17.02.2017 Don't Mess with Cats - Απιστία

Ακούστε Ζωντανά!
1 Καλησπέρα αγαπημένα σπίρτα! Μας χωρίζει μια του Αγίου Βαλεντίνου και μία Τσικονπέμπτη από την προηγούμενη εκπομπή και λέω να το εκμεταλλευτούμε δεόντως. Όχι, δεν θα τσικνίσουμε, μην φοβάστε, ότι θερμίδες πήραμε, πήραμε, πάει, ας το ξεχάσουμε ή ας προσπαθήσουμε.

Για πρώτη φορά στην μικρή ιστορία μας, δεν θα ρωτήσω αν είστε καλά απόψε, γιατί ξέρω ότι δεν είστε. Απόδειξη ότι είστε εδώ και με ακούτε. Αν είσαστε καλά, θα είσαστε κάπου αλλού και θα κάνατε κάτι άλλο αποκριάτικα, έτσι δεν είναι; Το ίδιο κι εγώ. Δεμένοι όπως το αποφάσισαν οι μοίρες λοιπόν, πάμε να δούμε το θέμα της σημερινής εκπομπής.

Θα ενθυμείστε ότι θέμα μας την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η γιορτή του έρωτα, του Αγίου Βαλεντίνου. Αναδιφώντας στα αρχεία μου και στα διάφορα έντυπα, έπεσα επάνω σε μια έρευνα, που διεξάγεται από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που μου κίνησε το ενδιαφέρον. Θέμα της έρευνας αυτής η απιστία. Ρίχνοντας μια ματιά είδα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα και καθώς η απιστία και ο έρωτας πάνε χεράκι-χεράκι, σκέφτηκα να τα μοιραστώ μαζί σας, σαν συνέχεια του θέματος που μας απασχόλησε στην προηγούμενη εκπομπή.
Κακός σκοπευτής και τυφλούλης όπως λένε ο έρωτας, πειραχτήρι και ζιζάνιο, πάει και σκαρώνει ιστοριούλες, εκεί που δεν τον σπέρνουν, κάνοντας ανθρώπους και θεούς άνω-κάτω, κυρίως ανθρώπους βέβαια, γιατί οι θεοί άμα τσαντιστούν ρίχνουν και καμιά βροντή και του καίνε και τα φτερά άμα χρειαστεί.

Τελικά, αν το καλοεξετάσεις, τι είναι η αγάπη; Αγάπη είναι να τον στέλνεις στον αγύριστο και μετά να ανησυχείς, αν έφτασε εκεί με ασφάλεια, έτσι; Με βρίσκετε λίγο εριστική σήμερα; Πως με ακούτε; Είναι επειδή ξύπνησα κακιά σήμερα και ωωωω, φυλαχτείτε. Όταν είμαι καλή είμαι πολύ καλή, αλλά όταν είμαι κακιά, είμαι καλύτερη, είπε η μακαρίτισσα η Mae West και ο Κωνσταντίνος RVS στην εκπομπή του To the Moon and Back του Αγίου Βαλεντίνου και όσοι νομίζουν ότι κάνω σκιώδη διαφήμιση … ναι, αυτό κάνω. I’m bad σας λέω. Take cover, ξεκινάμε.


2 Σε διπλάσιο βαθμό απιστούν οι άνδρες από τις γυναίκες, μας λέει η έρευνα για την οποία σας έλεγα και το ότι ξεκινάω με τους άνδρες, παρακαλώ να μην θεωρηθεί ως προκατάληψη, παρά το ότι αυτό ακριβώς είναι. Προκατάληψη. Σε διπλάσιο βαθμό απιστούν λοιπόν οι άνδρες από τις γυναίκες που βρίσκονται σε μόνιμη σχέση, παρά το γεγονός ότι και τα ποσοστά της γυναικείας απιστίας εμφανίζονται διογκωμένα σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν.

Η έρευνα έγινε από το Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, από τον πρόεδρο του τμήματος, καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας των διαπροσωπικών σχέσεων, Πάνο Κορδούτη ως μέρος ερευνητικού προγράμματος που αφορά στην περιγραφή των χαρακτηριστικών και την κατανόηση των στενών σχέσεων σήμερα. Διενεργήθηκε από τα μέσα του 2015 έως τα τέλη του 2016, σε δείγμα 500 ατόμων, από την Αθήνα, από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, ηλικίας 25-45 ετών με μέσο όρο ηλικίας δηλαδή τα 35 έτη.

Η έρευνα κατέδειξε ότι οι άνδρες απιστούν σε ποσοστό 20%, ενώ οι γυναίκες σχεδόν στο μισό. Ωστόσο, οι νέες γυναίκες κάτω των 30 φεύγουν πιο εύκολα από μία σχέση, όταν υπάρξει απιστία από οποιαδήποτε πλευρά, σε αντίθεση με τους σαραντάρηδες που θέλουν «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο». Δηλαδή ναι μεν θέλουν το «ξένο» αλλά θέλουν και το δικό τους.

Παραδοσιακά, τα κίνητρα για απιστία είναι σωματικά για τους άνδρες και συναισθηματικά για τις γυναίκες, παραδέχεται ο καθηγητής, ωστόσο όπως τονίζει, αυτό που πλέον έχει αλλάξει είναι ότι τα νούμερα είναι λίγο πιο διογκωμένα για τις γυναίκες από ότι ήταν παλιά, ίσως οι γυναίκες πια παραδέχονται πιο ανοιχτά ότι απιστούν. Αυτό το 20% των ανδρών περιλαμβάνει κυρίως σωματική απιστία, η οποία δεν έχει πάντα τις ίδιες βαρύνουσες συνέπειες για τη μόνιμη σχέση, δηλαδή μπορεί να την διαταράξει, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα την οδηγήσει σε χωρισμό. Αντίθετα το 10% των γυναικών έχει πιο βαρύνουσες συνέπειες, γιατί οι γυναίκες τείνουν να απιστούν περισσότερο συναισθηματικά, επομένως αυτό είναι καταλυτικό για τη σχέση και μπορεί να οδηγήσει πιο συχνά σε χωρισμό.

Επίσης βρέθηκε από συνεντεύξεις ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους στην απιστία και να μην επηρεαστεί η μόνιμη σχέση τους. Ωστόσο αυτό είναι υπό εκτίμηση, γιατί τα συναισθήματα δεν είναι ελέγξιμα όσο νομίζουμε και η απιστία πολύ συχνά προχωράει σε πιο βαθιά πεδία. Φάνηκε ακόμα ότι οι άνθρωποι κάνουν ενσυνείδητα εσφαλμένες εκτιμήσεις για το τι σημαίνει απιστία και τι όχι. Βρέθηκε επί παραδείγματι ότι πολλοί άνδρες, ενώ απιστούν δεν το καταγράφουν. Το ίδιο έχει αρχίσει να συμβαίνει και με αρκετές γυναίκες.

Πάντως και οι δύο καταγράφουν την παρελθούσα απιστία με μεγαλύτερη συνέπεια και αληθοφάνεια κι έτσι, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που διαφάνηκε από την έρευνα, ήταν ότι όταν οι άνθρωποι μιλούν για περασμένες, εκτός γάμου σχέσεις, τα ποσοστά ανδρών-γυναικών πλησιάζουν πάρα πολύ. Από συνεντεύξεις ατόμων που μετείχαν στην έρευνα και μίλησαν για παρελθοντικές σχέσεις τους, φάνηκε ότι σε αυτές οι άνδρες απιστούν κατά 40% και οι γυναίκες κατά 30% και το αρχικό 20% με 10% αντίστοιχα πάει περίπατο.

Ελάτε κορίτσια, ξεράστε τα όλα, ανώνυμη είναι η έρευνα, μην μας κάνετε την ζωή δύσκολη με τσιριμόνιες.

3 Ποια είναι η έκβαση, όμως, της μόνιμης σχέσης όταν απιστεί ο άνδρας και ποια όταν απιστεί η γυναίκα; Οι τριαντάρες φεύγουν, οι σαραντάρες μένουν. Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως δεν παίζει ρόλο το φύλο αλλά η ηλικία. «Όταν ο άνδρας είναι κοντά στα 45, παρά το ότι απιστεί περισσότερο σε αυτή την ηλικία, είναι πιο συντηρητικός, γιατί παράλληλα θέλει να διατηρεί και τη μόνιμη σχέση του.

Αντίθετα οι γυναίκες όταν είναι κάτω των 30 τείνουν να φεύγουν από τη σχέση όταν διαπιστώσουν απιστία του συντρόφου ή όταν απιστήσουν οι ίδιες. Όταν είναι μεγαλύτερες, γύρω στα 40-45 είναι πιο συγχωρητικές και απέναντι στην απιστία του συντρόφου και απέναντι στον εαυτό τους».

Όσον αφορά την κρίση φαίνεται πως έχει πλήξει περισσότερο την ανδρική πλευρά στις ερωτικές σχέσεις, με τις γυναίκες να μην στηρίζουν επί μακρόν τους συντρόφους τους, όταν έχουν οικονομικές δυσκολίες. Η κρίση έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες στις ερωτικές σχέσεις με τους άνδρες να πλήττονται βαρύτατα, καθότι ο ρόλος του «κουβαλητή» όπως φαίνεται είναι απαιτητός ακόμα και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η θέση της γυναίκας έχει ισχυροποιηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι άνθρωποι προσδιορίζονται πάρα πολύ από την επαγγελματική τους ιδιότητα και το οικονομικό τους στάτους. Το γεγονός ότι πολλοί άνδρες χάνουν τη δουλειά τους ή μειώνεται δραματικά ο μισθός τους, αντανακλάται στην εικόνα τους και αυτό με την σειρά του αντανακλάται μέσα στη σχέση. Οι σύντροφοί τους μπορεί να δείχνουν αρχικά κατανόηση και υπομονή, αλλά αυτό δεν κρατάει για πολύ. Υπονομεύεται το στάτους τους και το κύρος τους. Από τη άλλη μεριά όταν η γυναίκα βρεθεί σε μία αντίστοιχη θέση ανεργίας η σχέση της δεν κινδυνεύει στον ίδιο βαθμό. Με δυο λόγια; Φτάσαμε στο σημείο εκείνο, που γυρνάς στο σπίτι 2 ώρες νωρίτερα να της κάνεις έκπληξη και αυτή αντί άλλου σε ρωτάει: Σε απολύσανε;

Οκ, εντάξει με τα ζευγάρια που βρίσκονται σε μόνιμη σχέση, τι δείχνει όμως η έρευνα για την απιστία μέσα στον γάμο και πώς συσχετίζονται τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας με τον έγγαμο βίο; Εδώ θα χρειαστούν την υπομονή μας οι ερευνητές, διότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Πάντως από τις πρώτες ενδείξεις διαπιστώνεται ότι τα δεδομένα και στις δύο περιπτώσεις μοιάζουν και αυτό συμφωνεί και με τα δεδομένα που έχουμε από την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική βιβλιογραφία. Γινόμαστε διεθνείς δηλαδή ένα πράγμα.

Εγώ αυτό που έχω να πω εδώ είναι, ότι οι σχέσεις παραδοσιακά προβλέπουν 2 πρόσωπα, όχι 3 και όσοι δεν το κατάλαβαν αυτό και μπερδεύονται, μάλλον δεν θα πρέπει να ήταν τόσο καλοί στα μαθηματικά.

4 Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, θα συμφωνήσουμε πιστεύω, ότι ο άνδρας έχει καθιερωθεί, ως πολυγαμικό ον, και ότι είναι αυτός που οδηγείται συχνότερα στην απιστία σε σχέση με τη γυναίκα. Λένε ότι η μόνη γυναίκα που μπορεί να είναι σίγουρη για το που ξημεροβραδιάζεται ο άντρας της είναι η χήρα. Μακάβριο, αλλά ναι. Αντίθετα όμως με την κοινή αντίληψη πως το κίνητρό ενός άντρα είναι πάντα το σεξ και η αναζήτηση του "νέου και του διαφορετικού", που είναι η πιο απλή μορφή απιστίας, ο πειρασμός που λέμε, υπάρχουν συχνά και άλλοι λόγοι που απιστεί ένας άνδρας. Λόγοι που είναι ίσως πιο περίπλοκοι και όχι τόσο επιφανειακοί.

Διαβάζουμε στο site του ιατρού - σεξολόγου Δρ Ασκητή:

Το φτωχό σεξ: Όταν λέμε φτωχό σεξ, εννοούμε την πιθανότητα, ο ίδιος να μην παίρνει σεξουαλική ικανοποίηση μέσα στο πλαίσιο της σχέσης, είτε λόγο μειωμένης συχνότητας των ερωτικών επαφών, είτε λόγο της κακής ποιότητάς τους. Η έλλειψη πρόκλησης, προκαταρκτικών παιχνιδιών ή οι ανεκπλήρωτες ανδρικές φαντασιώσεις, στοιχεία που ερωτικά τον ανυψώνουν και η έλλειψη επικοινωνίας ανάμεσα στα ζευγάρια, για όλα όσα σεξουαλικά επιθυμούν είναι ένας σοβαρός λόγος που είναι πιθανό να οδηγήσει στην απιστία. Ποιο είναι το ικανοποιητικό σεξ για έναν άνδρα; Αυτό που μαζί με κείνον ανάβουν τσιγάρο και οι γείτονες.

Η συναισθηματική επαφή: Ναι, και ο άνδρας μπορεί να νιώσει ότι παραμελείται συναισθηματικά, ότι δεν είναι σημαντικός για την σύντροφό του. Ειδικά όταν η γυναίκα δίνεται ολοκληρωτικά στα παιδιά της ή ακόμα και σε άλλους τομείς της ζωής της, όπως είναι η καριέρα της. Οι άνδρες, όπως λέει και ο λαός, μένουν πάντα μωρά, επομένως, η περιποίηση και η φροντίδα είναι στοιχεία απαραίτητα γι’ αυτούς.

Η ύπαρξη ενός σεξουαλικού προβλήματος: Αρκετά συχνά όταν ένας άνδρας έρχεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα σεξουαλικής φύσεως, κυριεύεται από την επιθυμία να έρθει σε επαφή με μια άλλη γυναίκα, ώστε να καταλάβει που πρέπει «να αποδώσει τις ευθύνες». Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να ελέγξει και να διαπιστώσει, εάν το πρόβλημα αφορά μόνο τις ερωτικές επαφές με τη σύντροφο του ή αν γενικεύεται με όλες τις σεξουαλικές παρτενέρ.

Η παραμελημένη γυναικεία εικόνα: Σκεφτείτε να βλέπατε κάθε φορά τον σύντροφό σας ατημέλητο, απεριποίητο, με παραμελημένη την εξωτερική του εμφάνιση. Θα αισθανόσασταν οτιδήποτε σεξουαλικό για εκείνον; Μάλλον όχι!

Ο στρεσογόνος τρόπος ζωής: Το συνεχές άγχος της καθημερινότητας, η ανεργία, οι επαγγελματικοί προβληματισμοί, αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες που είναι ικανοί να οδηγήσουν τον άνδρα στην διαφυγή με έναν ευχάριστο τρόπο. Η απιστία φαντάζει ως προσωρινό αγχολυτικό που ανακουφίζει από την καθημερινή πίεση που βιώνει και αυτό γιατί σε μια παράνομη σχέση, δεν χρειάζεται ούτε να ανοιχτεί, ούτε να επικοινωνήσει, απλά να αφεθεί! Ας αναλογιστούμε λοιπόν, τι κλίμα επικρατεί μέσα στο σπίτι; Μήπως γκρινιάζουμε για την καθημερινότητα παραπάνω απ όσο πρέπει; Μήπως μας έχει ρουφήξει η ρουτίνα και τα προβλήματα και ο ρόλος των δυο ως εραστές έχει εξαφανιστεί; Το κλίμα, είναι αυτό που λέμε: Τι θέλεις ένα σύζυγο ή ένα σκύλο; Ένα σκύλο ασφαλώς. Μετά από ένα χρόνο μόνο ο σκύλος θα συνεχίσει να χαίρεται κάθε φορά που με βλέπει.

Η επικριτική και γκρινιάρα σύντροφος: Αν όλη μέρα υπάρχει γκρίνια, κριτική και υποτίμηση του άλλου, όταν υπάρχει απαξίωση του συντρόφου, όταν ο ένας από τους δύο θέλει να ελέγχει τα πάντα, δίνει διαρκώς εντολές, ειρωνεύεται, καταπιέζει, έχοντας βέβαια πάντα στο μυαλό δικαιολογημένο το "γιατί", τότε το μονοπάτι της αποξένωσης έχει στρωθεί. Είναι φυσικό επακόλουθο, ένας άνδρας που ερχόμενος στο σπίτι αντιμετωπίζει τη γυναίκα στρατηγό, να αισθάνεται την ανάγκη να τρέξει μακριά, προκειμένου να την αποφύγει.

Τελικά καταλήγω ότι χρειάζεται να είναι παντρεμένος κάποιος, για να καταλάβει ότι όλα αυτά τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν για την συζυγική ζωή, δεν είναι ανέκδοτα.

5 Άλλες περιπτώσεις.

Η ζηλότυπη: Μήπως ανήκετε στις γυναίκες που παντού βλέπουν την απειλή μιας άλλης γυναίκας; Μήπως τον κυνηγάτε διαρκώς, ψάχνετε τα ρούχα του, το κινητό του το και γενικότερα όλα του τα υπάρχοντα; Μήπως του έχετε κάνει τη ζωή αφόρητη με σκηνές ζηλοτυπίας; Αυτή είναι μία καλή συνταγή που θα τον σπρώξει εγγυημένα σε κάποια άλλη!

Η δεδομένη σύντροφός – Μητέρα: Εάν έχετε μετατραπεί στην ιδανική μητέρα του νούμερο 2, αλλάξτε αμέσως τακτική, μητέρα έχει και όπως λέμε, "μάνα είναι μόνο μία!"! Η γυναίκα που περιποιείται τον άνδρα της σαφώς και αποτελεί την ιδανική σύντροφο, ωστόσο … Εντάξει, μπορεί να λένε ότι ο δρόμος για την καρδιά ενός άντρα περνάει από το στομάχι, αλλά πραγματικά, πιστεύετε ότι ο άπιστος θα πάει στον ερωμένη του για να φάει γεμιστά; Αν δίπλα του έχει συνεχώς μια γυναίκα που του θυμίζει τη μητέρα του και όχι ερωτική παρτενέρ, είναι αναμενόμενο να την αναζητήσει αλλού. Για να το σκεφτούμε λίγο. Εσείς θα μπορούσατε "να κάνετε σεξ με την μάνα σας;"

"Δεν είναι έτσι, …κάνεις λάθος!" Αρκετά συχνά ακούμε από τους άνδρες ότι νιώθουν από τη σύντροφό τους να τους αντιμετωπίζει ως ένα "αντικείμενο" του σπιτιού ή να τους θεωρεί δεδομένους. Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι και οι άνδρες έχουν συναισθήματα. Όταν μάλιστα κάποιοι, οι πιο τολμηροί εκφράσουν πως αισθάνονται, συνήθως αυτό που εισπράττουν είναι μία αμυντική-επιθετική στάση του στυλ "Δεν είναι έτσι, …κάνεις λάθος!" Αποτέλεσμα να αρχίσουν να κλείνονται στον εαυτό τους ή πιο απλά …να ψάξουν αυτό που τους λείπει σε ένα τρίτο πρόσωπο που θα τους αναγνωρίσει και θα νιώσουν και πάλι σημαντικοί!

Κάτι τέτοιες περιπτώσεις μου θυμίζουν αυτό που λένε για τους άνδρες: γιατί οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα από τις γυναίκες; Επειδή το θέλουν.

Ο ευνουχισμένος άνδρας: Είναι γεγονός πως η γυναίκα σήμερα έχει φορτωθεί αρκετούς ρόλους, οι οποίοι όμως την έχουν απομακρύνει αρκετά από την πιο θηλυκή και αισθησιογόνα πλευρά της. Ο άνδρας έχει μεγαλώσει με το να είναι ο δυνατός. Όταν η δύναμή του αυτή αμφισβητείται από τη σύντροφό του, τότε αρχίζει και νιώθει ότι εκείνη μπαίνει στα χωράφια του, τον παραγκωνίζει, τον ανταγωνίζεται και ταυτόχρονα τον ακυρώνει και τον υποτιμά προσπαθώντας να του πάρει την "κυριαρχία". Αισθάνεται ότι τον ευνουχίζει, κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αντέξει και αργά ή γρήγορα θα κάνει την επανάστασή του. Εντάξει κι ύστερα σου λένε, γιατί κοστίζουν τόσο πολύ τα διαζύγια. Μα γιατί τα’ αξίζουν. Είναι όλα τα λεφτά! Ποιος άνδρας λοιπόν θα αντισταθεί σε μία γυναίκα που θα τον βλέπει ως το "απόλυτο και δυνατό αρσενικό" που θα το βάλει και πάλι στο βάθρο του;

Κρίση μέσης ηλικίας: Ο χρόνος κυλάει και αφήνει αδίστακτα τα σημάδια του. Η διαφορά είναι αισθητή πια στην εικόνα του, στο πως αισθάνεται, η όρεξη και η διάθεση του έχουν μειωθεί σημαντικά και κάπου εκεί, έρχεται να τονώσει το εγώ του μια άλλη γυναικεία παρουσία, που θα τον πείσει ότι μπορεί να επαναφέρει την χαμένη ζωντάνια του. Εεε, οκ, στο κάτω-κάτω ο θεός γι αυτό δημιούργησε το αλκοόλ, για να δώσει και στους παραγινωμένους και τους άσχημους μια ευκαιρία στο σεξ.

Πέρα από κακίες πάντως, υπάρχουν άνδρες που ακόμα και στην μέση ηλικία, είναι ακόμα επιθυμητοί και ερωτικοί και ασκούν ακαταμάχητη έλξη και γοητεία στο αντίθετο φύλο. Το θέμα είναι βέβαια πάντα, να μην το μάθει αυτό η γυναίκα τους, γιατί θα τους θάψει.

Τέλος είναι και ο απλά ανώριμος: Υπάρχει και εκείνος που απλά θα απιστήσει για να απιστήσει, χωρίς να συντρέχει κανένας από τους παραπάνω λόγους είτε γιατί το έχει στο αίμα του (στο DNA του) είτε γιατί του φαίνεται εύκολο και θεωρεί πως όσο δεν το καταλαβαίνει η σύντροφος του, μπορεί ελεύθερα να καλοπερνάει. Επιπόλαιος, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει την χιονοστιβάδα που θα φέρει η παρασπονδία του, αν «η παράνομη βόμβα σκάσει» κάποια στιγμή και φανερωθούν όλα.

Δεν ξέρω τα συμπεράσματα σας, αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτός ο τελευταίος τύπος είναι ο πιο επικίνδυνος. Όχι μόνο δεν ξέρει τι κάνει, αλλά δεν ξέρει ούτε γιατί το κάνει. Άλλα γι άλλα ο τύπος.

6 Είπαμε τους λόγους που θα καταφύγει ένας άντρας στην απιστία, όμως ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι γυναικείας απιστίας; Πριν από αυτό όμως, να δούμε ποιες είναι οι πιο μισητές λέξεις για τις άπιστες την ώρα του σεξ; Τρεις είναι: Καλή μου, γύρισαααα

Η γυναικεία απιστία στηρίζεται περισσότερο στην μη κάλυψη των αναγκών της από τον σύντροφο της, ανάγκες συναισθηματικές και ανάγκες σεξουαλικές. Στις συναισθηματικές ανάγκες εντάσσονται η ασφάλεια που θέλει η γυναίκα να νιώθει από τον άνδρα που έχει δίπλα της, ο θαυμασμός του προς αυτές, ο σεβασμός, η εκτίμηση του. Στις σεξουαλικές ανάγκες εντάσσονται η σεξουαλική ικανοποίηση, αλλά και όλες οι ερωτικές συμπεριφορές που την τονώνουν συναισθηματικά. Θέλει δηλαδή από το σύντροφό της να νιώθει ποθητή, να την κολακεύει, να της δείχνει ότι για αυτόν είναι η μία και μοναδική. Όπως έλεγε και η Τζέμα στην σειρά Sons of Anarchy, men need to be loved, women need to be wanted. Οι άνδρες δηλαδή δίνουν τα πάντα για τον έρωτα. Οι γυναίκες θέλουν απλά να είναι επιθυμητές, να τις θέλουν.

Μια γυναίκα επομένως μπορεί να απιστήσει όταν νιώσει ότι ο άντρας της δεν την ποθεί όπως πρώτα ή όταν ξέρει ότι ασχολείται με άλλη γυναίκα και νιώθει παραμελημένη, τότε ο εγωισμός της και η αυτοεκτίμηση της δεν της επιτρέπουν να μείνει εκεί. Το ότι κάποιος σταμάτησε να βλέπει την γυναίκα του ερωτικά, σαν γυναίκα, αυτό δεν σημαίνει πως και όλοι οι άλλοι άνδρες είναι τυφλοί.

Όπως με τους άντρες, υπάρχουν πάντως γυναίκες που απιστούν για να … απιστήσουν! Η ανθρώπινη φύση είναι πολυγαμική. Απλά η διαφορά με τους ανθρώπους είναι ότι έχουν ηθικούς κώδικες που μπορούν να τους κρατήσουν στη μονογαμία για όσο βρίσκονται σε σχέση.

Οι σεξολόγοι πάντως συμφωνούν, ότι η ηλικία μιας γυναίκας δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο στην απιστία, άλλο από το ότι σε κάθε ηλικία μπορεί να διαφέρουν οι λόγοι. Στις πιο μικρές ηλικίες για παράδειγμα, ο λόγος είναι ίσως η επιβεβαίωση να κατακτήσουν πολλούς άντρες, ότι δηλαδή μετράνε σαν γυναίκες, ενώ στις πιο μεγάλες ηλικίες μπορεί να είναι … οκ, το ίδιο, ότι δηλαδή συνεχίζουν να μετράνε σαν γυναίκες. Μπορεί μια γυναίκα να θέλει να επιβεβαιώνεται συνεχώς, ανεξαρτήτου ηλικίας, ενώ άλλες έχουν πάρει τα εύσημα που χρειάζονται και συνεχίζουν την ζωή τους ομαλά, χωρίς την ανάγκη να καταφύγουν στην απιστία.

Τώρα, γιατί δεν χωρίζουν αλλά προτιμούν να έχουν παράλληλη σχέση; Συνήθως γιατί ο εραστής δεν θέλει σχέση. Αν ο εραστής ήθελε τη γυναίκα να γίνει μόνιμη σύντροφός του, τότε η γυναίκα θα χώριζε. Όταν μία γυναίκα έχει "βολευτεί" σε μια μακροχρόνια σχέση και ο χρόνος που έχει επενδύσει την δυσκολεύει να πάρει την απόφαση, θα πάρει την απόφαση πιο εύκολα όταν βρεθεί κάτι καινούριο στη ζωή της που θα την ενθουσιάσει αλλά και που θα είναι έτοιμο για σχέση.

Προσωπικά μου φαίνεται και δύσκολο και σπάνιο αυτό. Αν ήμουν άντρας, για ποιο λόγο θα ήθελα να δεσμευτώ με μια γυναίκα που τεκμηριωμένα είναι άπιστη; Μπορεί να φουσκώνει το εγώ μου και να επαναπαύομαι στην ιδέα ότι είμαι ένας και μοναδικός και ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ σε μένα, όμως …. ξέρω κι εγώ; Εσείς τι λέτε; Θα εμπιστευόσαστε κάποιον που κάποτε υπήρξε άπιστος;

Πάντως σε ένα κόσμο που οι γυναίκες υπερτερούν αριθμητικά και οι άνδρες δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες και την ζήτηση, το να δεσμευτείς με κάποιον που ήταν κάποτε παντρεμένος και χώρισε, είναι αν μη τι άλλο μια πράξη φιλική προς το περιβάλλον και μια μορφή ανακύκλωσης, δεν συμφωνούμε;

7 Αν θέλουμε πάντως να είμαστε ρεαλιστές, θα συμφωνήσουμε πιστεύω, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή τους θα συναντήσουν κάποιον, που θα τους οδηγήσει έστω και να σκεφτούν το ενδεχόμενο να απατήσουν τον σύντροφό τους. Το σίγουρο είναι ότι δεν ανταποκρίνονται όλοι στον πειρασμό με τον ίδιο τρόπο. Για κάποιους η απιστία είναι κάτι το απλό, για άλλους είναι κάτι το ανεπίτρεπτο και για κάποιους άλλους η απιστία είναι κάτι που δεν τους απασχολεί παρά μόνο αν συναντήσουν κάτι πολύ ξεχωριστό.

Η έλλειψη επικοινωνίας, η σεξουαλική στέρηση, ένα σεξουαλικό πρόβλημα, η ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η έλλειψη ικανοποίησης και η σεξουαλική προσδοκία είναι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην απιστία και τα δύο φύλα. Είναι αλήθεια ότι πιο συχνά ο άντρας μπορεί να καταφύγει στη λύση της απιστίας, η οποία θα τον ανακουφίσει από τα προβλήματα της σχέσης του, θα του αναζωπυρώσει το ερωτικό και σεξουαλικό του ενδιαφέρον και θα τον κάνει να νιώσει ποθητός, σεξουαλικός και ερωτεύσιμος και τελικά άντρας.

Επίσης ο σύγχρονος άντρας είναι αρκετά επηρεασμένος από τις κοινωνικές επιρροές, οι οποίες του καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες και τον βάζουν να κυνηγάει το τέλειο σεξ μέσα στη σχέση. Αυτό σε συνδυασμό με το άγχος της επαγγελματικής του καριέρας τον κάνει να χρησιμοποιεί την απιστία σαν ένα μέσο διαφυγής από την πιεστική καθημερινότητα. Τελικά αποδεικνύεται ότι το σεξ δεν είναι η απάντηση. Το σεξ είναι η ερώτηση. Ναι είναι η απάντηση. Εντάξει, όλοι το ξέρουν αυτό.

Η γυναίκα από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι είναι πιο ισορροπημένη στον σεξουαλικό της ρόλο, ωστόσο, η γυναίκα στην ηλικία των 35-45 ετών ζητάει περισσότερη προσοχή και τρυφερότητα από τον άνδρα της και στην 10ετία αυτή υπάρχει ο κίνδυνος να βάλει σε αμφισβήτηση τον τρόπο ζωής της. Σ’ αυτή την ηλικία ο γάμος, η μητρότητα, το επάγγελμα, ίσως να την κουράσουν και να θελήσει αλλαγές και ανανεώσεις και έτσι να οδηγηθεί στην αγκαλιά ενός άλλου άντρα, αν ο δικός της δεν είναι παρών και δεν ανταποκριθεί. Αν οι δύο σύντροφοι δεν επικοινωνούν, τότε το τρίτο πρόσωπο είναι πολύ εύκολο να περάσει την πόρτα της σχέσης ή του γάμου. Όταν μάλιστα ο ένας από τους δύο αισθανθεί ότι ο σύντροφός του τον παραμελεί, του γυρίζει την πλάτη και αδιαφορεί, τότε είναι πιο επιρρεπής στην απιστία και εύκολα θα παρασυρθεί από κάποιο άλλο πρόσωπο που θα τον κάνει να νιώσει σημαντικός.

Επίσης, συμβαίνει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ζητήματα που απασχολούσαν την πρώτη περίοδο της σχέσης, όπως τα αισθήματα πόθου και πάθους που τρέφουν οι δύο σύντροφοι, να δίνουν τη θέση τους στα πρακτικά ζητήματα. Αυτό σημαίνει ότι ο σύντροφος κρίνεται πλέον όχι μόνο μέσα από την ερωτική επιθυμία και την αγάπη που τον διακατέχει για το ταίρι του, αλλά και από την ικανότητά του να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντα και να προσαρμοστεί ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του συντροφικού ρόλου, είτε αυτό αφορά οικονομικές υποχρεώσεις, είτε αφορά γονεϊκή ταυτότητα και ανάληψη αντίστοιχων ευθυνών.

Αυτό τώρα μου θυμίζει το άλλο που λένε, ας παντρευτούμε, να κάνουμε παιδάκια και αντί για καφέ το πρωί, εσύ θα πλέκεις κοτσίδες κι εγώ θα ετοιμάζω κολατσιό, και θα αργούμε όλοι μαζί ευτυχισμένα. Στην περίπτωση λοιπόν που ο σύντροφος αδυνατεί, ή τουλάχιστον έτσι μεταφράζεται από εμάς, να ανταποκριθεί στις καινούργιες καταστάσεις, πολύ συχνά αυτό «μας κλειδώνει ερωτικά». Τότε έρχεται η κατάλληλη στιγμή και το έδαφος είναι έτοιμο για να μπει το τρίτο πρόσωπο, το οποίο θα προσφέρει για τον άντρα μια καινούργια εμπειρία στη σεξουαλικότητά του, αφού θα τον ανεβάσει ως αρσενικό, θα νιώσει ερωτικός και επιθυμητός.

Η γυναίκα θα μπει σε αυτό πιο δύσκολα και πιο εγκεφαλικά, αφού θα βρει κάποιον που την ακούει, την καταλαβαίνει και την κάνει να αισθάνεται θηλυκό και της θυμίζει πόσο επιθυμητή και σεξουαλική είναι. Τώρα αυτό το πιο ερωτικός και πιο επιθυμητός, ειδικά όταν μιλάμε για την μέση ηλικία, μου θυμίζει ένα ανέκδοτο. Έστειλε λέει κάποιος παραγινωμένος μια φωτογραφία του σε ένα site για μοναχικές ψυχές, ζητώντας κάτι ανάλογο. Του την έστειλαν πίσω μετά από λίγες μέρες, με μια σημείωση: sorry, τόσο μοναχικοί δεν είμαστε.

8 Συνοψίζοντας, παρόλο που η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει ότι η συζυγική απιστία είναι εξ ορισμού απαράδεκτη, φαίνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των αντρών και των γυναικών έχουν έστω και περιστασιακά απατήσει τους συντρόφους τους. Τα νούμερα δείχνουν ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να απιστήσουν από ότι οι γυναίκες, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά τον τρόπο που σκέφτονται σχετικά με την απιστία.

Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι πρόκειται για «αμάρτημα». Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 78% των αντρών δηλώνει ότι η απιστία στο γάμο είναι ανεπίτρεπτη, ενώ στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 84%.

Οι άντρες απιστούν πιο εύκολα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Αμερικανική Ένωση για το Γάμο και την Οικογενειακή Θεραπεία για τα παντρεμένα ζευγάρια, το 25% των αντρών και το 15% των γυναικών έχουν κάνει σεξ εκτός γάμου. Δεδομένου, όμως, ότι οι άνθρωποι, έστω και ανώνυμα, δεν παραδέχονται εύκολα κάτι τέτοιο, υποθέτουμε ότι τα ποσοστά θα είναι πολύ υψηλότερα.

Οι γυναίκες σήμερα απατούν πιο εύκολα από ότι παλαιότερα. Σύμφωνα με έρευνα του 2010, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό κατά 40% να φτάσουν στην απιστία στις μέρες μας, συγκριτικά με 20 χρόνια πριν. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει κυρίως επειδή ο γυναικείος πληθυσμός πλέον εργάζεται, αλλά και γιατί πολλά από αυτά τα επαγγέλματα απαιτούν από τις εργαζόμενες γυναίκες να ταξιδεύουν.

Η απιστία δεν σχετίζεται πάντα με το σεξ. Όπως εξηγεί στο βιβλίο του «The Truth About Cheating» ο σύμβουλος γάμου M. Gary Neuman, το 92% των αντρών παραδέχεται ότι η αιτία δεν έχει να κάνει με το σεξ. Οι λόγοι που τους οδηγούν να απατήσουν τις συντρόφους τους είναι κυρίως συναισθηματικοί, όπως είναι η έλλειψη επικοινωνίας ή έλλειψη αποδοχής και εκτίμησης στο γάμο τους.

Επίσης, δεν αφορά απαραίτητα την εξωτερική εμφάνιση. Σύμφωνα με έρευνά, το 88% των αντρών δεν απάτησαν τη σύζυγό τους με κάποια πιο ελκυστική ή πιο γυμνασμένη γυναίκα. Ωστόσο, εκείνοι που θεωρούνται γενικότερα πιο ελκυστικοί είτε λόγω μόρφωσης είτε λόγω χρημάτων είτε λόγω εμφάνισης, είναι πολύ πιο πιθανό να φτάσουν στην απιστία.

Οι άπιστοι σπάνια το παραδέχονται. Το 55% των αντρών είτε εξακολουθούσαν να λένε ψέματα παρόλο που είχε αποκαλυφθεί η απιστία τους είτε υποκρίνονταν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους ότι δεν συνέβη ποτέ.

Οι άντρες συγχωρούν περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, το 50% των αντρών δήλωσαν ότι θα συγχωρούσαν τη σύντροφό τους αν τους απατούσαν με μια άλλη γυναίκα, αλλά μόνο το 22% θα έκανε το ίδιο αν επρόκειτο για κάποιον άλλον άντρα. Όσον αφορά τις γυναίκες, το 21% είπαν ότι θα συγχωρούσαν το σύζυγό τους αν ο εραστής του ήταν κάποιος άλλος άντρας, ενώ, αν επρόκειτο για άλλη γυναίκα, το ποσοστό έφτανε το 28%. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι διαφορές αυτές πιθανό να οφείλονται στο γεγονός ότι οι άντρες βρίσκουν απίστευτα αισθησιακή την ερωτική συνεύρεση δύο γυναικών, ενώ παράλληλα μια τέτοια σχέση δεν θα μπορούσε ποτέ να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη και δέσμευση.

Η απιστία δεν προϋποθέτει να έχει προηγηθεί σεξ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η πλειοψηφία αντρών και γυναικών συμφώνησε ότι η απιστία είναι το ίδιο καταστρεπτική για το γάμο ή τη σχέση, ακόμα κι αν δεν εμπεριέχει τη σεξουαλική επαφή. Το 85% των γυναικών και το 74% των αντρών δήλωσε ότι το sexting θεωρείται επίσης απιστία.

Οι γυναίκες τείνουν να μετατρέπουν τις παράνομες σχέσεις σε «νόμιμες». Οι γυναίκες δηλαδή είναι πολύ πιο πιθανό να ξεκινήσουν μια σχέση με τον άνθρωπο με τον οποίο αρχικά είχαν απιστήσει. Και πάλι, οι περισσότεροι άντρες δήλωσαν ότι έφτασαν στην απιστία απλά και μόνο επειδή τους δόθηκε η ευκαιρία, ενώ οι γυναίκες ανέφεραν τα υπάρχοντα προβλήματα στο γάμο τους ως το μοναδικό λόγο που έγιναν άπιστες προφανώς, για τις γυναίκες η απιστία είναι μια διέξοδος από ένα δυστυχισμένο γάμο.

Και τα δύο φύλα νιώθουν ενοχές. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες αισθάνονται τύψεις όταν έχουν απατήσει το/τη σύντροφό τους όχι, όμως, για τους ίδιους λόγους. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι άντρες νιώθουν ενοχικά κυρίως για τη σεξουαλική απιστία, ενώ οι γυναίκες αισθάνονται άσχημα κυρίως για τη συναισθηματική προδοσία, όπως το να ερωτευτείς έναν άλλον άνθρωπο.

Εγώ πάντως ένα έχω να πω, ότι σε μια τέτοια περίπτωση ποτέ δεν φταίει μόνο ο ένας και όταν η γυναίκα κάνει λάθος πρέπει να έχει τα κότσια να συγχωρήσει τον άντρα. Ώπα … κάτι δεν πάει σωστά εδώ. Μουσική.

9 Άλλες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα; Όταν μια γυναίκα χωρίζει θα κλάψει, θα πονέσει και θα χρειαστεί την κολλητή της για να της συμπαρασταθεί. Θα ακούει τραγούδια που ακούγανε μαζί και θα τρέχει το μαύρο δάκρυ... Ο άντρας από την άλλη θα βγει με τους φίλους του. Θα πάνε να πιούνε και θα ελπίζουν να βρούνε ωραίες γυναίκες γύρω τους, για να ξεχαστούν. Τελικά όμως μόλις γυρίσει σπίτι, κατά λάθος, θα σε πάρει τηλέφωνο και θα σου πει: “Μου κατέστρεψες τη ζωή, στρίγκλα!” και θα την καταριέται αυτή και τα μυαλά που κουβαλάει, ξεχνώντας προφανώς ότι η στρίγκλα κάποτε με αυτά τα μυαλά διάλεξε και τους ίδιους, ανάμεσα σε άλλους, γι αυτό να προσέχουμε τι λέμε.

Προφανώς υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες. Βλέπουν τελείως διαφορετικά τα πράγματα και οι αντιδράσεις τους στις καταστάσεις δεν είναι οι ίδιες.

ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ …. από ψυχολογική σκοπιά, οι γυναίκες είναι πολύ αναλυτικές, ενώ οι άντρες είναι πολύ συνοπτικοί. Οι γυναίκες βλέπουν σε κάθε σχέση κάτι μόνιμο και μοναδικό, ενώ εκείνοι σε κάθε σχέση βλέπουν κάτι εφήμερο και όσο αντέξει. Οι γυναίκες σκέφτονται πάρα πολύ, ενώ οι άντρες αποφασίζουν πολύ γρήγορα. Οι γυναίκες προσέχουν τη λεπτομέρεια ενώ εκείνοι βλέπουν τα χοντρά, βλέπουν το σύνολο. Εμείς δηλαδή θυμόμαστε τις επετείους, εκείνοι ενοχλούνται γιατί αυτά τα θεωρούν “χαζορομαντικά”.

ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΕΞ... Οι γυναίκες είναι πιο πιστές από τους άντρες γιατί είναι περισσότερο μονογαμικές, ενώ εκείνοι το παίζουν “κυνηγοί”. Οι γυναίκες είναι εξαιρετικά συναισθηματικές. Αν δεν είναι ερωτευμένες δεν μπορούν να αποδώσουν στο σεξ, ενώ εκείνοι το θεωρούν βιολογική λειτουργία. Οι γυναίκες είναι πολύ ρομαντικές, ενώ εκείνοι είναι πολύ ρεαλιστές.

ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ... Τους άντρες τους ενδιαφέρει πολύ η επαγγελματική τους αποκατάσταση, ενώ τις γυναίκες πολύ περισσότερο το να κάνουν οικογένεια και να είναι ευτυχισμένες στην οικογένειά τους. Τους άντρες τους ενδιαφέρει περισσότερο το οικονομικό, η σταθερότητα, η ανέλιξη, ενώ τις γυναίκες πολύ περισσότερο η ψυχή και το συναίσθημα.

Όπως καταλάβατε, το ότι ξέχασε την επέτειό σας δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπάει. Σημαίνει απλά ότι είναι... άντρας, ότι έτσι είναι η φύση του. Εσύ όμως είσαι γυναίκα και θέλεις ρομαντισμό. Σου αρέσουν τα κεράκια, τα λουλούδια και να είναι όλα όμορφα και ρομαντικά γύρω σου. Εκείνος όμως είναι πιο χύμα. Δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο εκτός αν θέλει να σε δει χαρούμενη. Τότε ναι... Θα σου στολίσει το δωμάτιο με κεράκια και θα σου βάλει ροδοπέταλα στο κρεβάτι... Και τότε θα σκεφτείς εσύ: “Αχ, τι ρομαντικός που είναι!”. Η αντρική φύση λέει ότι γενικά δεν είναι. Άρα, έγινε για χάρη σου. Αχ, δεν είναι τέλειο;

Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο να τρομοκρατήσεις έναν άντρα, έτσι; Αρκεί να τον ρωτήσεις αν θυμάται τι μέρα είναι σήμερα.

10 Κι ερχόμαστε τώρα να δούμε ένα καυτό θέμα, που έχει σχέση με το σήμερα. Τελικά το φλερτ στο facebook είναι απιστία; Καθόσαστε και βλέπετε ταινία στο σπίτι του... και τον παίρνει ο ύπνος. Κι εσύ βαριέσαι. Τι να κάνεις... τι να κάνεις; Κάθεσαι στον υπολογιστή του, για να περάσει η ώρα. Και καθώς είσαι στο chat του Facebook, κοιτάς τις συνομιλίες του με άλλους και ξαφνικά σου 'ρχεται το εγκεφαλικό. Ερωτικό παιχνιδάκι με μια “φίλη” του. Διαβάζεις τους διαλόγους. Σοκάρεσαι. Σου κόβεται η άνασα. Βάζεις τα κλάματα. Δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις. Γεμίζουν το μυαλό σου πολλές σκέψεις. Με απάτησε; Αυτός ο διάλογος που βλέπεις μπροστά σου είναι απιστία; Και τί έγινε παρακάτω; Έγινε κάτι παρακάτω; Συναντήθηκαν; Με πόσες άλλες το έχει κάνει; Γιατί; Γιατί το έκανε αυτό; Κλαις, κλαις και βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο. Τελικά είναι απιστία;

Φυσικά και είναι απιστία. Επειδή η επικοινωνία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά και το φλερτ γίνεται ηλεκτρονικά, δεν αλλάζει κάτι. Και πολλές φορές γίνεται και σεξ ηλεκτρονικά. Δεν γίνεται να πω ότι επειδή φλερτάρει στο facebook θα του δώσω συγχωροχάρτι και θα πω “εντάξει δεν έγινε τίποτα”. Έγινε και παραέγινε... Και θα πρέπει να σου είναι πιστός με κάθε τρόπο. Όχι μόνο στο τηλέφωνο ή να βγει με κάποια, αλλά και ηλεκτρονικά. Για να μην πω και με την σκέψη ακόμα. Και σε τρώει μέρα με τη μέρα το σαράκι. Γιατί; Τι είχε αυτή που δεν είχα εγώ; Γιατί; Αφού δεν ήταν ωραία. Γιατί; Αυτό το αναπάντητο γιατί...

Το κάνει γιατί θέλει να επιβεβαιωθεί και μάλιστα με ασφαλή κατά κάποιο τρόπο διαδικασία διότι μέσω του facebook μπορεί να “πουλήσει” τον εαυτό του και να τον παρουσιάσει όπως θέλει. Θέλει να “πετύχει” φλερτάκι και να θεωρήσει και στη συνέχεια ότι δεν ήταν και τίποτα: “εντάξει, και τι έγινε; Μήπως το έκανε έτσι για να διασκεδάσει; Μήπως... Προσπαθείς να βρεις διάφορες δικαιολογίες μέσα σου για να το ξεπεράσεις.

Η απάντηση είναι απλή, αρκεί να σκεφτεί μόνο κανείς, αν εσείς το κάνατε αυτό θα του άρεσε; Με το να φλερτάρεις δείχνεις είτε ότι απαξιώνεις τον άλλον είτε ότι ψάχνεσαι κι αλλού. Και άντε το συγχωρείς... Κι αν το ξανακάνει; Η εμπιστοσύνη χάνεται. Μετά πως θα τον ξαναεμπιστευτείς; Θα είσαι συνέχεια με το φόβο μήπως το κάνει πάλι. Πώς θα πειστείς Άντε και το έκανες. Άντε και τα είπατε. Τα βρήκατε. Σε καλύψανε οι απαντήσεις του. Έδειξε ότι σε κατάλαβε, παραδέχτηκε το λάθος του, υποσχέθηκε ότι δεν θα το ξανακάνει. Εσύ όμως εξακολουθείς να φοβάσαι. Ζηλεύεις. Παράλογο; Όχι. Σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι παράλογη η ζήλια. Αν όμως σταματήσει να κάνει πράγματα τα οποία σε κάνουν να ζηλεύεις, τότε δεν θα έχεις κι εσύ ζήλια.

Η αλήθεια είναι ότι το ίντερνετ έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο τα ζευγάρια αλληλεπιδρούν. Η δυνατότητα της πρόσβασης σε ένα πλήθος δραστηριοτήτων και ένα πλήθος ανθρώπων με το πάτημα ενός κουμπιού έχει ως συνέπεια την ανάπτυξη σχέσεων που βασίζονται στην έντονη χρήση της φαντασίωσης και στην βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας.

Πρόκληση, ωστόσο, αποτελεί η αναγνώριση της παθολογικής συμπεριφοράς και ειδικότερα του διαχωρισμού της απιστίας από τον εθισμό στο ίντερνετ και στο τηλεοπτικό σεξ. Είναι τελείως άλλο πράγμα το φλερτ και το παιχνίδι στο τσατ και τελείως άλλο πράγμα ο εθισμός στο σεξ μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης. Μπορεί δηλαδή υπό περιστάσεις να εξελιχθεί σε εμμονική, παθολογική κατάσταση, με σοβαρές επιπλοκές σε ότι αφορά την προσωπικότητα. Είναι τρομερό πρόβλημα όταν χρειάζεται κάποιος να χρησιμοποιεί την φαντασίωση ως μέσο επίλυσης των προβλημάτων του.

Μιλάμε βέβαια για τον διαδικτυακό και τηλεοπτικό εθισμό σε πορνογραφικό υλικό και φαίνεται, λένε οι ειδικοί, να αντιστοιχεί στον εθισμό που προκαλείται από την συνήθεια του καπνίσματος και πιο συγκεκριμένα από την νικοτίνη.

Τελικά, καμία απόλαυση δεν είναι για χόρταση. Νομίζω πάντως τα παραλένε λίγο. Εγώ δεν πιστεύω ότι το σεξ στην οθόνη βλάπτει κανέναν, εκτός βέβαια και δεν προσέχεις και πέσεις από εκεί πάνω.

11 Τι οδηγεί το καθένα από τα 12 ζώδια στην απιστία; Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να ενδώσει στην πρόκληση ενός νέου έρωτα; Τι πρέπει να κάνεις, για να προφυλάξεις τη σχέση σου από την απιστία; H αστρολογία όπως πάντα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις και να βοηθήσει. Πάμε να ανακαλύψουμε ποιες είναι οι αιτίες που μπορεί η σχέση μας να δεχτεί το πλήγμα της απιστίας αλλά και τι πρέπει να κάνουμε για να το αποφύγουμε και κυρίως, το σημαντικότερο, πως αντιδρούμε το κάθε ζώδιο στην απιστία.

ΚΡΙΟΣ Το «μικρόβιο» της απιστίας θα εισχωρήσει στον ατίθασο Κριό, όταν νιώσει ότι η δέσμευση τον καταπιέζει, καθώς και όταν αισθάνεται ότι έχει «δεδομένο» το ταίρι του και ότι δεν παίρνει την επιβεβαίωση που θα ήθελε. Η επιβεβαίωση για τον Κριό, είναι να κυνηγά το δύσκολο θήραμα… Ένας Κριός λοιπόν, μπορεί εντελώς βιαστικά και παρορμητικά να γοητευτεί και να ενδώσει σε έναν παράνομο έρωτα, ο οποίος θα διαρκέσει πολύ λίγο και είναι βέβαιο ότι πολύ γρήγορα θα το μετανιώσει κιόλας.

Αντίστοιχα το Κριάρι δεν μπορεί να πιστέψει ότι το ταίρι του θα γοητευτεί από κάποιον άλλον άνθρωπο. Διαθέτει πολύ μεγάλη σιγουριά για το άτομό του και η πρώτη αντίδράσή του όταν αντιλαμβάνεται ότι το ταίρι του δεν χαρακτηρίζεται από πίστη, είναι ο θυμός. Θίγεται ο εγωισμός του και πληγώνεται. Θα πετάξει όλα σας τα προσωπικά αντικείμενα και ρούχα και θα χαλάσει το αυτοκίνητο ή ότι αγαπάτε. Θα χακάρει το λογαριασμό σας στο Facebook και θα σας ξεφτιλίσει σε όλο το διαδίκτυο.

ΤΑΥΡΟΣ Ένας Ταύρος δύσκολα θα πέσει στην παγίδα της «απιστίας», γιατί πολύ απλά είναι λάτρης της σταθερότητας! Όταν είναι σε μία σχέση, δεν έχει μάτια για κάτι άλλο και δεν αφήνει τα περιθώρια να τον προσεγγίσει κάποιο άλλο άτομο. Η μοναδική περίπτωση που θα οδηγηθεί ένας Ταύρος στην απιστία, είναι αν δεν νιώθει συναισθηματικά και σεξουαλικά πλήρης. Τότε γίνεται ευάλωτος συναισθηματικά και μπορεί να ενδώσει στον πειρασμό ενός νέου έρωτα. Στην περίπτωση που ενδώσει στον πειρασμό της απιστίας, ο Ταύρος θα έχει και το σθένος να πει το τελευταίο αντίο στη σχέση του!

Αντίστοιχα, δύσκολα μπορεί κάποιος να «ξεφύγει» από έναν Ταύρο και να τον ξεγελάσει. Ο ήρεμος και υπομονετικός Ταύρος, όταν διαπιστώσει ότι τα κερατάκια του αρχίζουν να μεγαλώνουν, γίνεται «μαινόμενος» Ταύρος, δεν θέλει καμία εξήγηση και δεν δίνει απολύτως καμία ευκαιρία. Είναι βέβαιο ότι αν τον εξαπατήσεις, εκτός ότι θα τον πληγώσεις, θα τον χάσεις οριστικά και αμετάκλητα από κοντά σου! Από εκδίκηση, υπάρχει σοβαρή περίπτωση να βάλει φαγουρόσκονη σε όλα τα ρούχα και τα εσώρουχά σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ Για τον Δίδυμο η απιστία είναι πολύ φυσιολογική, δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι το μεμπτό, ίσα-ίσα πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος -έστω και αν διατηρεί έναν δεσμό- είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει! Αν ο Δίδυμος λοιπόν ενδώσει σε μία απιστία, δεν σημαίνει ότι ο σύντροφός του έχει κάνει κάποιο λάθος ή δεν τον καλύπτει πια. Για να μην τον κακοχαρακτηρίσουμε όμως, η απιστία του Διδύμου είναι τις περισσότερες φορές με το μυαλό. Αυτό σημαίνει ότι ενώ διατηρεί έναν δεσμό, μπορεί να του βγει η επιθυμία να φλερτάρει και να παίξει με ένα νέο άτομο, μέσα από την επικοινωνία. Για να το αποφύγεις αυτό, αρκεί να φροντίσεις η σχέση σας να έχει εναλλαγές για να μην βαριέται!

Αν τώρα αντίστοιχα προκύψει κάποιο φλερτ ή ερωτική απιστία από το ταίρι του , όσο προοδευτικός και να είναι, θα συζητήσει μαζί σου τους λόγους της απιστίας και θα σου δώσει μία δεύτερη ευκαιρία όμως να έχεις τη βεβαιότητα ότι θα μπορεί να κάνει ακριβώς το ίδιο, έχοντας πλέον και την κατάλληλη δικαιολογία! Κατά τα άλλα, θα βάλει ιό στον υπολογιστή σας, θα ρίξει το κινητό σας στο νερό και μετά θα βγάλει «εφημερίδα» με ένα σωρό καθόλου κολακευτικά κουτσομπολιά για σας.

12 ΚΑΡΚΙΝΟΣ Ο Καρκίνος μπορεί να μην συγκαταλέγεται στα άπιστα ζώδια, όμως χαρακτηρίζεται από συναισθηματική κυκλοθυμία και αυτός είναι ο πιο σπουδαίος λόγος για τον οποίο μπορεί να παρασυρθεί σε μία απιστία! Αν βρίσκεται σε μία σχέση, που πλέον τα συναισθήματα έχουν φθαρεί και δεν εισπράττει την ζεστασιά, την τρυφερότητα και την εμπιστοσύνη, ο Καρκίνος θα γίνει συναισθηματικά ευάλωτος… Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, όταν η καρδιά του είναι πληγωμένη, μπορεί πολύ εύκολα να γοητευτεί από ένα νέο πρόσωπο και να θέλει να παρηγορηθεί σε μία νέα αγκαλιά… Ένας Καρκίνος δεν μπορεί να διατηρεί όμως παράλληλη σχέση, νιώθει τύψεις για αυτό, έτσι πολύ σύντομα θα προσπαθήσει να λύσει το κουβάρι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Φυσικά, μόνο προσωπικά και κατάκαρδα μπορεί να το πάρει ένας απατημένος Καρκίνος. Θα "πενθήσει" σιωπηλά, θα πονέσει βαθιά και όλη αυτή η κατάσταση θα σταθεί αφορμή για να περάσει μια νέα κρίση ταυτότητας και επαναπροσδιορισμού στη ζωή του. Όταν ο Καρκίνος βεβαιωθεί ότι το ταίρι του δεν συμπεριφέρεται τίμια απέναντί του, πληγώνεται και κλείνεται στον εαυτό του! Δεν ξεχνά και δεν ξεπερνά εύκολα. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γυρίσει σελίδα και να συγχωρέσει. Θα πάρει τηλέφωνο τη μητέρα σας και θα αρχίσει να της λέει τι κάνατε, πόσο υπέφερε και ενδεχομένως να τα ακούσει κι αυτή στο τέλος με τέτοιο παιδί – ντροπή που μεγάλωσε. Ακόμα κι όταν ο έρωτας έχει πεθάνει, ο Καρκίνος θα επιμένει να του κάνει τεχνητή αναπνοή.

ΛΕΩΝ Ο Λέοντας θέλει με κάθε τρόπο να επιβεβαιώνει το «εγώ» του, θέλει να αρέσει και όλα τα μάτια να είναι στραμμένα πάνω του… Δεν είναι άπιστο ζώδιο, δεν το συνηθίζει να «κερατώνει», όμως μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή του να ενδώσει στον πειρασμό του παράνομου έρωτα, συνήθως όταν ο σύντροφός του έχει γίνει ψυχρός και απόμακρος απέναντί του! Αν η σπίθα του ενθουσιασμού, του θαυμασμού και του σεβασμού, σβήσει… τότε μόνο ο Λέων θα κολακευτεί από το φλερτ ενός νέου έρωτα και μπορεί να ενδώσει! Για να απατήσει ένας Λέοντας λοιπόν, είναι φανερό ότι κάτι δεν τον καλύπτει στον ερωτικό του δεσμό.

«Ακόμα και να με απατήσει, κακό του κεφαλιού του θα κάνει...εξάλλου δεν πρόκειται να βρει καλύτερο σύντροφο από εμένα», σκέφτεται αντίστοιχα το περήφανο Λιονταράκι. Πιστεύει ότι κανείς δεν είναι καλύτερος από αυτόν αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν ζηλεύει! Νοιώθει πως θίγεται η αξιοπρέπειά του, προσβάλλεται, απογοητεύεται και ρίχνει «μαύρη πέτρα» πίσω του αν αντιληφθεί απιστία. Το λιονταράκι θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή, όταν θα είστε σε πολύ κόσμο και θα σας ταπεινώσει δημόσια! Μετά θα αποχωρήσει με το κεφάλι ψηλά, αφήνοντας σας έρμαιο στα κακεντρεχή σχόλια.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ Δεν είναι εύκολο για έναν Παρθένο να απατήσει τον σύντροφό του, είναι πολύ ενάντια στην απιστία και φυσικά, δεν μπορεί να ενδώσει εύκολα σε έναν παράνομο έρωτα, έστω και αν έχει γοητευτεί! Αν ο Παρθένος διατηρεί μία σχέση που δεν τον καλύπτει, τότε μέσα του υπάρχει η σκέψη ότι αυτή η σχέση πρέπει να λάβει τέλος… Στην περίπτωση λοιπόν που έχει πάρει την απόφαση ότι η σχέση που διατηρεί πρέπει να λήξει, απλά δεν το έχει κάνει ακόμα πράξη… τότε είναι που μπορεί να πέσει στα δίχτυα ενός νέου έρωτα. Σύντομα όμως θα φροντίσει να διαλευκάνει το κλίμα και να πάρει μία τελική απόφαση.

Το παρθενάκι αν καταλάβει ότι φτάσατε στην απιστία, θα καταλήξει ότι δεν αξίζατε και θα σκίσει ό τι σημειώσεις ή έγγραφα φυλούσατε, κάνοντας τα συρτάρια σας μπάχαλο.

ΖΥΓΟΣ Την απιστία την έχει στο τσεπάκι του ένας Ζυγός, αφού είναι δεδομένο ότι σε κάποια περίοδο της ζωής του θα μπλεχτεί στα δίχτυα ενός παράνομου έρωτα, είτε θα γίνει το τρίτο πρόσωπο σε μία σχέση! Γενικά, ένας Ζυγός έχει πρόβλημα με την μοναξιά, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να μείνει δίχως ερωτικό σύντροφο. Για το λόγο αυτό, όταν είναι σε μία φθαρμένη σχέση, αρχίζει το μάτι του να παίζει, προκειμένου να βρει το νέο του ταίρι που θα αντικαταστήσει την παλιά του σχέση! Επειδή είναι ερωτιάρης, λατρεύει το φλερτ και μπορεί να μπλεχτεί εύκολα, ακόμα και αν η σταθερή του σχέση είναι για αυτόν πολύ σημαντική!

Ο Ζυγός είναι από τους ανθρώπους που όταν αντιληφθεί ότι το ταίρι του λοξοδρομεί από τη σχέση, δεν θα πει κουβέντα. Θα φροντίσει να κάνει μεγάλες αλλαγές στην εμφάνισή του – προκειμένου να ξεσηκώσει και να ανάψει και πάλι τη φλόγα του πάθους - και θα φροντίσει να κερδίσει και πάλι το χαμένο έδαφος! Ωστόσο αν οι προσπάθειές του πέσουν στο βρόντο, μην παραξενευτείς αν ξεκινήσει και αυτός να στα «φοράει»!

13 ΣΚΟΡΠΙΟΣ Ο Σκορπιός παρόλο που όταν είναι ικανοποιημένος από έναν ερωτικό δεσμό, δίνεται ολοκληρωτικά και παθιάζεται με τον σύντροφό του, θα του μπει η ιδέα της απιστίας, όταν σεξουαλικά δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένος. Ο Σκορπιός δεν μπορεί να συγκρατήσει τις ερωτικές του ορμές και, αν νιώσει έντονη σεξουαλική έλξη από ένα άλλο άτομο, είναι δεδομένο ότι θα θελήσει να απολαύσει την σαρκική επαφή και μάλιστα θα έχει και τον τρόπο να κρύψει πολύ καλά το μυστικό του! Ένας Σκορπιός λοιπόν μπορεί να σε κερατώσει και να μην το πάρεις και χαμπάρι! Αν θέλεις να τον συγκρατήσεις, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διατηρείς φλογερή την σεξουαλική σας ζωή.

Αντίστοιχα, την ώρα που μπορεί να έχεις μπει στο μπάνιο, θα «αρπάξει» διακριτικά το κινητό σου και θα αρχίσει να «ψαχουλεύει» τη λίστα επαφών σου, τις τελευταίες εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις σου, αλλά και τα μηνύματα που έχεις λάβει. Ο Σκορπιός από τη φύση του υποψιάζεται τους πάντες και τα πάντα και η απιστία είναι ο χειρότερος εφιάλτης του και γι αυτό παριστάνει τον «ντετέκτιβ» και χωρίς καν να το καταλάβεις, μαθαίνει τα πάντα για τις κινήσεις σου. Πώς θα αντιδράσει; Δεν θα μιλήσει και η συμπεριφορά του δεν θα αλλάξει. Θα σας κοιτάξει, θα σας ξανακοιτάξει και μετά θα φύγει. Καλά θα κάνετε κι εσείς αν θέλετε να επιζήσετε να αλλάξετε διεύθυνση, στοιχεία, μην πούμε και χώρα.

ΤΟΞΟΤΗΣ Είναι γνωστό ότι ο Τοξότης είναι λάτρης του ερωτικού παιχνιδιού, του αρέσουν τα δύσκολα και θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε «συλλέκτη εμπειριών»! Δεν υπάρχει περίπτωση λοιπόν, σε κάποια φάση της ζωής του, να μην θελήσει να ζήσει την εμπειρία του παράνομου, του κρυφού έρωτα! Η επιθυμία για ρίσκο, αλλά και η ανάγκη του να νιώσει ελεύθερος, είναι οι βασικές αιτίες που θα οδηγήσουν τον Τοξότη στην απιστία! Για να την αποφύγεις λοιπόν, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να τον εξιτάρεις, να του αφήνεις τις ελευθερίες του και να κρατάς αντιστάσεις στα θέλω του, προκειμένου να αισθάνεται συνέχεια ότι πρέπει να σε διεκδικεί!

Αντίστοιχα στην απιστία από το ταίρι του είναι ο πιο χαλαρός. Σιγά μην κάτσει να σκάσει. Έστω κι έτσι όμως μπορεί μεν να μην σου δείξει τη ζήλια του, ωστόσο μέσα του θα τον «τρώει». Θα σου ζητήσει εξηγήσεις, για ποιο λόγο οδηγήθηκες στην απιστία και μετά θα φύγει και δεν πρόκειται ούτε να σας πει τίποτα ούτε και να κοιτάξει πίσω του ξανά. Απλά δεν υπάρχετε.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ Ο Αιγόκερως δεν απατά! Ο Αιγόκερως θα πιέσει πολύ τον εαυτό του να κάνει αυτό που πρέπει, το σωστό, αυτό που του εγκρίνει η λογική … Όμως όλα αυτά συμβαίνουν μέχρι να κάνει την επανάστασή του! Περιορίζοντας τον εαυτό του, στερείται τη χαρά και τον αυθορμητισμό, μέχρι να βρεθεί μπροστά του ένας πειρασμός, που θα τον κάνει να πει: «Τώρα έφτασε η στιγμή να σκεφτώ μόνο την πάρτη μου»! Για να μην σε απατήσει ο Αιγόκερως, αρκεί να είσαι δίπλα του σαν βράχος, να τον στηρίζεις και να τον κάνεις να διασκεδάζει σαν να είναι μικρό παιδί, είναι κάτι που το έχει ανάγκη!

Τον Αιγόκερω κανείς δεν μπορεί να τον ξεγελάσει, γιατί διαθέτει τετράγωνη λογική και αντιμετωπίζει τα ζητήματα σχέσεων με τρόπο ψυχρό, απόλυτο! Η απιστία τον εξοργίζει και αυτό γιατί δεν θέλει για τίποτα να ντροπιαστεί στο κοινωνικό του περιβάλλον! Αν κάνεις το λάθος και τον απατήσεις, τότε να ξέρεις ότι είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις και πάλι την εμπιστοσύνη του και φυσικά δεν θα ριψοκινδυνέψει τον ίδιο εξευτελισμό, γιατί για τον Αιγόκερω η απιστία είναι εξευτελισμός ! Θα προσποιηθεί ότι είναι καλά. Μετά θα πιάσει όλους τους φίλους του και θα τους πει ότι χωρίσατε γιατί έπρεπε να πάτε στο εξωτερικό για μια φοβερή δουλειά και δεν μπορούσε να σας εμποδίσει.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ Κανείς δεν είναι κανενός! Αυτή είναι η άποψη του Υδροχόου, ο οποίος δηλώνει εξ αρχής ότι δεν μπορεί να αντισταθεί στον παράνομο έρωτα, πολύ απλά γιατί δεν τον θεωρεί παράνομο! Ο εκρηκτικός και απρόβλεπτος Υδροχόος, μπορεί να περάσει μεγάλες περιόδους μονογαμίας, μπορεί επίσης όμως να περάσει μία φάση της ζωής του, που θα απιστεί αλύπητα, επειδή θέλει να ζήσει νέες εμπειρίες και δεν νιώθει ότι είναι έτοιμος για μία ουσιαστική δέσμευση! Η απιστία λοιπόν, για τον Υδροχόο δεν προκύπτει αναγκαστικά εξαιτίας των δυσάρεστων συμβάντων σε μία σχέση.

Αντίστοιχα ενδέχεται να μην αντιληφθεί γρήγορα ότι το ταίρι του, έχει «κρυφή» ζωή, γιατί δεν θα το ψάξει, επειδή δεν διαθέτει κτητικό χαρακτήρα. Ωστόσο αν διαπιστώσει κάτι τέτοιο, αυτό που θα τον πληγώσει δεν θα είναι η υπόγεια πράξη του συντρόφου του, αλλά ότι δεν έκατσε πρώτα να συζητήσει το συμβάν αυτό μαζί του! Οι ερωτικές του σχέσεις στηρίζονται στη φιλία, γι αυτό και θέλει το ταίρι του αν παρασυρθεί σε απιστία, να είναι ο πρώτος που θα το μάθει! Αν δεν καταφέρει να ξεχάσει αυτό το συμβάν, τότε θα σας στείλει περί τα 60 μηνύματα στο κινητό και άλλα τόσα mail και μετά θα σας μπλοκάρει από παντού.

ΙΧΘΕΙΣ Ο Ιχθύς, παρόλο που μπορεί να είναι απόλυτα δοσμένος σε έναν έρωτα και να σου δώσει την εντύπωση πως ζείτε μαζί την μοναδική, μεγάλη αγάπη της ζωής σας… κάτι ξαφνικά θα γίνει και θα ενδώσει στον πειρασμό της απιστίας. Ερωτεύεται εύκολα, ωραιοποιεί τα πράγματα στο μυαλό του, φαντασιώνεται το τέλειο και το ιδανικό και δεν έχει αντιστάσεις στις προκλήσεις! Το επίμονο φλερτ και τα κολακευτικά σχόλια που μπορεί να δεχτεί από ένα νέο πρόσωπο, θα τον κάνουν να ξεφύγει και, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν θα μπορέσεις ούτε να τον συγκρατήσεις ούτε να τον πιάσεις στα πράσα, όταν θα θελήσει να απιστήσει… Ξεγλιστράει σαν χέλι!

Οι αντιδράσεις του σε αντίστοιχη περίπτωση απιστίας είναι δραματικές: κλαιει, οδύρεται και τον πιάνουν τόσο έντονες ανασφάλειες, που τίποτα δεν μπορεί να τον ηρεμήσει, ενώ τις περισσότερες φορές ρίχνει το φταίξιμο στον ίδιο του τον εαυτό. Αφού μείνει να κοιτάει το ταβάνι γύρω στις δύο μέρες προσπαθώντας να καταλάβει τι πήγε στραβά, θα βάλει φωτιά στο σπίτι σας. Μετά θα πείσει τον εαυτό του ότι το φαντάστηκε και θα το ξεχάσει. Ωραίος!

14 Νομίζω Σπίρτα μου το εξαντλήσαμε το θέμα μας σήμερα, δεν ξέρω για τα συμπεράσματα σας. Αν ρωτάτε για το κεραμιδόγατο εδώ, αυτό που κρατάω είναι, ότι ο χωρισμός είναι σκληρός, τελεία. Για μένα δεν έχει σημασία, αν το τρίτο πρόσωπο μπήκε στη μέση κατά την διάρκεια της σχέσης ή μετά. Μικρή διαφορά μου κάνει. Για μένα, μια σχέση με την απιστία μπαίνει αυτόματα σε κατάσταση αμφισβήτησης, ότι κάτι δηλαδή δεν πάει καλά. Τι με νοιάζει, αν έγινε πριν, αν έγινε μετά, αν ήταν κρυφό και φανερώθηκε, αν πήγε με κάποια όσο είμαστε μαζί ή αφού χωρίσαμε; Να σας πω και κάτι; Και μόνη η προσπάθεια να την κρύψει κάποιος την απιστία, αυτό για μένα σημαίνει ότι η σχέση δεν έχει πεθάνει και ότι ενδεχομένως υπάρχει ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές να την κρατήσουν. Αυτό κρατάω.

Το πρόβλημα για μένα έγκειται στο εντελώς αντίθετο, δηλαδή στο να έλθει ο άλλος να σου πει «λυπάμαι πολύ, δεν πάει άλλο, φεύγω». Αυτό να μου πει κάποιος πως το διαχειρίζεσαι. Ναι, εντάξει, η απιστία σε κλονίζει, πληγώνει το εγώ σου, σου χαλάει την αυτοεικόνα σου, κλονίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, σε κάνει να αναρωτιέσαι. Όλα αυτά μαζί όμως, αν συνεξεταστούν και αν φανεί ότι η σχέση σου δίνει ακόμα πράγματα που χρειάζεσαι, εεε, άστο να το πάρει το ποτάμι και κοίταξε να δεις από δω και πέρα τι κάνεις και πως πορεύεσαι. Δεν είναι αρκετό ένα μεμονωμένο περιστατικό, όταν βέβαια είναι μεμονωμένο, για να διαγράψεις έναν άνθρωπο από την ζωή σου. Αυτό νομίζω.

Ξέρω, χρειάζεται δύναμη για να κάνεις αυτοκριτική και να αναγνωρίσεις τον βαθμό ευθύνης σου, που οδήγησε τον άλλον στην απιστία και ξέρω επίσης ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που δεν έχεις καθόλου ευθύνη. Αλλά έστω κι έτσι, πρέπει να βρεις το κουράγιο να δεχτείς, ότι ο σύντροφος σου είχε την ανάγκη της αυτοεπιβεβαίωσης μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη ζωή του. Θέλει κότσια για να το κάνεις, καμιά αμφιβολία, αλλά αυτό είναι.

Και θα τελειώσω με μια τελευταία υποσημείωση για τους νέους: Παιδιά, πάρτε το απόφαση, οι γονείς σας δεν έκαναν σεξ μόνο για να κάνουν εσάς. Συμφιλιωθείτε με την ιδέα και Deal with it! Και σεβασμός στους γονείς, ναι; … εγαμήθησαν για να σας κάνουν.

15 Σπίρτα μου, δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά ο χρόνος μας τελείωσε και φτάσαμε στο τέλος της σημερινής μας εκπομπής. Ραντεβού την άλλη Παρασκευή στις 7 το βράδυ. Όσοι δεν πρόλαβαν την σημερινή εκπομπή ή όσοι θέλουν να κάνουν μια γρήγορη επανάληψη των όσων είπαμε, η εκπομπή σερβίρεται με τον πρώτο πρωινό καφέ, αύριο Σάββατο στις 10 το πρωί αχάραγα. Εσείς να φέρετε μόνο το κέικ. Θυμίζω, ότι όλες σας οι αγαπημένες εκπομπές στο spirto web radio είναι πλέον διαθέσιμες τα πρωινά σε επανάληψη, 10 το πρωί με 2 το μεσημέρι. Το spirto web radio και οι παραγωγοί του, σας κρατάνε πλέον συντροφιά 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα non-stop. Μια καληνύχτα από μένα.






Comments


DON'T MESS WITH CATS - THEY ARE LIONS IN DISGUISE
Live On Air: κάθε Παρασκευή στις 7 το βράδυ
On Replay: Σάββατο πρωί στις 10, αχάραγα με τον πρώτο καφέ. Bring the cake!
Όλες οι αναρτήσεις και το περιεχόμενο εδώ, γρατζουνίστηκαν responsibly από το * Κεραμιδόγατο
Όσοι δεν πρόλαβαν τις ζωντανές εκπομπές, οι εκπομπές διατίθενται στο Mixcloud, σε πακέτο για το σπίτι ;-)


Forget Me Not - Ακολουθήστε το Κεραμιδόγατο:


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ