Read My Lips!! Not My Shirt! My Lips!!! 13.04.2018 - Siblings - The You In Me


Siblings - The You In Me

Περιεχόμενα
  1. Προοίμιο
  2. The Big Brothers and Big Sisters of America
  3. Το προσωπικό παράδειγμα
  4. Το να έχεις αδελφές σε βοηθά να γίνεις καλύτερος
  5. Μια αδερφή είναι μια ώθηση, για την ψυχική υγεία
  6. ... και μας κάνει πιο συμπονετικούς
  7. Μια αδερφή μας βοηθά να ακονίσουμε αυτές τις διαπροσωπικές δεξιότητες
  8. ... καθώς και να ακονίσουμε τις επικοινωνιακές δεξιότητές μας
  9. Μια αδελφή μας διδάσκει να είμαστε ανεξάρτητοι και φιλόδοξοι
  10. ... και πώς να επέρχεται ισορροπία
  11. The You In Me - Ένα παράδοξο της Φύσης
  12. Ο Χιμαιρισμός
  13. In memory of
  14. Αποφώνηση


Προοίμιο


Αγαπημένα Spirta, καλώς σας βρίσκω! Λέω καλώς σας βρίσκω, γιατί πάει αρκετός καιρός που δεν τα είπαμε. Λίγο το Πάσχα, λίγο από δω, λίγο από κει, χαθήκαμε! Αλλά όχι, υπερβάλλω! Χανόμαστε εμείς; Κάνω εγώ χωρίς εσάς κι εσείς χωρίς εμένα;

Είδατε τι όμορφα σας το έφερα, ε; Από δω το είχα, από κει το είχα, κατέληξα ότι δεν κάνετε χωρίς εμένα και χωρίς καν να σας ρωτήσω!

Δεν ρωτάω πως περάσατε το Πάσχα, γιατί ξέρω. Περάσατε υπέροχα! Έλληνες είμαστε! Ξέρουμε να περνάμε καλά, ακόμα κι αν υπάρχουν λόγοι για να μην. Δεν είναι να απορεί κανείς, που στα ρεμπέτικα, μαζί με τα ερωτικά, τα χασικλίδικα και της φυλακής, υπάρχει ειδική κατηγορία, που περιλαμβάνει τα τραγούδια του Χάρου και του Άδη! Μόνο εμείς!

Εγώ, αναποφάσιστη μέχρι τελευταία στιγμή για το θέμα αυτής της εκπομπής, ήμουνα μεταξύ του νιαουρίζω επαίσχυντα και του πέφτω στα βαθειά νερά, χωρίς σωσίβιο. Λίγο κάπως μπούχτησα με τα βαθυστόχαστα των εβδομάδων που προηγήθηκαν και ήθελα το σημερινό θέμα να είναι κάτι ελαφρύ και εύπεπτο. Τα κατάφερα; Δεν ξέρω, εσείς θα μου πείτε.

Η αλήθεια είναι, ότι με άφθονο χρόνο στη διάθεση μου, με αφορμή τις μίνι διακοπές του Πάσχα, το έριξα πολύ στη μελέτη. Χόρτασα διάβασμα! Και ξέρετε πως πάει το πράγμα στο ίντερνετ. Ξεκινάς να διαβάσεις κάτι, ένα άρθρο ας πούμε και το ένα σε πάει στο άλλο. Είναι και η περιέργεια που σε τρώει, με τους τίτλους που βάζουν, που είναι όντως πολύ δελεαστικοί. Άλλη υπόθεση που μερικές φορές είναι και παραπλανητικοί. Άλλο σε αφήνουν να καταλάβεις και άλλο σου σερβίρουν, όταν πατήσεις κλικ και πας να διαβάσεις. Αλλά αυτούς ξέρω να τους περιποιούμαι καλά και το ίδιο ελπίζω να κάνετε κι εσείς.

Επίσης απεχθάνομαι το ανελέητο κλικ. Εντάξει παιδιά, το καταλάβαμε, πεθαίνετε για μερικά κλικ και ναι, το ξέρουμε, όσα περισσότερα τα κλικ, τόσο ανεβαίνει η κατάταξη στο Google, αλλά κάπου έλεος! Πας να διαβάσεις ένα άρθρο, πατήστε εδώ, λέει, για να διαβάσετε το άρθρο, λες και δεν πήγες εκεί, για να διαβάσεις το άρθρο, αλλά για να κάνεις κάτι άλλο, Κύριος είδε τι!

Και αφού πατάς, ξαναπατήστε σου λέει, γιατί δεν πατήσατε καλά την πρώτη φορά και το πράγμα δεν έχει τέλος, αλλά ούτε αρχή. Εγώ όμως προσέχω τις πηγές μου και το ίδιο ελπίζω να κάνετε κι εσείς, όπως είπα πριν. Δεν τα χαρίζω κείθε κακείθεν τα κλικ μου! Σέβομαι αυτούς που με σέβονται, όχι αυτούς που ασελγούν σε βάρος μου. Αποκλεισμός είναι η απάντηση. Unsubscribe επί τόπου, χωρίς δεύτερη κουβέντα! Δεν θα μου καταστρέψετε εσείς το feed μου, για να μαζέψετε τα κλικ σας!

Κανονικά, δεν ξέρω, δεν το έχω ψάξει, αλλά πιστεύω το Google να σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις report τα site εκείνα που παραπλανούν τον κόσμο ή κάνουν κατάχρηση των κλικ. Σίγουρα θα έχετε δει εκείνα τα site, που εμφανίζονται σαν blog και ελάτε να σας πω την προσωπική εμπειρία μου, πολύ εμπιστευτικά, πως αδυνάτισα μέσα σε μία νύχτα και πως ήμουνα πολύ δυστυχισμένη πριν και ο γάμος μου είχε καταστραφεί κλπ κλπ ενώ στην ουσία πουλάνε απλώς ένα προϊόν αδυνατίσματος.

Εντάξει, οι άνθρωποι το ψωμί τους παλεύουν να βγάλουν, καμιά αντίρρηση, αλλά υπάρχει και πρέπει να υπάρχει και μια δεοντολογία. Αλλιώς κινδυνεύει ο παγκόσμιος ιστός, αν ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Scam λέγονται αυτά. Όχι spam! Scam! Σκουπίδια δηλαδή. Απάτη! Εξαπάτηση με σκοπό το κέρδος!

Τέλος πάντων, μην σας πιάνω από τα μούτρα με την γκρίνια. Με αυτά και με κείνα, εγώ κατάφερα να διαβάσω. Και θα σας τα μεταφέρω εδώ αυτά που έμαθα διαβάζοντας. Τώρα θα μου πείτε, γιατί να σας τα μεταφέρω; Εσείς δεν μπορείτε να τα διαβάσετε μόνοι σας;
Ε, όχι! Δεν μπορείτε!

The Big Brothers and Big Sisters of America


Και όπως είναι λογικό, όπως συμβαίνει πάντα με το internet surfing, το ένα φέρνει το άλλο, γι αυτό και το λένε surfing. Το μάτι μου, και τα δύο δηλαδή, έπεσαν πάνω σε ένα άρθρο, που παρότρυνε τον κόσμο να συμμετάσχει σε ένα μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που σκοπό είχε να φέρει κοντά παιδιά, που είχαν ανάγκη την ενήλικη παρότρυνση.

Big Brothers Big Sisters of America λεγόταν ο οργανισμός, ο οποίος έχει μια ιστορία 114 ετών. Το πράγμα ξεκίνησε από ένα δικαστικό υπάλληλο το 1904, που βλέποντας νεαρά παιδιά να μπλέκουν με τον νόμο και την δικαιοσύνη, συνειδητοποίησε πόσα πολλά θα είχαν να ωφεληθούν από την συναναστροφή με ενηλίκους, που νοιάζονταν και που με κάποιο τρόπο θα αποτελούσαν για τα παιδιά αυτά το είδος του μοντέλου, το role-model που έλειπε από τη ζωή τους.

Όπως ήταν λογικό, το όλο concept με ενθουσίασε και ήθελα να μάθω περισσότερα. Σήμερα ο οργανισμός αυτός, βασισμένος στη φιλία ανάμεσα σε παιδιά σε εφηβικό και προεφηβικό στάδιο και ώριμους ενηλίκους, αλλά στην πλειοψηφία τους πολύ κοντά στην ηλικία τους, για να μπορεί να παίξει τον ρόλο ενός μεγάλου αδελφού ή μιας μεγάλης αδελφής, έχει απλώσει την δράση του σε 50 πολιτείες της Αμερικής και σε 12 χώρες.

Τα οφέλη από την σύμπραξη αυτή είναι πολλαπλά, με πρώτο και κύριο την αυτοπεποίθηση, το αίσθημα του αυτοσεβασμού, που χτίζεται μέσα στα παιδιά αυτά, τους little brothers little sisters και η πίστη τους που δυναμώνει, ότι μπορούν να βάζουν στόχους και να τους πετυχαίνουν.
Προσπαθώντας να ταιριάξουν μεταξύ τους ενήλικες μεγάλους αδελφούς, με μικρά αδέλφια, τα αποτελέσματα στον τομέα της μόρφωσης είναι επίσης εντυπωσιακά. Παιδιά με προβλήματα στο σχολείο, μορφώνονται και δηλώνουν τα ίδια, ότι η μόρφωση είναι ένας σημαντικός συντελεστής στην κοινωνική τους καταξίωση.

Όλο αυτό βασίζεται στην ιδέα, ότι ακόμα κι όταν οι γονείς είναι παρόντες, ένας γονιός, όσο καλός και να είναι, δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του έμπιστου, του αδελφού και να έχει στο παιδί του την επιρροή, που έχει ένας σχεδόν συνομήλικός του. Ένας μεγάλος αδελφός, που μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες, ένα περίπατο, ένα σινεμά, μια ώρα στο γυμναστήριο, κουβεντούλα, εκμυστηρεύσεις κλπ χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης ζωής με τον μικρό αδελφό, που μόνο ανάμεσα σε αδέλφια την βρίσκει κανείς συνήθως.

Το προσωπικό παράδειγμα


Όλο αυτό το concept Μεγάλου/Μικρού αδελφού, μου έφερε στο νου κάποιες φορές, που τα έβρισκα σκούρα με τα παιδιά μου και που ανέθετα ουσιαστικά την επίλυση του όποιου προβλήματος στ’ αδέλφια τους. Πίστευα και πιστεύω ακόμα και το πιστεύουν και άλλοι, όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω με το άρθρο αυτό, ότι τα παιδιά, στην εφηβεία τουλάχιστον, τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τους συνομήλικους τους, από τους γονείς τους.

Όσο κι αν ο γονιός είναι το κέντρο του κόσμου τους, όταν τα παιδιά είναι μικρά, άλλο τόσο τον απομυθοποιούν και τον απορρίπτουν, όταν μεγαλώνουν. Αυτό αλλάζει πάλι στην ενήλικη φάση τους, όπου συνήθως η σχέση γονιού/παιδιού αποκαθίσταται και συχνά πιο ενισχυμένη και πιο αγαπησιάρα, απ’ ότι ήταν πριν. Αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, ο κανόνας είναι να περνάει η σχέση αυτή, μέσα από μια φάση αμφισβήτησης, κάπου εκεί στα χρόνια της εφηβείας. Τη φάση του «Τι ξέρεις εσύ;», τη φάση του «Άσε μας!», του «Παράτα με!», του «Ξεφορτώσου με!» και του «Μη με πρήζεις!».

Όσοι έχουν παιδιά, είμαι σίγουρη ότι κάτι τους θυμίζουν όλα αυτά. Κι όσοι δεν έχουν, αλλά υπήρξαν οι ίδιοι παιδιά, δηλαδή όλοι, πάλι κάτι τους θυμίζουν. Τους θυμίζουν την δική τους φάση αμφισβήτησης. Όλοι το ζήσαμε αυτό, είναι κομμάτι της εξέλιξης μας και ο πρόδρομος της ενηλικίωσης μας.

Δεν είναι λίγες λοιπόν οι φορές, που όταν τα πράγματα στο σπίτι έφταναν σε αδιέξοδο, έκανα ένα βήμα πίσω και άφηνα την όποια διένεξη στα χέρια των παιδιών. Και πράγματι, με ένα τρόπο μαγικό, τα παιδιά έδειχναν να εκτιμούν περισσότερο την άποψη των αδελφών τους, από την δική μου. Βρες τα με τον αδελφό σου/με την αδελφή σου, ήταν η προσφιλής μου έκφραση, όταν το πράγμα με τις πατρικές/μητρικές παραινέσεις δεν οδηγούσε πουθενά. Και δούλευε! Πάντα!

Γιατί η σχέση ανάμεσα στ’ αδέλφια, όσες αντιθέσεις και αν υπάρχουν, όποιες κι αν είναι οι συγκρούσεις, φαίνεται να έχει μια δική της δυναμική, που όμοια της δεν υπάρχει. Θέλω να πω, ότι ακόμα κι όταν το παιδί έχει δικό του μπαϊράκι, ακόμα κι όταν έχει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις με τ’ αδέλφια του, πάλι στο βάθος – βάθος υπάρχει ένας βαθμός αλληλοεκτίμησης, βασισμένης έστω και μόνο στο γεγονός, ότι είναι κοντά ηλικιακά.

Μπορεί εμείς, σαν μεγάλοι, να πιστεύουν ότι δεν καταλαβαίνουμε ή ότι δεν ξέρουμε, όμως τα αδέλφια τους και καταλαβαίνουν και ξέρουν. Εντυπωσιακό και μαγικό. Και υπάρχει εξήγηση γι αυτό.

Το να έχεις αδελφές σε βοηθά να γίνεις καλύτερος


Και το πράγμα πήγε από μόνο του πια με την ανάγνωση. Το επόμενο άρθρο έλεγε, ότι είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά πλέον, πως το να έχεις αδελφές σε βοηθά να γίνεις καλύτερος. Αποδείχθηκε ότι μια αδελφή μπορεί να σε διδάξει πολλά για την επίλυση των συγκρούσεων, την ενσυναίσθηση και τον τρόπο με τον οποίο θα γαλουχήσεις με την σειρά σου άλλους.

Ναι, οι αδελφές μπορούν να σας χτυπάνε στα νεύρα το ένα λεπτό και να γίνονται ο καλύτερος φίλος σας το δεύτερο. Στο βάθος – βάθος όμως θα δείτε ότι παραμένετε μια αγαπημένη - έστω και εντελώς δυσλειτουργική - οικογένεια και θα διαπιστώσετε ότι έχετε μάθει πολλά για τον κόσμο, απλώς έχοντας μια αδελφή στη ζωή σας.

Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν πολλά αποδεδειγμένα οφέλη με τις αδελφές, όσο σκληρό μπορεί να είναι να το πιστέψεις όταν δανείζεται το αγαπημένο σου πουλόβερ για δέκατη φορά και το βάζει μετά στη θέση του άπλυτο.

"Σας βοηθούν να αναπτύξετε κοινωνικές δεξιότητες, όπως είναι η επικοινωνία, ο συμβιβασμός και οι διαπραγματεύσεις", λέει ο Alex Jensen, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οικογενειακής Ζωής στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και ο συγγραφέας της έρευνας για τις αδελφικές σχέσεις. "Ακόμη και οι αδελφικές συγκρούσεις, εάν είναι μικρές, μπορούν να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη." λέει.

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον καθηγητή, ιδιαίτερα στο σημείο που μιλάει για συμβιβασμό και διαπραγμάτευση. Αλήθεια, χωρίς αδελφές, χωρίς αδέλφια θα το επέκτεινα, δεν έχεις κανένα λόγο να μπεις σε διαδικασία συμβιβασμού και διαπραγμάτευσης.

Οι λόγοι για τους οποίους είναι φοβερό να έχουμε μια αδελφή, σύμφωνα με την επιστήμη:

Μια αδερφή είναι μια ώθηση, για την ψυχική υγεία


Χρειάζεστε βοήθεια να βγείτε από ένα μπλέξιμο; Καλέστε την αδερφή σας. Μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Οικογενειακής Ψυχολογίας έδειξε ότι η αδελφή μπορεί να ενισχύσει την ψυχική υγεία και την αυτοεκτίμησή. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Brigham Young University διαπίστωσαν ότι οι αδελφές βοηθούν στην προστασία των αδελφών τους από το αίσθημα της μοναξιάς, από το αίσθημα του να νιώθεις ότι δεν σε αγαπούν, από τις ενοχές και τo φόβο.

"Αυτό που γνωρίζουμε", λέει ο Jensen, " δείχνει ότι οι αδελφές παίζουν ρόλο στην προαγωγή της θετικής ψυχικής υγείας και αργότερα στη ζωή κάνουν συχνά περισσότερα για να διατηρήσουν τις οικογένειες σε επαφή μεταξύ τους, μετά την παρέλευση των γονιών".

... και μας κάνει πιο συμπονετικούς


Η ίδια μελέτη του Brigham Young University ανακάλυψε ότι η ύπαρξη μιας αδελφής μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ευγενικό, πιο δοτικό πρόσωπο και με το «δοτικό» δεν εννοούν μόνο την αγαπημένη σας μπλούζα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αδελφές προωθούν θετικές κοινωνικές συμπεριφορές όπως συμπόνια και αλτρουισμό όταν δείχνουν αγάπη. Οι δυνάμεις αυτών των αποτελεσμάτων δεν αναπαράγονται ούτε καν με αγάπη στις γονικές σχέσεις.

"Ακόμα κι αν υπάρχουν λίγες μάχες, εφ 'όσον υπάρχει αγάπη, θα κερδίσει", δήλωσε σε συνέντευξή της στο ABC News η εκ των συγγραφέων της μελέτης Laura Padilla-Walker, καθηγήτρια στο School of Family Life του BYU. "Όταν τα αδέλφια μπαίνουν σε ένα καυγά, αυτό σημαίνει ότι μαθαίνουν με αυτό να ρυθμίζουν τα συναισθήματα τους. Αυτή είναι μια σημαντική ικανότητα που θα τους χρειαστεί αργότερα στη ζωή. "

Μια αδερφή μας βοηθά να ακονίσουμε αυτές τις διαπροσωπικές δεξιότητες


Αποδεικνύεται ότι μια αδελφή θα μπορούσε να σας διδάξει πολλά για την επίλυση των συγκρούσεων, την ενσυναίσθηση και τον τρόπο με τον οποίο θα γαλουχήσετε μετά άλλους. Σύμφωνα με τον Jeffrey Kluger, συγγραφέα του The Sibling Effect, θα μπορούσατε να μάθετε πώς να χειρίζεστε σκληρές αντιπαραθέσεις ή κλιμακούμενες καταστάσεις αλληλεπιδρώντας με την μαχητική ή παθιασμένη μεγαλύτερη αδελφή σας. Από την άλλη πλευρά, ο Kluger λέει ότι η ύπαρξη ενός μικρότερου αδελφού που είναι ανασφαλής ή χρειάζεται καθοδήγηση, μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε πιο ενθουσιώδης και πιο ευαισθητοποιημένος απέναντι σε άλλους. Είναι διπλό δηλαδή το αποτέλεσμα.

... καθώς και να ακονίσουμε τις επικοινωνιακές δεξιότητές μας


Η έρευνα έχει βρει ότι οι αδελφοί που μεγάλωσαν με αδελφές είναι καλύτεροι στην επικοινωνία με τις γυναίκες από εκείνους που ήταν μοναχοπαίδια ή είχαν μόνο αδελφούς. Αυτό ισχύει και αντίστροφα.

"Η έρευνα δείχνει ότι η ύπαρξη ενός αδελφού που είναι διαφορετικού φύλου, μπορεί να αποβεί ένα σημαντικό όφελος στην εφηβεία", λέει ο Jensen Motherly. "Πολλά από αυτά τα αδέρφια έρχονται πιο κοντά κατά τη διάρκεια της εφηβείας, επειδή γίνονται ο ένας για τον άλλον μια καλή πηγή πληροφοριών για το αντίθετο φύλο."

Αυτό σε μια εποχή, που γνωρίζουμε ελάχιστα για το αντίθετο φύλο, ενώ το ενδιαφέρον μας γι αυτό αυξάνεται, μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο.

Μια αδελφή μας διδάσκει να είμαστε ανεξάρτητοι και φιλόδοξοι


Μια έρευνα του 2009 που διενήργησαν βρετανοί ψυχολόγοι αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν με τουλάχιστον μία αδελφή, ήταν πιο αποφασισμένοι και πιο ανεξάρτητοι από εκείνους που μεγάλωσαν με αδέρφια. Μιλώντας στο Daily Mail, ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Tony Cassidy του Πανεπιστημίου του Ulster, δήλωσε: «Είναι η εγγενής επιθυμία να θέλουμε να τα καταφέρουμε καλύτερα κάθε φορά και να αγωνιζόμαστε για στόχους. Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει κάτι στην οικογενειακή κατάσταση, που σχετίζεται με τον αριθμό των κοριτσιών, που οδηγεί σε μεγαλύτερη ενθάρρυνση τα παιδιά, για να πετύχουν και να είναι ανεξάρτητα».

... και πώς να επέρχεται ισορροπία


Η ίδια έρευνα του 2009, στην οποία συμμετείχαν 571 άτομα ηλικίας 17 έως 25 ετών, διαπίστωσε ότι οι αδελφές μπορούν να βοηθήσουν τα αδέλφια τους να φτάσουν στην εσωτερική ειρήνη. Συγκεκριμένα, άτομα με τουλάχιστον μία αδελφή ήταν καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσουν ζητήματα στη ζωή τους και είχαν λιγότερο άγχος. Με τη σειρά τους, ήταν πιο ευτυχισμένοι και πιο αισιόδοξοι από τους ομολόγους τους.

Γιατί όμως χρειάζονται αδελφές - όχι αδέλφια – για να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τέτοιες ισορροπίες; Όλα έχουν να κάνουν με την συναισθηματική έκφραση, δήλωσε ο Cassidy στο Daily Mail. Οι γυναίκες έχουν το ιδίωμα, αντίθετα από τους άντρες, να ανοίγουν πιο εύκολα "κανάλια επικοινωνίας και αυτό είναι θετικό, είπε. "Η συναισθηματική έκφραση είναι θεμελιώδους σημασίας για την καλή ψυχολογική υγεία και το να έχεις μια αδερφή, αυτή είναι το πρόσωπο που προωθεί την συναισθηματική έκφραση μέσα στην οικογένεια".

Εδώ θα προσθέσω και κάτι από την προσωπική μου εμπειρία. Σε μια συζήτηση με ένα ψυχολόγο, όταν παραπονέθηκα γιατί ο 16χρονος γιός μου δεν ήταν εκδηλωτικός και ανοιχτός στο να εκφράζεται και να μου μιλάει για το πώς αισθάνεται, η απάντηση του ψυχολόγου ήταν κατηγορηματική. «Αλλοίμονο αν ήταν το αγόρι ανοιχτό και έκανε εκμυστηρεύσεις στη μάνα! Τότε θα είχαμε πρόβλημα! Σοβαρό πρόβλημα!».

Τα συμπεράσματα δικά σας. Κάντε κορίτσια γιατί χανόμαστε!

The You In Me - Ένα παράδοξο της φύσης


Κι ερχόμαστε τώρα να δούμε τα παράδοξα της φύσης και πόσα δεν ξέρουμε και πόσα έχουμε να μάθουμε ακόμα. Κύτταρα ενός αδελφού, διαβάζω, μπορεί να υπάρχουν στο σώμα μας και να είναι ανιχνεύσιμα στο DNA μας, αλλά λίγα είναι γνωστά για το ρόλο που παίζει αυτό, ενώ παράλληλα η ανακάλυψη αυτή δημιουργεί πολύπλοκα ζητήματα ταυτότητας.

Θα έπρεπε να είναι μια συνηθισμένη δοκιμή πατρότητας. Στα τέλη του 2002, η Lydia Fairchild, μητέρα δύο και έγκυος με ένα τρίτο παιδί, υπέβαλε αίτηση στην πολιτεία της Ουάσινγκτον για βοήθεια κοινωνικής μέριμνας. Ο νόμος του κράτους στην περίπτωση της απαιτούσε ακρόαση στο δικαστήριο για να καθορίσει κατά πόσο ήταν επιλέξιμη για οικονομική στήριξη. Το κράτος απαίτησε επίσης μια δοκιμή πατρότητας, για να αποδείξει ότι ο Τάουντσεντ, ο σύντροφος της, ήταν ο πατέρας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Fairchild έλαβε κλήση από το τμήμα κοινωνικών υπηρεσιών. Οι υπάλληλοι εκεί θέλησαν να της μιλήσουν. Προσωπικά.

Όταν έφτασε εκεί, οι υπάλληλοι έκλεισαν την πόρτα. Η Fairchild αισθάνθηκε την εχθρότητα και λέει ότι την άρχισαν με περίεργες, επίμονες ερωτήσεις. Τέλος, αποκάλυψαν τον λόγο της ανάκρισης. Η δοκιμή DNA είχε επιβεβαιώσει τον Τάουνσεντ ως πατέρα. Ωστόσο, η ίδια εξέταση έκρινε ότι η Fairchild δεν είναι η μητέρα - και, όπως λέει, το κράτος δεν πίστευε πια ότι τα παιδιά ήταν πραγματικά δικά της.

Έκπληκτη η Fairchild, οδήγησε πίσω στο σπίτι και έσκαψε τα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών της, καθώς και φωτογραφίες της κατά τις προηγούμενες εγκυμοσύνες της. Κάλεσε τη μητέρα της και ξέσπασε σε κλάματα. Η πολιτεία εν τω μεταξύ είχε υποβάλει το DNA σε ένα δεύτερο εργαστήριο, το οποίο μέσα σε μερικές εβδομάδες επιβεβαίωσε τα αποτελέσματα από το πρώτο εργαστήριο.

Τα πράγματα μπερδεύτηκαν μετά από αυτό, καθώς μια υπόθεση δικαστηρίου ρουτίνας εξελίχθηκε σε μια δοκιμασία που αμφισβητούσε τη σχέση της Fairchild με τα παιδιά της. Οι εισαγγελείς δεν ήξεραν αν τα είχε υιοθετήσει ή ίσως ακόμη και απαγάγει τα παιδιά και η Fairchild φοβόταν ότι θα την κατήγγειλαν για απάτη. Φοβόταν επίσης ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες θα αφαιρούσαν τα παιδιά της και άρχισε να σκέπτεται τι θα έκανε για να τα κρύψει αν χρειαστεί, μην της τα πάρουν.

Το πράγμα στο σημείο αυτό άρχισε να γίνεται ανατριχιαστικό. Κινδύνευε να χάσει τα παιδιά της, γιατί δεν αποδεικνύοταν ότι ήταν δικά της.  Ο δικαστής στην υπόθεση βάσιζε τις ελπίδες του στην επικείμενη ημερομηνία τοκετού, για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, γιατί η Fairchild είπαμε ότι ήταν έγκυος. Ορίστηκε μάρτυρας λοιπόν, για να παρακολουθήσει τη γέννηση στην αίθουσα τοκετών, αλλά και για να παρακολουθήσει την αιμοληψία που έκαναν στο μωρό της για περισσότερες εξετάσεις.
Η Fairchild, ήδη σε απόγνωση, συμφώνησε σε όλα αυτά - αλλά … κρατηθείτε, το τεστ DNA απέτυχε για άλλη μια φορά. Το DNA της έδειξε ότι το μωρό που μόλις είχε γεννήσει παρουσία μαρτύρων, δεν ήταν δικό της.

Οι εισαγγελείς πάγωσαν. Ένας από αυτούς άρχισε να ψάχνει για την ιατρική βιβλιογραφία και βρήκε μια παρόμοια περίπτωση το 1998, στην οποία μια γυναίκα στη Βοστώνη που χρειάστηκε μεταμόσχευση νεφρού, και όπου αυτή και οι τρεις γιοί της είχαν υποβληθεί σε έλεγχο DNA για να βρουν έναν κατάλληλο δωρητή. Αντ 'αυτού, ανακάλυψαν ότι δεν μπορούσε να είναι η μητέρα των δύο από τα τρία παιδιά της. Γενετικά, φαινόταν τα δυο αγόρια της να είναι απόγονοι του συζύγου της και του αδελφού της, του θείου των αγοριών! Αν είναι ποτέ δυνατόν! Δύο άντρες να τεκνοποιήσουν!

Όμως αυτό έσωσε την υπόθεση της γυναίκας εκείνης. Εξέτασαν το DNA σε ένα οζίδιο του θυρεοειδούς που της είχαν αφαιρέσει χρόνια πριν και παραδόξως, το DNA του θυρεοειδούς ταίριαζε με το DNA και των τριών γιων. Από αυτό οι γιατροί συμπέραναν ότι η γυναίκα είχε μια σπάνια κατάσταση που ονομάζεται χιμαιρισμός και ήταν ένα γενετικό μίγμα δύο ανθρώπων με διαφορετικά κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, τα κύτταρα σε ορισμένους ιστούς (το δέρμα και το αίμα της) και σε άλλους ιστούς (ο θυρεοειδής και τα αναπαραγωγικά όργανα) είχαν διαφορετικό DNA.

Μετά από αυτή την αποκάλυψη, η Fairchild υπέβαλε περισσότερα κύτταρα για έλεγχο DNA, αλλά αυτή τη φορά από όλο το σώμα της, συμπεριλαμβανομένης και της μήτρας. Το σχέδιο λειτούργησε. Το τραχηλικό DNA της μήτρας βρέθηκε διαφορετικό από εκείνο στο δέρμα και στο αίμα, αλλά ταίριαζε απόλυτα με το DNA των παιδιών της. Όπως και η γυναίκα της Μασαχουσέτης, η Fairchild κηρύχθηκε και επίσημα χίμαιρα, και μετά από 16 μήνες νόμιμης κόλασης, τα παιδιά της ήταν επισήμως δικά της.

Ανατριχιάζω τώρα που το σκέφτομαι και μπαίνω στη θέση της.
Εφιαλτικό σενάριο, δεν συμφωνείτε;
Θα με ακούσετε πολλές φορές, παίρνοντας το έναυσμα από το κλασσικό που λέει ότι κανένας άνδρας δεν είναι 100% σίγουρος για την πατρότητα του παιδιού του, να αστειεύομαι και να λέω στα παιδιά μου, ότι δεν είναι δικά μου παιδιά και ότι με κάποια άλλη θα τα έκανε ο πατέρας τους, αλλά … ελάτε τώρα!

Να σοβαρευτούμε λίγο!

Ο Χιμαιρισμός


Ο χιμαιρισμός είναι ένα περίεργο θηρίο. Επιστημονικά, είναι η επιμονή κυττάρων από δύο (ή περισσότερα) άτομα σε ένα σώμα. Οι αριθμοί παραμένουν ασαφείς, αλλά οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι άνθρωποι είναι πιθανώς λίγο χιμαιρικοί, καθώς οι μητέρες και τα έμβρυα συνήθως ανταλλάσσουν κύτταρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέτοια χιμαιρικά κύτταρα μπορούν να εισβάλλουν σε όργανα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, και οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει σχέσεις μεταξύ χιμαιρισμού και αυτοάνοσων ασθενειών, στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον ιστό του. Πέρα από τα αυστηρά ιατρικά ζητήματα, ο χιμαιρισμός εγείρει και ψυχολογικά ερωτήματα σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού, την σεξουαλική ταυτότητα και την σύνδεση μητέρων-παιδιών.

Πολύ συχνότερα από τον μεγάλης κλίμακας χιμαιρικό, είναι ο μικροχημερισμός, ο χιμαιρισμός σε μια μικρή κλίμακα. Ο μικροχημερισμός μπορεί να προκύψει από μεταμοσχεύσεις μυελού οστών, κακή προετοιμασία μεταγγίσεων αίματος και διδύμων που ανταλλάσσουν κύτταρα εντός της μήτρας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο θηλασμός μπορεί να περάσει κύτταρα από τη μητέρα στο παιδί και ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι και το σεξ μπορεί να συμβάλει στην ανταλλαγή DNA.

Θεωρητικά, σύμφωνα με την παραδοσιακή σκέψη, ο πλακούντας λειτουργεί ως φράγμα μεταξύ μητέρας και παιδιού στη μήτρα, εμποδίζοντας την ανταλλαγή κυττάρων μεταξύ τους. Ωστόσο, μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ο πλακούντας είναι πιο πορώδης από ό, τι πιστεύαμε, λέει ο Kirby Johnson, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Tufts. "Τώρα γνωρίζουμε ότι μια μητέρα και το μωρό της και μπορεί και πρέπει να συνδεθούν και ότι η κυτταρική επικοινωνία είναι απαραίτητη για μια υγιή εγκυμοσύνη. "

Συνολικά, ο πλακούντας επιτρέπει πολλή αμφίδρομη κυκλοφορία, με εμβρυϊκά κύτταρα να μπαίνουν στη μαμά και με τα μητρικά κύτταρα να γλιστρούν στο παιδί. Ακόμη και τα κύτταρα όγκου μπορούν να περάσουν και υπάρχουν μερικές καλά τεκμηριωμένες περιπτώσεις μητέρων που πέρασαν καρκίνο στα έμβρυα. Τα εμβρυϊκά κύτταρα κάνουν μια πολύ καλή δουλειά να αποικίζουν το σώμα της μαμάς, καθώς συχνά έχουν τη δύναμη, όπως τα βλαστοκύτταρα, να μετατραπούν σε πολλαπλούς τύπους ιστών, ανάλογα με το πού βρίσκονται.

Μια άλλη ομάδα διενήργησε εξετάσεις DNA στον εγκέφαλο 59 γυναικών που πέθαναν μεταξύ των ηλικιών 32 και 101. Συνολικά, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία DNA με χρωμόσωμα Υ, δηλαδή αρσενικά κύτταρα στο 63% των ασθενών, κατανεμημένα σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου. Από πού εμφανίστηκε το αρσενικό DNA στον εγκέφαλο; Παντού. Αυτό δείχνει ότι τα εμβρυϊκά κύτταρα "θα μπορούσαν να εισβάλλουν και στον εγκέφαλο και αυτή η μελέτη εγείρει περισσότερα ερωτήματα από ό, τι απαντά.

Ψιλά γράμματα θα μου πείτε, αλλά τα πειράματα έδειξαν ότι ο μικροχημερισμός μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. Ένα έμβρυο στη μήτρα εκτίθεται στα κύτταρα της μητέρας του. Μια γυναίκα έχει επίσης κύτταρα από τη μητέρα της που στοιβάζονται στα όργανα της, από τις ημέρες που η ίδια ήταν έμβρυο. Έτσι, κάθε έγκυος έχει τουλάχιστον τρεις γενεές κυττάρων μέσα της. Εάν μια μητέρα ήταν έγκυος πριν, τα κύτταρα από το πρώτο βρέφος θα μπορούσαν να είναι στο μίγμα επίσης. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια μπορούν να κληροδοτήσουν τα κύτταρα τους στα νεότερα αδέλφια μέσω της μήτρας. Εντυπωσιακό; Αυτό ίσως να απαντάει κάποια ερωτήματα για τις αδελφικές σχέσεις.

Κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο ρόλος και αν καν υπάρχει, που ο μικροχημερισμός μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη ενός αδελφού. Είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα την επιστήμη, κατά πόσο κύτταρα από διαφορετικούς ανθρώπους κατοικούν στο ίδιο σώμα και είναι περιπτώσεις όπως αυτή της Fairchild, που γοητεύουν τους επιστήμονες επειδή αναβαθμίζουν τις ιδέες μας για την ταυτότητα.

Ο μικροχημερισμός αλλάζει τον τρόπο που βλέπεις ολόκληρη την ανθρώπινη εμπειρία και το πώς σχηματίζουμε στενούς δεσμούς με τις μητέρες μας και με τ’ αδέλφια μας, και έρχεται εδώ το You In Me αυτής της εκπομπής να αποκτήσει νόημα, αν μιλάμε για αδελφικές σχέσεις.  Λίγοι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν ποτέ την αμφισβήτηση της ταυτότητας που έτυχε στην ηρωίδα της ιστορίας μας, αλλά πλέον εξετάζεται σοβαρά η πιθανότητα μέσα μας να υπάρχουν κύτταρα που μας συνδέουν με τα σημαντικά πρόσωπα στη ζωή μας. Κάθε ένας μας κουβαλάει λίγο από κάποιον άλλο μέσα μας και τα κύτταρα του επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα μας, αλλά και τη ζωή μας.

Εδώ έρχεται και κολλάει το ποίημα του Walt Whitman, Song of Myself που γράφτηκε το 1892. "Γιορτάζω τον εαυτό μου και τραγουδώ τον εαυτό μου. Και αυτό που υποθέτω, θα υποθέσεις. Γιατί κάθε άτομο που ανήκει σε εμένα ως καλό ανήκει σε σένα", γράφει ο Whitman. «Η γλώσσα μου, κάθε άτομο στο αίμα μου, σχηματισμένο από αυτό το χώμα, αυτό τον αέρα, γεννημένος εδώ από γονείς, γεννημένους το ίδιο εδώ και οι γονείς τους το ίδιο.» Και παρακάτω, "Έρχομαι σε αντίθεση με τον εαυτό μου; Πολύ καλά λοιπόν, έρχομαι σε αντίθεση με τον εαυτό μου. Είμαι μεγάλος, έχω μέσα μου πλήθη."

I celebrate myself, and sing myself,
And what I assume you shall assume,
For every atom belonging to me as good belongs to you.

My tongue, every atom of my blood, form’d from this soil, this air,
Born here of parents born here from parents the same, and their parents the same,

Do I contradict myself?
Very well then I contradict myself,
(I am large, I contain multitudes.)

In memory of


Τελευταίο, βρήκα ένα κείμενο στο ελληνικό ίντερνετ, μην με ρωτήσετε που, θα σας γελάσω. Όταν διαβάζω, διαβάζω, χάνομαι και οι λεπτομέρειες δεν έχουν πολλή σημασία, αν και ενδεχομένως θάπρεπε, όταν αφορά πράγματα που θέλω να σας μεταφέρω εδώ.  Το θέμα ήταν ο αδελφός, που για κάποιους ή κάποιες από μας, ήταν ο σημαντικότερος άντρας στη ζωή τους.

Οι περισσότερες γυναίκες, αλλά και η επιστήμη, θα σου πουν πως ο σημαντικότερος άντρας στη ζωή μιας γυναίκας, είναι ο πατέρας. Κάποιες άλλες γυναίκες, όμως, θα σου μιλήσουν για τον αδερφό τους. Γιατί υπάρχει τελικά όντως κάτι, πέρα και πάνω από βιολογικά ζητήματα και κληρονομούμενα κύτταρα, που κάνει αυτές τις σχέσεις μοναδικές.

1. Είναι αυτές οι συζητήσεις που κρατάνε για πάντα! Όταν έχεις έναν αδελφό, για ότι κι αν τον ζαλίζεις, για τα προβλήματά σου, για να θυμηθείτε το παρελθόν, για να γελάσετε μαζί ή για να ονειρευτείτε μαζί, μπορεί να μείνει μαζί σου μέχρι τα ξημερώματα, κι όσο θα προχωράει η ώρα και η κουβέντα, τόσο θα περνάτε καλά κι ας μην υπάρχει συγκεκριμένο θέμα. Τα όνειρα δεν μπαίνουν σε ατζέντα!
2. Ο αδελφός σου σε αγαπάει χωρίς όρους! Οι γονείς σου σε αγαπάνε, αλλά αν ήξεραν τι κάνεις στην ζωή σου, μπορεί και να μην σου ξαναμιλούσαν. Ο αδερφός σου, όμως, τα ξέρει όλα. Ότι έχεις κάνει και ότι θα κάνεις, το ξέρει. Μπορεί να σε καλύψει, μπορεί να σε μαλώσει, μπορεί να σου θυμώσει, αλλά η αγάπη του είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη!
3. Ο αδελφός σου θα σε καλύπτει πάντα και θα φυλάει τα νώτα σου! Θα έχει τον ρόλο του προστάτη και σωματοφύλακα, γιατί είναι πάντα έτοιμος να σε βοηθήσει με ένα σου νεύμα ή και χωρίς αυτό. Θα ξεφορτωθεί για λογαριασμό σου τους ενοχλητικούς, τους πέφτουλες, τους υπονομευτές και κάθε κακή επιρροή για σένα.
4. Οι καλύτερες μνήμες σου μέσα έχουν τον αδερφό σου! Η παιδικότητά σου, η εφηβεία σου, τον περιλαμβάνουν. Αν είναι μεγαλύτερος, είναι εκείνος που σε πρωτοάκουσε να μιλάς μωρό, σε είδε να φτύνεις την πρώτη φρουτόκρεμα, στεκόταν πίσω σου και σε κρατούσε αγκαλιά όταν έκανες τα πρώτα αβέβαια βήματα.
5. Ακόμα κι αν έχετε να μιλήσετε μήνες με τον αδελφό σου, μπορείτε να πιάσετε την κουβέντα από εκεί που την αφήσατε! Δεν είναι πρόβλημα αν μένετε μακριά και χαθήκατε για λίγο ή αν η καθημερινότητά σας έχει ρουφήξει. Μπορείτε με το που θα συναντηθείτε να πιάσετε την κουβέντα από εκεί που την αφήσατε! Γιατί μπορεί να καταλάβει ο ένας για τον άλλο, πως η καθημερινότητα είναι δύσκολη και απαιτητική. Κι αν μην τι άλλο ξέρει πως στα δύσκολά σου θα τον αναζητήσεις. Και τότε θα του τα πεις όλα.
6. Ξέρει ότι μαζί σου μπορεί να μοιραστεί τα πάντα! Από τα προβλήματα του και την αγωνία του για το που πάει αυτή η χώρα, μέχρι εκείνο το αρχαίο βιβλίο, που δεν θα διστάσει να το μοιραστεί μαζί σου! Αν και ίσως να πρέπει να δώσεις μια μικρή μάχη για το τελευταίο.
7. Ξέρει τον τρόπο να σε κάνει να γελάσεις. Μεγαλώσατε μαζί. Έχει επηρεάσει το χιούμορ σου κι έχεις επηρεάσει το δικό του. Έχετε αστεία που τα καταλαβαίνετε μόνο οι δυο σας. Μπορεί να σε κάνει να λυθείς στα γέλια με μια λέξη! Ακόμα και με μια γκριμάτσα, ακόμα κι αν κανείς γύρω σας δεν μπορεί να καταλάβει τι το αστείο υπάρχει και γελάτε μόνο εσείς οι δυο.
8. Θα προστατεύσει τα μυστικά σου. Ξέρει, αν όχι όλες, τις περισσότερες ντροπιαστικές, γελοίες κι εξευτελιστικές στιγμές σου. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να σου τις θυμίζει για να πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτσα. Αλλά αν τολμήσει κανείς άλλος να το κάνει, θα σε υπερασπιστεί. Απόλυτα και ουσιαστικά.
9. Η γνώμη σου είναι σημαντική για κείνον. Όσο κι αν απολαμβάνει να σε πειράζει και να σου σπάει τα νεύρα, σέβεται κι εκτιμάει την γνώμη σου. Τη μετράει περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου όταν πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.
10. Ήταν ο καλύτερος συγκάτοικος. Μπορεί να μισούσατε ο ένας τις καφρίλες του άλλου, όταν μοιραζόσαστε το ίδιο δωμάτιο αλλά θα σου λείπουν πάντα τα πειράγματα, τα αστεία και οι φορές που κάλυπτε ο ένας τον άλλο. Και οι καφρίλες.
11. Έχετε έναν δικό σας, ολόδικό σας κώδικα επικοινωνίας. Εσύ κι ο αδερφός σου μπορείτε να κάνετε ολόκληρη συζήτηση χωρίς καμία λέξη, μόνο με μορφασμούς, γκριμάτσες και ματιές, που κανείς γύρω σας δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, ούτε ακόμα κι οι γονείς σας που σας βλέπουν τόσα χρόνια να το κάνετε.
12. Θα κάνει πάντα την προσπάθειά του για σένα. Αν νιώθεις πεσμένη και το καταλάβει, θα προσπαθήσει να το αλλάξει και θα κάνει τα πάντα. Από το να τσακιστεί να έρθει, μέχρι το να σου μιλάει με τις ώρες στο τηλέφωνο, κάτι που κανονικά το μισεί και το ξέρεις. Δεν θα σε αφήσει, μέχρι να νιώσει εκείνος πως είσαι καλά. Μέχρι να βεβαιωθεί πως είσαι καλά!

Είναι αυτή η ανεκτίμητη σχέση που θα έχεις πάντα με τον αδερφό σου, που δεν τελειώνει ούτε με τον θάνατο. Μια σχέση γεμάτη από στιγμές και μνήμες. Και νοερές αγκαλιές και μυστικά και δάκρυα που δεν σου σκούπισε, γιατί σε ήθελε δυνατή και αντράκι και όλους αυτούς που κυνήγησε, όσο ζούσε, γιατί σε έκαναν να κλάψεις.

Αν πρέπει ο πατέρας σου να είναι οπωσδήποτε ο βασιλιάς σου, ο αδερφός σου θα είναι πάντα ο πρίγκιπας σου!

Αν ήσουν τυχερή και είχες.

Αποφώνηση


Σπίρτα μου, η εκπομπή μας έφτασε στο τέλος της. Δεν ξέρω που αποδίδετε εσείς αυτή την ιδιαίτερη σχέση με τα αδέλφια, αλλά ένα πράγμα που θα συμφωνήσουμε όλοι νομίζω, είναι ότι η σχέση αυτή είναι μοναδική και αναντικατάστατη. Ακόμα και στις περιπτώσεις που μας πονάει και μας πληγώνει, θα συμπληρώσω για όλους αυτούς που θα μου πουν ότι οι αδελφικές σχέσεις δεν είναι πάντα ρόδινες.

Θα σας αφήσω εδώ με τις σκέψεις σας ανανεώνοντας το ραντεβού μας, για την επόμενη Παρασκευή στις 7 το βράδυ, όπως πάντα εδώ, στο Spirto Web Radio της καρδιάς μας. 20 Απριλίου η επόμενη Παρασκευή, παραμονή της 21ης, Κύριος είδε τι θέμα θα διαλέξει το γατί της καρδιάς σας.
Για όσους είναι αμετανόητοι, σημειώστε ότι η εκπομπή σερβίρεται σε επανάληψη αύριο Σάββατο, στις 10 το πρωί, αχάραγα, με τον πρώτο καφέ της μέρας. Εσείς φέρνετε μόνο το κέικ.
Σας αφήνω εδώ με ένα τελευταίο για τον δρόμο.




DON'T MESS WITH CATS - They are lions in disguise
On Air: κάθε Παρασκευή στις 7 το βράδυ
On Replay: Σάββατο πρωί στις 10, αχάραγα με τον πρώτο καφέ. Bring the cake!

Το post γρατζουνίστηκε responsibly από το * Κεραμιδόγατο

Όσοι δεν πρόλαβαν τις ζωντανές εκπομπές, οι εκπομπές διατίθενται στο Mixcloud, σε πακέτο για το σπίτι ;-)

Comments


DON'T MESS WITH CATS - THEY ARE LIONS IN DISGUISE
Live On Air: κάθε Παρασκευή στις 7 το βράδυ
On Replay: Σάββατο πρωί στις 10, αχάραγα με τον πρώτο καφέ. Bring the cake!
Όλες οι αναρτήσεις και το περιεχόμενο εδώ, γρατζουνίστηκαν responsibly από το * Κεραμιδόγατο
Όσοι δεν πρόλαβαν τις ζωντανές εκπομπές, οι εκπομπές διατίθενται στο Mixcloud, σε πακέτο για το σπίτι ;-)


Forget Me Not - Ακολουθήστε το Κεραμιδόγατο:


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ