκεκριμένη μέρα και βέβαια μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να στεναχωρηθείς και να νοσταλγήσεις παλιότερες στιγμές. Εξάλλου η ζωή συνεχίζεται και σύντομα θα έρθει και η δική σου η σειρά ….

20. Τι άλλο πρέπει να προσέχει κανείς την μέρα αυτή, για όλους αυτούς που για διάφορους λόγους μυστικά εύχονται να κηρυχθεί εκτός νόμου η γιορτή αυτή ή τέλος πάντων να έρχεται με ένα fast-forward button;

Κατ’ αρχήν, παιδιά, όσοι είστε αισθηματίες, όταν σας χαρίζουν μια καρδούλα στο twitter, δεν σημαίνει τίποτα, έτσι; Ούτε τα Like στο Facebook είναι πρόταση γάμου, εντάξει;

Επίσης, όσο διασκεδαστικό κι αν είναι, δεν χρειάζεται να περάσετε από όλους τους πρώην με τον καινούριο Βαλεντίνο σας.

Το ότι είσαι μόνος την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν σημαίνει τίποτα, αν σκεφτείς ότι το ίδιο σου συμβαίνει και τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου. Ας μην γινόμαστε υπερβολικοί λοιπόν. Μονά, χωρίς το ταίρι τους είναι και το 80% από τις κάλτσες στα συρτάρια μας, αλλά δεν το κάνουν θέμα.

Θυμηθείτε, το σημαίνεις περισσότερα για μένα από το νέο μου iPhone, δεν είναι καλή ευχή! Αποφύγετε την, αν δεν θέλετε να περάσετε την γιορτή μόνοι, με το iPhone σας.

Επίσης το δεν θα ήθελα κανέναν άλλον δίπλα μου στο κρεβάτι την ώρα που κοιτάζω το κινητό μου για μηνύματα, δεν θεωρείται καλή ατάκα για ερωτευμένους.

Μην αφήνετε τις αποτυχίες στον έρωτα να σας ρίχνουν την ψυχολογία. Χρειάζεται να φιλήσεις πολλούς βατράχους, για να βρεις έναν πρίγκιπα, νόμος αυτό.

Αν πάλι αποφασίσετε ότι δεν έχετε αρκετά προβλήματα ήδη στο κεφάλι σας και θέλετε ένα ακόμα, μην κάθεστε, υπάρχουν χιλιάδες εκεί έξω, σαν κι εσάς.

Το κρίμα στο λαιμό σας.

21. Η εκπομπή μας έφτασε στο τέλος της, παίδες. Εμείς θα ανανεώσουμε όπως πάντα τους όρκους αιώνιας αγάπης και πίστης ανάμεσα μας και το ραντεβού μας, για την επόμενη Παρασκευή, στις 7 το βράδυ.

Εγώ θα σας πω καληνύχτα στο σημείο αυτό, θυμίζοντας σας μόνο ότι η εκπομπή Don’t Mess with Cats αναμεταδίδεται σε επανάληψη το Σάββατο στις 10 το πρωί, αχάραγα.

Εσείς δεν φεύγετε, μένετε εδώ και ακούμε Μιχάλη Μαυροβουνιώτη και Ρεμπέτικους Δρόμους στις 9. Όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν εγγραφή στο site του spirto web radio, μπορούν να το κάνουν τώρα, στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο εκπομπές. Μπορείτε μετά να συμμετέχετε ενεργά στις εκπομπές του Spirto Web Radio, παραθέτοντας τα σχόλια σας και τις απόψεις σας. Η γνώμη σας μας ενδιαφέρει.


Μπορείτε να δείτε και τις υπόλοιπες προγραμματισμένες εκπομπές στο Σπιρτολόγιο, εκεί που λέει Πρόγραμμα. Δεν ξεχνάμε ότι το Spirto Web Radio και οι παραγωγοί του, σας κρατούν συντροφιά 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα, με εκπομπές καθημερινά και με την καλύτερη μουσική, τώρα και με τις αγαπημένες σας εκπομπές, αν τις χάσατε, σε επανάληψη, τις πρωινές ώρες, 10 με 2.

Ένα τελευταίο μουσικό κομμάτι.
Καληνύχτα, Σπίρτα.

22.






Comments


DON'T MESS WITH CATS - THEY ARE LIONS IN DISGUISE
Live On Air: κάθε Παρασκευή στις 7 το βράδυ
On Replay: Σάββατο πρωί στις 10, αχάραγα με τον πρώτο καφέ. Bring the cake!
Όλες οι αναρτήσεις και το περιεχόμενο εδώ, γρατζουνίστηκαν responsibly από το * Κεραμιδόγατο
Όσοι δεν πρόλαβαν τις ζωντανές εκπομπές, οι εκπομπές διατίθενται στο Mixcloud, σε πακέτο για το σπίτι ;-)


Forget Me Not - Ακολουθήστε το Κεραμιδόγατο:


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ